site.btaАНА-МПА: Договорът от Лозана се отнася до мюсюлманското малцинство, напомнят гръцки дипломатически източници по повод изявление на Хакан Фидан

АНА-МПА: Договорът от Лозана се отнася до мюсюлманското малцинство, напомнят гръцки дипломатически източници по повод изявление на Хакан Фидан
АНА-МПА: Договорът от Лозана се отнася до мюсюлманското малцинство, напомнят гръцки дипломатически източници по повод изявление на Хакан Фидан
Снимка: АНА-МПА

По повод вчерашното изявление на турския външен министър Хакан Фидан, който повдигна въпроса за „турското малцинство", гръцки дипломатически източници, цитирани от агенция АНА-МПА, отбелязват следното:

Дневният ред по време на срещата беше абсолютно същият като на предишните срещи. Двустранни, международни и регионални въпроси и по-специално, на тази конкретна среща, кипърския въпрос.

От гръцка страна бяха поставени въпроси, свързани с проучванията, които се извършват за електрическата връзка.

Не беше обсъждан въпрос, свързан със суверенитета.

Освен това нямаше съгласие относно рамката за обсъждане на границите на изключителната икономическа зона и континенталния шелф.

Договорът от Лозана е ясен и не може да бъде тълкуван погрешно: той се отнася до мюсюлманско малцинство.

Постоянното позоваване на Турция на несъществуващо национално малцинство противоречи на надлежното и точно прилагане на международното право.

Гърция ще продължи своята политика на равенство и гражданство за всички гръцки граждани.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:53 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация