site.btaАджерпрес: Овчарката Мъриоара Бъбу, живо човешко съкровище на Кралския път

Аджерпрес: Овчарката Мъриоара Бъбу, живо човешко съкровище на Кралския път
Аджерпрес: Овчарката Мъриоара Бъбу, живо човешко съкровище на Кралския път
Снимка: Аджерпрес

Край Трансалпина или Кралския път, както е известен пътят, където облаците прегръщат планините, една забележителна жена успява да накара хората да дойдат в района чрез традиционни кулинарни ястия и с начина си на живот. Тя е истинско „Живо човешко съкровище“, отличие, което заслужи през 2022 г. заради това, че пази и популяризира старите обичаи, предаде за БТА агенция Аджерпрес.

Родена е в село под планините, в югозападната долина Жиу, на влизане в дефилето Жиетулуи в посока Обарсия Лотрулуй. Родителите й  също били животновъди. Мъриоара Бъбу, на 64 години, съхранява традициите и обичаите и популяризира всичко, свързано с живота в планината, с неговите трудности, но и с неговите радости.

Омъжва се на 18 години в Новачи и има дъщеря и син, които участват, доколкото им позволява времето, в спазването на семейните обичаи. Семейството продължава традицията на своите предци, също животновъди.

„От май до края на септември не слизам нито за ден от планината, защото като сляза, планината ми липсва толкова много, че очите ми започват да сълзят. Трансалпина беше завършена през 2011 г. През лятото с добитъка се качваме в планината Стефану, от около 40 години там прекарвахме лятото. Винаги казвам, че пътят дойде при нас, а не ние по него. След като Трансалпина беше модернизирана, хората могат да видят как доим овцете, да видят кучетата, овчарските кучета, как слагаме кожух от овча кожа отвън, да си направят снимки, да влязат в кошарата, да купят сирене и да ядат това, което готвим в гърнето. Гърнетата са на куките, хората влизат и усещат миризмата на зеле и писътура (смес от сланина и лук), или овча яхния, намират полента на огъня. Всичко, което се случи (...) е благодарение на туристите, защото те ме насърчиха да готвя повече храна, туристите искат да ядат това, което ядем ние. Започнахме с гърне, заклахме агне, подредихме маса и сега стотици туристи идват всеки ден“, разказва тя пред Аджерпрес.

Тя създаде първия гастрономически обект в окръзите Горж и Валча, а наскоро отвори втори в Новачи, където също организира вечери, пак с желанието да популяризира и продължи традициите.

„Сертифицирала съм два от моите традиционни продукта, овча яхния, първият традиционен продукт от Горж, е регистриран в OSIM, и домашно приготвена „тайтей“ (юфка) и 18 планински продукта, включително сирене, масло, подквасено мляко, сирене в мех, чедър,  сиропи от акация, малини, боровинки. Искам да направя още един традиционен продукт сармале (сармички с кайма) с писътура.

Писътурата е леко опушена, смляна свинска мас, направена на каша и смесена с лук. Слага се в сармите, в месото и също - на дъното на тавата. В края на постите ще организирам нещо традиционно от гастрономическата гледна точка в Новачи, искам да мобилизирам общността, да сервирам яйца, сирене, хляб, понички, да запаля огън, да викна от единия хълм на другия, както се правеше в миналото", разкрива Мариоара.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

 

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:38 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация