site.btaАджерпрес: Двама румънски производители на сирене получиха международно признание на престижен конкурс в Португалия

Аджерпрес: Двама румънски производители на сирене получиха международно признание на престижен конкурс в Португалия
Аджерпрес: Двама румънски производители на сирене получиха международно признание на престижен конкурс в Португалия
Снимка: Аджерпрес

Зряло сирене, произведено в образователна ферма в Георгени и „терапевтична" извара, произведена в малка ферма в община Гимеш-Фъджет, разположена на границата между окръзите Харгита и Бакъу, получиха съответно златен и бронзов медал на престижно състезание за сирене, проведено наскоро в Португалия, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Двете зрели сирена, които бяха включени в Световните награди за сирене 2024, проведени в португалския град Визеу, са оценени от международно жури от 240 специалисти, заедно с 4786 други сирена от цял ​​свят.

Сиренето от Георгени, наградено със златен медал в категорията „зряло полутвърдо сирене от краве мляко“, е произведено в образователната ферма за развитие на селските райони на Асоциация Каритас от Портик Хеги Лоранд, който специализира в тази област през последните 17 години.

Директорът на програмата на Каритас за развитие на селските общности Кащал Ласло каза за Аджерпрес, че печелившият продукт е „Зряло планинско сирене, произведено от сурово краве мляко“, което е отлежало шест месеца.

Той подчерта, че това е първото участие на румънската ферма в международния конкурс, а резултатът показва, че пътят, по който тя върви, е правилен.

„Терапевтичната извара Гимеш“, произведена от Шариг Атила, който е собственик на малка ферма в община Гимеш-Фъджет, е отличена с бронзов медал в категорията „зряло полутвърдо сирене от краве мляко“. Продуктът е произведен от сурово краве мляко, отлежавал е шест месеца и е терапевтичен, тъй като осемте крави, които Шариг Атила отглежда, се хранят с над 60 вида лечебни растения.

Той признава, че през последните години е участвал в състезания в своята страна и в Унгария и е получил много награди и е решил, че е дошъл моментът да участва за първи път в Световния шампионат по сирене.

Тъй като Португалия е „малко далече“, той помолил приятели от Унгария, които отивали на състезанието, да занеснесат неговата проба от „лечебна извара Гимеш“, а обявеният от журито резултат го зарадвал много.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:20 на 19.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация