ОБЗОР

site.btaСмартфони в клас - какви са правилата в балканските държави

Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави
Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави
Инфографика: БТА

Tемата за използването на мобилни телефони в училище набира все по-голяма актуалност в Европа, където расте броят на държавите, забранили телефоните в клас. В доклад наскоро ЮНЕСКО препоръча забрана на използването на смартфони от учениците в училищата заради отрицателното въздействие върху образователните резултати и емоционалната стабилност на децата.

В България ползването на мобилни телефони в учебните часове е забранено по силата на Закона за предучилищното и училищното образование, но реално "няма никакъв механизъм, който би могъл да гарантира прилагането на този текст", отбеляза председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. Така, всяко училище само е оставено да се справя с проблема и в крайна сметка много от учениците в българските училища продължават да чатят и да се разсейват по време на уроците.   

Ето какви мерки прилагат нашите съседки и къде на Балканите не е позволено на учениците да внасят смартфони в клас: 

Турция

Ползването на смартфони е забранено в Турция от миналата учебна година. Мярката бе въведена с наредба от Министерството на националното образование, което обясни в циркулярно писмо, че използването на мобилни телефони разсейва учениците и влияе отрицателно на образователния процес. Въведената наредба забранява на учениците да носят в класната стая също и други смарт устройства, предаде турската частна телевизия НТВ.

На влизане в училищата телефоните на децата се събират в специален сейф, а на излизане им се връщат. Учениците нямат достъп до устройствата нито в класните стаи, нито другаде в училището, докато не приключат занятията.

И тук, както и в други страни въведената забрана не се възприема еднозначно. Въпреки че училищните администрации като цяло подкрепят мярката, някои ученици и родители са предпазливи, посочва Тон ТВ. Ученици настояват, че телефонът им служи не само за да следят социалните мрежи, но и за да се подготвят за уроците си, понякога и в междучасията.

Гърция

Пълна забрана за употребата на мобилни телефони от учениците на територията на училищата е в сила от тази учебна година в Гърция. Забраната, записана в циркуляр на Министерството на образованието до всички институции от сектора, включва не само мобилните телефони, но и „всяко друго електронно устройство или игра, което разполага със система за обработка на образ и звук“.

Новите разпоредби не забраняват изобщо учениците да носят мобилни телефони в училище, а само „явното носене и употреба“ на устройствата, т.е. мобилните устройства трябва да останат в чантите им през целия учебен ден, както уточняват гръцките медии.

Изключение от забраната се допуска за необходими медицински приложения, стига ученикът да разполага със съответното лекарско становище, уточнява „Прото тема“.

Преподавателите ще трябва да държат мобилните си телефони изключени и да ги употребяват само в междучасията и единствено в учителската стая.

За нарушения на забраната от учениците са предвидени санкции – отстраняване от учебни занятия за срок до три дни и извикване на родителите.

Албания

Използването на телефони в час е забранено в Албания в началото на учебната 2018-2019 г., предава АТА. Макар че оттогава албанското образователно министерство редовно актуализира и преиздава забраната, тя не се спазва повсеместно в учебните заведения. 

"Министерството публикува няколко години подред ново указание със старо съдържание, с което забранява използването на телефони в час както за учениците, така и за учителите", пише информационният портал „Шчиптаря“ и допълва, че въпреки инструкциите "изглежда, че това явление не може да бъде спряно".

Съгласно указанието телефоните трябва да бъдат събирани и се забранява използването им в учебните часове, като при неспазване на това изискване се предвиждат дисциплинарни мерки.

Кипър

Още през юни кипърското правителство реши да бъде въведена забрана за употребата на мобилни телефони от учениците в средното образование, но предложението забуксува в парламента.

Както съобщи телевизия Алфа, забраната, предложена от правителството, би засегнала конкретно „активирането и употребата“ на мобилните устройства, но учениците все пак биха могли да носят телефоните в себе си от съображения за сигурност и за да могат във всеки момент да влязат във връзка с родителите си в случай на необходимост.

Предложението обаче, въпреки очакванията, срещна възражения в парламента. Както съобщава сайтът „Нюз Сайпръс“ депутатите възразиха, че в правителственото предложение има пропуски и неясноти, а организации на преподавателите се противопоставиха с аргумента, че учителите не искат да играят ролята на „ченгета“ в училище. Възражения имаше и от ученически организации, а лятната ваканция не позволи на парламента да вземе решение по темата преди началото на новата учебна година. Очаква се дебатите да продължат в парламентарната комисия по образование през този месец.

Румъния

В Румъния решението за забрана на мобилните телефони в класната стая зависи от самото учебно заведение. Тази възможност се въвежда за първи път от тази учебна година.

"Училищата имат свободата да решават по отношение на забраната на мобилните телефони", заяви министърът на образованието Лиджия Дека, цитирана от телевизия Диджи 24. 

Тя посочи, че и в досегашния регламент е било предвидено, че телефоните не могат да бъдат използвани по време на час. "Новото, което въведохме тази година, е, че училището в собствения си регламент може да забрани употребата на мобилни телефони в периода на учебната дейност", уточни министърът. "Оставихме решението на училищата, защото има учебни заведения, където родителите могат да стигнат бързо, ако възникне спешен случай, но има и училища в отдалечени райони, където родителите трябва да имат връзка с учениците, за да знаят кога трябва да ги вземат, ако възникне спешен случай", добави тя.

Всяко училище може да реши дали да следва по-общото правило с оставяне на телефоните за съхранение при влизане в класната стая или с по-строго правило, както в други европейски страни, тоест пълна забрана на мобилните телефони в училище, с изключение на употребата им с образователна цел, ако учителят реши да направи интерактивен урок, обясни министърът.

Дека уточни, че в случай на забрана за използване на мобилни телефони в съответното учебно заведение има серия от санкции при нарушаването на този регламент, които варират от "устно или писмено предупреждение до най-тежката санкция, която е изключване". 

Косово

Използването на телефони в училище през 2018 г. беше забранено в Косово. Тогавашният министър на образованието Шючири Бютючи обоснова решението си, като заяви, че то ще бъде в полза на подобряването на учебния процес и повишаване на качеството на образованието, съобщава „Економия онлайн“. Макар де юре да има такава забрана обаче, тя не се изпълнява де факто във всички училища, а косовското образователно министерство не е регламентирало конкретни мерки, с които да бъдат наказвани учениците, използващи телефоните си в час, посочват местни медии.  

Сърбия

Сърбия прие миналата година изменения в Закона за основите на образователната система и въведе насоки за употребата на мобилни телефони в училищата. Прилагането на правилника обаче зависи от самите учебни заведения. В училищата, където забраната се спазва, се наблюдава по-добра социализация между учениците, казват участници в образователния процес, цитирани в сръбски медии.

"Много по-спокойно е от преди и децата играят повече, учим повече, социализираме се по-добре, защото няма какво да ни разсейва“, казва ученичката Теодора Пърчетич, цитирана от вестник "Телеграф". 

Директори на училища, в които мярката се прилага, споделиха, че много от родителите, особено на по-малките ученици, приемат благосклонно мярката,  но има и такива, които възразяват децата им да остават без достъп до телефон в училище.

Засега учениците държат телефоните си изключени в чантите. Във всеки кабинет обаче предстои да бъде устроен щанд, където учениците да оставят мобилните си телефони и да ги вземат оттам в края на часа, каза Звонко Приович, директор на училището по електротехника в Прибой.

Новият правилник следва да бъде одобрен от родителските съвети и ученическите парламенти, преди да влезе в сила в конкретното училище, обясни директорът на основното училище "Емилия Остоич“ в Пожега - единственото в тази община, което започва да прилага новия правилник.

Република Северна Македония 

В Република Северна Македония няма централизиран регламент по отношение на използването на телефони от учениците в рамките на учебните часове. Решението е в ръцете на директорите на съответното учебно заведение. В общия случай, в началните класове по време на часовете телефоните се съхраняват в шкафчета и учениците могат да ги използват през междучасията и след часовете. В гимназиите режимът е по-свободен. В последните години, заради споделените във Вайбър групи отговори на матурите по време на изпитите, които се полагат за завършване на средното образование, мобилните телефони по време на изпита не са разрешени.

Босна и Херцеговина 

За да насърчат по-голяма социализация сред учениците и да предотвратят младежката престъпност, няколко училища в Босна и Херцеговина забраниха носенето на мобилни телефони в клас. Въпреки инициативата на парламента за разширяване на тази практика обаче тя все още не е приложена в повечето учебни заведения в страната. Според проучване на УНИЦЕФ и Агенцията за регулиране на комуникациите на Босна и Херцеговина, всяко второ дете под единадесет години в страната има профил в социална медийна платформа. Повече от 50 процента от децата са изпитали неприятни неща онлайн, но над 85 процента не са го обсъждали с никого.

В Босна и Херцеговина от януари тази година в някои училищата влезе в сила наредба за ограничаване на използването на мобилни телефони. Така например, в основното училище "Владимира Павлович" в Чаплина, град в южната част на Босна и Херцеговина, бе забранено носенето на смартфони в училище още от 22 януари 2024 г., съобщава порталът Кликс. Мярката е въведена след допитване до родителите на учениците, от които 77 процента са подкрепили предложението за забрана на мобилните телефони, а само седем процента са изразили противопоставяне. 16 процента от родителите не са участвали в анкетата. Училището вярва, че мярката ще допринесе за по-добра среда за учене и ще насърчи концентрацията на учениците по време на часовете.

Словения

В Словения не съществува към момента закон, забраняващ употребата на мобилни устройства в училищата. Всяко училище обаче може да прецени какви мерки да въведе по време на учебните занятия и използването на телефони по време на час. Повечето училища са въвели вътрешни правила, но много малко от тях забраняват изцяло употребата на мобилни устройства. 

Председателката на „Сдружението на учителите и помощник-учителите“ в Словения Моица Михелич посочва пред агенция СТА, че в някои училища телефоните се събират на определено за това място, някои училища позволяват на учениците да задържат устройствата си през часовете, но само ако ги държат в раниците си, а някои училища позволяват използването на телефоните под надзора на учителите.

„Ако учениците не научават вкъщи как разумно да използват електронните устройства, тогава е добре това да се случва в училище. В противен случай учениците приемат тези устройства като играчки“, подчертава Михелич и допълва, че интернет е основен източник на знания за децата и е добре те да знаят как да го използват.

Словенското Министерство на образованието подготвя „системни промени“ по отношение на употребата на мобилни телефони в училищата, въпреки че все още не са известни подробности. Според Михелич би било добре министерството да постави някакви граници за използване на мобилни устройства в училище, но конкретните правила все пак да се определят от училищата.

„Разбира се, най-лесно е да се забрани изцяло използването (на смартфони), но също така забраненият плод е най-сладък. Учениците трябва да се научат какво е смислено и разумно и какво не е и да използват телефоните си за учене, когато това е разумно“, посочва председателката на „Съюза на средните училища и детските градини“ на Словения Нивес Почкар.

Хърватия

В Хърватия също няма закон, регулиращ употребата на мобилни устройства в класните стаи. Все пак някои училища забраняват използването на телефони не само в час, но и в междучасията. Такива мерки са въведени в училища в по-големите градове, като столицата Загреб, както и в Сплит, Риека, Осиек, Задар. 

Миналата година екип на хърватския "Институт за обществени проучвания" подготви доклад за използването на мобилни телефони в училищата в Хърватия от гледната точка на учителите и учениците. Докладът, включващ мнения на над 9000 учители и ученици в основни училища, сочи, че 85 процента от учителите подкрепят ограничаването или забраната на телефоните в училищата. Значителен брой ученици също подкрепят подобни мерки. По-големите ученици като цяло подкрепят забраната, докато по-малките са по-скоро колебаещи се. Учителите все пак настояват за регулиране на употребата на телефони в училище с цел осигуряване на по-голяма концентрация и по-добра атмосфера в класните стаи.

"Активът на директорите на основни училища" за района на Сплит въведе миналата година забрана за употребата на мобилни телефони, засягаща общо 28 училища. Според мярката децата могат да носят мобилните си телефони на училище, но не могат да ги използват нито в час, нито в междучасията. От началото на годината такова правило бе въведено и в основните училища в района на Риека.

Особен е случаят на основното училище „Камен-Шиме“ в Сплит, което забранява дори внасянето на мобилни телефони на територията на училището. Изключение от правилото е позволено единствено ако учителите планират урок, включващ употребата на мобилни устройства. Директорът на училището Божо Уйевич предлага на хърватското Министерство на образованието да се възползва от опита на училището и да въведе забрана за използване на мобилни устройства в учебните заведения, както и „спешно да въведе увеличение на часовете по физическо възпитание, за да могат учениците всеки ден да са физически активни поне един час“.

Черна гора

Употребата на смартфони в училищата не е регулирана и в Черна гора, въпреки че все повече изследвания сочат, че използването на „умни устройства“ влияе на концентрацията на учениците и на самия процес на обучение. 

Миналата година черногорското министерство на просветата предложи на учебните заведения в страната да обмислят възможността за частична забрана на употребата на мобилни устройства в основните и средните училища. В предложението се посочва, че е ключово създаването на вътрешни правила във всяко училище, както и прецизно дефиниране на обстоятелствата, при които да се осигури на учениците комуникация с родителите им.

Наскоро министерството изрази мнение, че всяко учебно заведение трябва само да прецени какви правила да въведе по отношение на мобилните устройства и тяхната употреба. 

„Подкрепяме използването на съвременни технологии, но по правилен и сигурен начин, най-вече с възпитателно-образователни цели, защото това влияе положително на качеството на образование“, посочват от министерството.

Някои училища вече са въвели забрани за използване на телефони докато траят часовете с цел по-добра социализация, развиване на емпатия, предотвратяване на насилие и повишаване на физическата активност на децата.

(По материала работиха: Мина Димитрова, Симона-Алекс Михалева, Петър Къдрев, Светла Митева, Ваня Накова, Маринела Величкова, Магдалена Димитрова)

/МД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:34 на 16.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация