site.btaАТА: 1,4 милиона туристи са посетили Лежа през тази година

АТА: 1,4 милиона туристи са посетили Лежа през тази година
АТА: 1,4 милиона туристи са посетили Лежа през тази година
Снимка: АТА

Град Лежа с брега и лагуните си, с културните и исторически забележителности и зашеметяващи пейзажи привлича все повече и повече местни и чуждестранни туристи, пише в материал на АТА, предоставен специално за БТА.

Плажовете на Лежа, Шънджин, Таля или Рана е Хедун, са посещавани най-често.

Около 1,4 милиона туристи са посетили Лежа в периода януари – октомври 2024 г., като туристите от Косово са отново на първо място със 75 процента от резервациите.

Чуждестранните туристи, които идват предимно от Германия, Италия, Франция, Чехия, Швейцария, Полша и Украйна, заемат дял от 20 процента от общия брой, следвани от посетителите от различни градове на Албания с 5 процента. 

Реналдо Джани, директор на отдела по туризъм и култура в община Лежа, предостави данните. В интервю пред АТА той акцентира върху постиженията през този туристически сезон, но и върху предизвикателствата, пред които са изправени местните власти, за да осигурят нормалното протичане на сезона.

Джани каза, че туристическата такса е била увеличена с 30 процента в сравнение с миналата година.

Комбинацията от морски туризъм с исторически и природен туризъм и богатата кухня правят Лежа всесезонна дестинация.

Джани подчерта, че мемориалът „Георги Кастриоти Скендербег“ е привлякъл 17 270 туристи между януари и август 2024 г.

През последните години Лежа стана добре позната с гастрономическия туризъм, т.е. вкусни ястия, качествено обслужване и разумни цени, които са оценени от местните и чуждите туристи.

Джани спомена и предизвикателствата, които местните власти срещнаха през летния сезон, и определи ситуацията с пожарите като проблематична.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:05 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация