site.btaХърватия засече сръбски чипс с високо съдържание на акриламид
Високо ниво на канцерогенното вещество акриламид е открит в чипс с вкус на чушка, произведен в Сърбия, съобщи регионалната телевизия Ен1, като се позова на информация на страницата на Европейската комисия.
Страната, която е подала сигнал е Хърватия, а сигналът се отнася за Хърватия и Сърбия, се посочва на сайта на европейската Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи.
Високото равнище на веществото е било засечено на хърватската граница.
Продуктът не е навлязъл на хърватския пазар и е унищожен безопасно.
Чипсът е бил със срок на годност до 25 декември тази година.
Акриламидът не се среща в пресни храни и се образува основно при обработката на храни при температури над 120 градуса, както и при ниска влажност, което означава печене, пържене и други форми на приготвяне.
Често се среща в хляб, пържени картофи, чипс, зърнени закуски, бисквити, крекери и кафе.
Това съединение е изследвано по-подробно и е открито в определени храни през 2002 г. в Швеция. Оттогава обществеността е предупреждавана за последствията от него, а връзката с някои форми на рак е особено тревожна, отбелязва телевизията.
/ВН/
news.modal.header
news.modal.text