site.btaПожарът край Тетово, в който изгоряха над 100 тона бои и лакове, все още тлее, чакат се резултатите от взетите проби за замърсяване на водата и почвата

Пожарът край Тетово, в който изгоряха над 100 тона бои и лакове, все още тлее, чакат се резултатите от взетите проби за замърсяване на водата и почвата
Пожарът край Тетово, в който изгоряха над 100 тона бои и лакове, все още тлее, чакат се резултатите от взетите проби за замърсяване на водата и почвата
Министърът на екологията на Северна Македония Кая Шукова, снимка: Маринела Величкова, БТА/ архив

Пожарът, който избухна вчера в склад за бои, лакове и различни химикали край Тетово, все още тлее, по първоначални данни са изгорели над 100 тона химикали. На мястото има екип от пожарникари от Териториалната противопожарна част от Тетово, които овладяват ситуацията, както и полицейски екипи, съобщават от Центъра за управление на кризи в Северна Македония.

Става дума за органично замърсяване на въздуха след изгарянето на химикалите, а в страната няма акредитирана лаборатория, която може да измери нивото на такъв тип замърсяване с летливи вещества. Системата за мониторинг на въздуха в страната измерва неорганичното замърсяване, каза министърът на екологията Кая Шукова, която  отново призова гражданите да не излизат навън, ако не е наложително, а прозорците на жилищата и сградите в района на Тетово да не се отварят. 

Преди дискусия за позициите на държавата на предстоящата 28-ма Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за  изменение на климата Шукова призова местните власти да проверяват за спазване на изискванията при откриването на такъв тип частни обекти, особено за наличие на ефективни противопожарни инсталации. Тя уточни, че се очакват резултати от пробите, които Институтът за обществено здраве е взел от водата и почвата, за да бъде направен анализ на замърсяването, но предупреди, че ако там има земеделски култури, те не бива да се употребяват. 

 

/РА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:18 на 06.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация