site.btaАлбания се стреми да привлече инвестиции в земеделието, което съставлява 20 процента от БВП на страната

Албания се стреми да привлече инвестиции в земеделието, което съставлява 20 процента от БВП на страната
Албания се стреми да привлече инвестиции в земеделието, което съставлява 20 процента от БВП на страната
Илюстративна снимка: БТА, Христо Стефанов

Албанското правителство се стреми да привлече местни и чуждестранни инвестиции в земеделието, което е най-важният сектор на албанската икономика, участващ с 20 процента в брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, съобщава в. „Албениън дейли нюз“.

За целта Агенцията за инвестиционно развитие е изготвила брошура, в която изброява предимствата на Албания в сектора на земеделието. Сред тях са средиземноморският климат с меки и влажни зими и слънчеви лета; разнообразният микроклимат, подходящ за отглеждане на много култури; до 300 слънчеви дни годишно; плодородна земя; изобилни водни ресурси; около 560 000 хектара обработваеми площи.

В брошурата са представени и данъчните облекчения, които албанското правителство е приело за сектора на земеделието, като освободени от данък добавена стойност (ДДС) доставки на земеделска техника, включително върху внос на такава. Сред предимствата са посочени също намален ДДС от 6 процента за съоръжения, сертифицирани за агро-туризъм, както и намален ДДС от 10 процента за доставките на химически торове, пестициди, семена и фиданки. Стандартният ДДС в Албания е 20 процента.

Данъкоплатците от сектора на агротуризма се ползват от 5 процента намаление на данък печалба, както и дружествата на земеделските кооперативи. Друго предимство е отдаването на концесия на земеделска земя за срок от 10 до 99 години, пише „Албениън дейли нюз“.

Други методи на подкрепа за сектора са националните схеми за помощ и програмата ИПАРД (инструмент за предприсъединителна помощ за развитие на селските райони), пише още изданието.

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:30 на 17.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация