site.btaОсъдени ли са на бедност пенсионерите в Румъния?

BALK 11:36:01 07-02-2022
ML1119BA.013 11:36
Румъния - НПВУ - пенсии

Осъдени ли са на бедност
пенсионерите в
Румъния?


София, 7 февруари /София Георгиева, БТА/
Пенсионерите в Румъния са осъдени на бедност, заяви преди дни в интервю за частната телевизия Диджи 24 министърът на труда Мариус Будъй и обясни, че правителството не може да вдигне пенсиите достатъчно, защото в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) са предвидени само 9,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за разходи по това перо. Затова Социалдемократическата партия (СДП), чийто член е министър Будъй, се обяви за предоговаряне на НПВУ в частта за пенсиите.
Предоговаряне на НПВУ ще означава "да изхвърлим в коша 30 милиарда евро", контрира бившият премиер и бивш министър на финансите Флорин Къцу, който е лидер на коалиционния партньор на социалдемократите - Национално-либералната партия (НЛП).
Къцу заяви, че няма да позволи подобно нещо и припомни, че когато е била сформирана управляващата коалиция със СДП, е било решено да не се правят промени в НПВУ, в който за Румъния са предвидени средства от 29,2 милиарда евро в заеми и грантове.
Темата за предоговаряне на НПВУ в частта за пенсиите нажежи атмосферата в управляващата коалиция, като в общественото пространство се създаде едва ли не впечатлението, че социалдемократите искат да вдигнат пенсиите, а либералите са против.

СКОК НА ПЕНСИИТЕ СЪС 70 ПРОЦЕНТА

През 2019 г., когато социалдемократите управляваха в коалиция с малка либерална партия, бе приет закон за постепенно увеличение на пенсионния пункт (на базата на който се изчисляват пенсиите) на няколко етапа с начало 1 септември 2019 г. В края на въпросната година предстояха президентски избори, а през следващата година - парламентарни, и тогавашната центристка опозиция, включително НЛП, обвини социалдемократите, че искат да купят гласовете на пенсионерите. Законът предвиждаше от 1 септември 2019 г. пенсионният пункт да стане 1265 леи, от 1 септември 2020 г. - 1775 леи, а от 1 септември 2021 г. - 1875 леи. Към момента на приемането на закона пенсионният пункт бе 1100 леи, така че предвиденото до 2021 г. увеличение бе от порядъка на 70 процента.
Местни и чуждестранни икономисти предупредиха тогава, че Румъния ще има нужда от 30 милиарда евро годишно, за да приложи закона, и че властите ще трябва да отделят еквивалента на 11 процента от БВП за плащане на пенсии на фона на 6,7 процента към онзи момент. Според повечето специалисти пенсионната система на Румъния е изключително неустойчива и се нуждае от дълбока реформа, защото в противен случай поколението, родено през 70-те, ще остане без пенсии.
В крайна сметка влизането в сила на закона, прокаран от социалдемократите, бе отложено, а сега се работи по пенсионна реформа, която е включена в НПВУ.

"СПЕЦИАЛНИ" ПЕНСИОНЕРИ

Пенсионната система в Румъния е опорочена и небалансирана, посочи в анализ в. "Ромъния либера", давайки конкретен пример: неврохирург, след кариера с над 36 000 мозъчни операции, получава пенсия от 2600 леи (525 евро), докато бивш магистрат, чиято пенсия се изчислява въз основа на процент (от 80 до 100) от брутната заплата, взема пенсия от 21 000 леи (4245 евро). Всъщност най-високата пенсия, изплащана в Румъния, бе именно на един магистрат: над 78 000 леи (15 766 евро). Неин бенефициент бе бившият прокурор и комендант на затвора Колибаш Георге Балашою, който почина през лятото на 2021 г.
Миналата година броят на пенсионерите в Румъния е бил близо 5,2 милиона души, а средната пенсия е била в размер на 1650 леи (333 евро), сочат данни на Националния статистически институт. От 1 януари т.г. пенсионният пункт бе увеличен с 10 процента до 1586 леи (320,44 евро), а минималната социална пенсия бе увеличена на 1000 леи (202,04 евро).
Синдикални и неправителствени организации изчисляват, че за достоен живот всеки румънец се нуждае от 2818 леи (569 евро) месечно.
По данни на Националната пенсионна каса, цитирани от "Свободна Европа", 2,5 милиона пенсионери, тоест близо половината, получават пенсия под средната от 1650 леи (333 евро), докато средната пенсия на магистратите например е 19 946 леи (4031 евро)
Магистратите обаче не са единствената фаворизирана професионална категория. Служебни пенсии, определени въз основа на закон със специален характер, получават и други професионални категории: дипломатически и консулски корпус; парламентарни функционери; персонал на гражданската авиация; спомагателен специализиран персонал на съдилища и прокуратури; служители на Сметната палата. Т. нар. "специални пенсии" вземат и служителите на министерството на отбраната, на вътрешните работи и на тайните служби.
През 2020 г. бе гласуван закон, който предвиждаше облагане на специалните пенсии с 10 процента за тези, които получават между 2001 и 7000 леи, и с 85 процента на онези, които получават пенсии от над 7001 леи. Конституционният съд обаче постанови, че това предвиждане противоречи на основния закон. Конституционните съдии отхвърлиха и закон, който предвиждаше премахване на всички специални пенсии. Според данни, цитирани в мотивите на Конституционния съд, "специални пенсии" получават над 208 000 румънци.
Дясноцентристката коалиция, която бе на власт до есента на миналата година, планираше да премахне специалните пенсии като гласува закони за всяка отделна категория, която получава такива. В началото на 2021 г. бяха премахнати специалните пенсии за депутати и сенатори, но те представляват едва 1,38 процента от общия брой "специални" пенсии. Въпреки това редица бивши парламентаристи са завели дела, с които искат възстановяване на специалните си доходи след пенсиониране.

ПРИОРИТЕТИ

Премахването на специалните пенсии или намаляването им не е приоритет за СДП и НЛП в настоящата законодателна сесия, съобщи "Свободна Европа", като се позова на източници от управляващата коалиция. Темата е изоставена под претекст изготвяне на ново законодателство в сферата. Новата управляващата коалиция има мнозинство от близо 70 процента в парламента, което й позволява да предприеме дълбоки реформи и да вземе бързи решения по най-наболелите проблеми, напомня "Свободна Европа".
През последните седмици обаче министърът на труда от СДП постоянно призовава за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), с което лимитът от 9,4 процента от БВП за разходи за пенсии да бъде увеличен, за да бъдат увеличени и пенсиите. Този лимит бе договорен с Европейската комисия при приемането на НПВУ и едно предоговаряне ще доведе до замразяване на плана и отлагане на прилагането му, посочи в. "Евениментул зилей".
Според изданието зад искането на СДП се крие и друга причина. Заради договорения с Европейската комисия процент, управляващата коалиция не можа да отпусне специални пенсии на местните избраници (председатели на окръжни съвети, кметове и местни и окръжни съветници). "Специални" пенсии и за тях бяха предвидени в закон, прокаран от социалдемократическото правителство на Виорика Дънчила, и следваше те да започнат да се изплащат от 1 януари 2020 г. Реформистката партия Съюз за спасение на Румъния, която бе част от управляващата коалиция до есента на миналата година, обаче успя да прокара поправка, с която влизането в сила на този закон бе отложено.
Според изчисления на министерството на финансите специалните пенсии за местните избраници ще имат ефект върху бюджета от 600 милиона леи годишно (над 121 милиона евро).
Според сенаторката от опозиционния сега Съюз за спасение на Румъния Анка Драгу СДП би могла да вдигне пенсиите с "минимум 15 процента" без да бъде необходимо предоговаряне на НПВУ. "Средносрочната цел, поета чрез НПВУ за пенсиите, е много над това, което Румъния е плащала някога на пенсионерите", заяви Анка Драгу, която бе министър на финансите в правителството на Дачиан Чолош (2015-2017). Тя посочи, че СДП е обещала да увеличи пенсиите с 40 процента, надявайки се други да приложат на практика тяхното обещание на хартия. "Сега са на власт и отлагат прилагането на собствените си закони за увеличение на пенсиите и заплатите, търсейки виновници. С тези обещания спечелиха много гласове", напомни сенаторката.

СПРЕТЕ ПРОПАГАНДАТА

Източници от НЛП са съобщили пред "Свободна Европа", че премиерът Николае Чука е повикал на разговор министъра на труда Мариус Будъй и е поискал от него да спре пропагандата на тема увеличаване на пенсиите и предоговаряне на НПВУ.
"Залъгваме хората с обещания и лансираме в публичното пространство безполезна тема", заявил премиерът и призовал министъра на труда да се концентрира върху пенсионната реформа.
Премиерът е разговарял по този въпрос и с лидера на социалдемократите Марчел Чолаку, който съгласно коалиционното споразумение за премиер на ротационен принцип през година и половина, вероятно ще бъде следващият министър-председател. Според източниците на "Свободна Европа" Марчел Чолаку се е съгласил, че дискусиите по тази тема трябва да бъдат прекратени, защото поставят правителството в затруднено положение.
Източници от НЛП признаха, че са получили упреци, че са против увеличението на пенсиите, както предлага СДП.
Наложи се правителственият говорител Дан Кърбунару да направи специално изявление, в което да увери, че "правителството на Румъния ще спази всичките ангажименти за реформи и инвестиции от НПВУ". Правителственият говорител уточни, че е изключен вариант за каквото и да било предоговаряне на плана до 2023 г., когато е първата възможност в тази насока. За да успокои духовете, Кърбунару подчерта още, че пенсионната реформа остава важна цел в рамките на НПВУ.
Премиерът Николае Чука също увери, че пенсионната реформа е сред приоритетните цели на правителството, за да може след трудовия си стаж румънците да имат доход, който да им позволи достоен живот.

ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ ЗА ВСИЧКИ, НО НЕ СЪВСЕМ

Миналата седмица комисията по труда в Сената отхвърли предложение на опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния за премахване на специалните пенсии за местните избраници. С гласовете на социалдемократите, етническите унгарци и Алианс за единство на румънците, комисията по труда запази тази привилегия и за тях. Сенаторите от НЛП се въздържаха при гласуването. Предстои горната камара окончателно да гласува този законопроект.
"(...) искаме всички пенсионери да получават по-високи приходи от пенсии, да имат по-големи пенсии и това нещо трябва да бъде стремеж за всички партии", заяви сенатор Йон Ротару от СДП.
"Местните избраници не са част от уязвима или необлагодетелствана социална категория, за да се ползват от някакви допълнителни приходи", контрира сенатор Симона Спътару от Съюз за спасение на Румъния.
Въпреки че Румъния обеща реформа на пенсионната система като условие за получаване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, нито една партия в управляващата коалиция не бърза да ореже пенсиите на партийната клиентела, коментира журналистката Лея Берзук от Радио Франс ентернасионал.
Засега управляващата коалиция е планирала да въведе плащане на здравни осигуровки при пенсии, които надхвърлят сумата от 4000 леи (808 евро). За разликата от 4000 леи нагоре ще се плаща здравна осигуровка от 10 процента, предвижда управленската пограма. Планира се специалните пенсии да бъдат обвързани с осигурителните вноски и да бъдат преизчислени, но срок, в който да стане това, не е предвиден, отбелязва Лея Берзук.
/СГ//МЛ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 09:52 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация