ОБЗОР

site.btaПравителствен проект за бюджетно-фискални мерки предизвика вълна от недоволство в Румъния

Правителствен проект за бюджетно-фискални мерки предизвика вълна от недоволство в Румъния
Правителствен проект за бюджетно-фискални мерки предизвика вълна от недоволство в Румъния
Румънският премиер Марчел Чолаку и министърът на финансите Марчел Болош, снимка: Фейсбук на Марчел Болош

Румънският премиер Марчел Чолаку и министърът на финансите Марчел Болош обявиха тази седмица пакет мерки, целящи да намалят бюджетните разходи и да донесат допълнителни близо 6 милиарда леи (1,22 милиарда евро) в бюджета. Премиерът Чолаку заяви, че правителството е подготвило над 50 мерки за намаляване на разходите в бюджетната система, като подчерта, че това е "първата реална реформа" в тази сфера. Той напомни, че Румъния се намира в процедура за прекомерен дефицит и рискува блокиране на еврофондовете, ако не успее да овладее тази ситуация. 

Румъния приключи 2022 г. с бюджетен дефицит в размер на 5,68 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) според данни на министерството на финансите, публикувани в началото на годината. През първите шест месеца на тази година Румъния отчете дефицит от 37 милиарда леи (7,5 милиарда евро), тоест 2,38 процента от БВП, и се ангажира пред Европейската комисия да го задържи до максимум 4,4 процента в края на годината, за да избегне блокиране на еврофондовете, напомня Радио Свободна Европа-Румъния.

В доклад на ЕК от май беше препоръчано на страната да вземе мерки за излизане от ситуацията на прекомерен дефицит до 2024 г. Правителството прогнозира бюджетният дефицит да достигне 4,4 процента от БВП през тази година и да спадне до 2,9 процента от БВП през 2024 г., като по този начин страната ще излезе от процедурата за прекомерен дефицит. Прогнозите на ЕК обаче на са толкова оптимистични - Комисията очаква през тази година дефицитът да бъде 4,7 процента от БВП, а през следващата - 4,4 процента, отбелязва телевизия Диджи 24.

Представяйки част от планираните мерки министър Марчел Болош уточни, че това не е окончателният вариант на правителственото постановление и че проектът все още не е съгласуван в управляващата коалиция, включваща Социалдемократическата партия (СДП) на премиера Чолаку и Национално-либералната партия (НЛП), към която принадлежи Болош.

Същевременно в медиите се появи чернова на проекта, включваща увеличение на данъци, премахване на данъчни облекчения и редица други мерки, засягащи не само частния бизнес, но и финансирането на неправителствените организации, които предизвикаха вълна от критики и недоволство.

ПРЕМИЕРЪТ ЧОЛАКУ: "Тези, които идват на работа, за да редят пасианс, да си потърсят друго място"

На пресконференция във вторник Болош спомена за ограничаване на някои надбавки и ваучери, като отбеляза, че общият размер на надбавките не може да превишава основната заплата. Министърът посочи още, че се планира намаляване на вакантните длъжности в бюджетната система, които в момента са 204 000, съкращаване с 20 процента на държавните секретари и подсекретари в министерствата, намаляване с 50 процента на съветниците и директорите в държавните предприятия, както и окрупняване на някои институции с цел намаляване с 15 процента както на персонала, така и на разходите за функциониране.

"Намалението, към което се стремим, е на 30 процента от ръководните постове в цялата администрация. Те може да останат в системата или да си потърсят друга работа в частния сектор", посочи министърът.

Премиерът Марчел Чолаку пък изтъкна, че планираната реформа цели да осигури адекватно заплащане за служителите в бюджетната сфера, които наистина работят, както и да въведе ред в системата на надбавките и бонусите.

"Време е тези, които работят, да получат адекватно заплащане, надбавки. А онези, които ходят на работа от десетки години, за да играят на пасианс, да потърсят друго място, където могат да работят така. Има над 50 надбавки. Невероятно е докъде е стигнало това явление (...) Не може да имаме специални пенсии, по-големи от доходите, и освен това да се пенсионираш на 42-45 години (...) Не може да имаш доходи, по-високи от (тези) на президента на Румъния, и да искаш да получаваш и ваучери за ваканция", подчерта той.

Децентрализация на обществените услуги и намаляване на разходите за спонсориране също са част от планираните мерки, отбелязва сайтът Хотнюз. Според Марчел Болош пакетът фискално-бюджетни мерки, който е в процес на обсъждане, трябва да донесе през 2023 г. икономии в бюджета в размер на около 12 милиарда леи (2,44 милиарда евро). В публикация във Фейсбук той напомни, че Румъния е "единствената страна от ЕС, която е обект на внимателно наблюдение, защото постоянно харчи повече отколкото произвежда". 

БИЗНЕСЪТ: "Правителството задушава двигателя на икономиката"

Радио Свободна Европа-Румъния посочва, че в появилия се в публичното пространство работен вариант на подготвяното от правителството постановление се споменава за допълнителни данъци за частния сектор, премахване на данъчните облекчения за земеделието, строителството и ИТ сектора, увеличение на данъците за микропредприятията, на ДДС върху някои услуги и други.

На пресконференцията във вторник министър Болош говори само за мерки за намаляване на разходите в бюджетния сектор, но не и за увеличаване на данъците или други мерки, засягащи частния сектор. Потенциалните фискални промени, които финансовият министър отрича, предизвикаха вълна от безпокойство от страна на синдикалистите, бизнес асоциациите, неправителствените организации и опозицията. Според Болош разпространените в медиите информации не отговарят на истината и "само мътят водите". 

Представителите на бизнеса са сериозно обезпокоени от липсата на предсказуемост и задаващия се "фискален хаос", които объркват плановете им, отбеляза телевизия Диджи 24, позовавайки се на източници от сектора на малките и средните предприятия. Чрез "промяната на правилата по време на играта" правителството задушава двигателя на икономиката и обрича на фалит малките предприятия - именно онези фирми, които носят половината от парите в страната, отбелязват те. От сектора предупреждават, че много фирми ще бъдат принудени да затворят, ако обсъжданите от правителството мерки влязат в сила, като същевременно десетки хиляди румънци може да останат без работа, а цените автоматично ще се повишат.

Дан Питик, член на борда на организацията "Romanian Business Leaders", предупреждава в интервю за телевизията, че планираните изменения, които се очаква да влязат в сила от 1 септември, носят съществена промяна в начина, по който функционират компаниите. По думите му в проекта за извънредно постановление са включени 140 мерки, като 96 от тях се отнасят до Данъчния кодекс и засягат включително и данъка върху печалбата. "Работим на базата на годишен бюджет, имаме годишни и многогодишни ангажименти към клиентите (...) Ако правим изменения ден за ден, това ще обърка много сметки и бюджети. Някои фирми няма да се адаптират навреме към тези промени", предупреждава той.

Свободна Европа-Румъния коментира, че допълнителните данъци, подготвяни от правителството за частния сектор, за да бъде намален бюджетният дефицит от 37 милиарда леи (7,5 милиарда евро), рискуват да задушат дейността на предприемачите. Изданието също така пита защо кабинетът не се насочва и към "сивата зона" на икономиката, откъдето може да инкасира десетки милиарди евро. Под заглавие "Дупката от 7,5 милиарда евро в бюджета. Защо правителството иска пари от тези, които работят, а не и от онези, които заобикалят закона?" изданието отбелязва, че правителството, което отказва да хвърли светлина върху планираните фискални мерки, макар в публичното пространство периодично се появяват информации, по този начин "опипва почвата", за да види реакцията на бизнес средите. 

СИНДИКАТИТЕ: "Има предпоставки за широкомащабни социални конфликти"

Националната конфедерация на профсъюзите Картел "Алфа", обединяваща над 325 000 членове, призова правителството да се откаже официално от появилия се в медиите проект за извънредно постановление и да започне спешно консултации със социалните партньори във всеки сектор на дейност за предложените мерки за ограничаване на бюджетния дефицит. Според синдикалистите тиражираният в публичното пространство проект съдържа "предпоставките за широкомащабни социални конфликти", се посочва в съобщение на организацията, цитирано от Аджерпрес. 

Картел "Алфа" изтъква, че макар появилият се в медиите документ да не е официален, съдържанието му, заедно с публичните изявления на някои правителствени представители, "очертават намерението на правителството да внесе пакет мерки за икономии, които са разрушителни за гражданите и обществения интерес". Синдикалистите изтъкват също, че политиците не се отказват от нито една от своите привилегии, а същевременно искат да "орежат без скрупули от средствата за издръжка на работниците, включително ваучерите за храна, които често са от значение за покриването на основните нужди за месеца".

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ:  "Хиляди социални каузи са заплашени"

Същевременно стотици неправителствени организации обърнаха внимание, че постановлението за намаляване на разходите, подготвяно от правителството, премахва настоящите механизми за спонсорирането и би разрушило една система, която е функционирала добре в продължение на две десетилетия, съобщава новинарският сайт Зиаре. В петиция до премиера Марчел Чолаку, подписана от 700 НПО, се посочва, че тези промени биха оставили без финансиране "целия сектор на неправителствените организации - стотици, хиляди социални каузи - един сектор със 100 000 служители и милиони бенефициенти", посочва на страницата си във Фейсбук природозащитната организация "Agent Green". 

Реакция дойде и от представителите на Асоциацията "Дари живот", която в момента строи болница в Букурещ и е реализирала няколко здравни заведения по време на пандемията, отбелязва Зиаре. Те обръщат внимание върху недостатъците на подготвяните от правителството мерки.

"В страната, в която неправителствените организации строят болници, ремонтират отделения, даряват медицинско оборудване, осигуряват образование на децата от необлагодетелстваните райони, спасяват горите, изваждат наяве ужасите в приютите, предлагат палиативна грижа и много други, правителството на Румъния работи по извънредно постановление, с което се ограничава достъпът на тези НПО до средствата, идващи от корпоративни спонсорирания. Тоест един голям процент от приходите, с които тези НПО правят така, че нещата да се случват в Румъния", подчертава Асоциацията "Дари живот".

ОПОЗИЦИЯТА: "План за овладяване на държавата по феодален начин"

Не закъсняха и критиките от страна на опозицията. Председателят на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла призова правителството да се откаже от мерките, които под претекста на увеличаване на бюджетните приходи  "удрят" по финансирането на неправителствените организации.

"За да покрие дупките в държавния бюджет, причинени от некомпетентността и алчността на СДП и НЛП, правителството на президента (Клаус) Йоханис реши да прекрати финансирането на неправителствените организации. За СДП и НЛП няма значение, че става въпрос за стотици неправителствени организации, които се занимават с хиляди социални каузи - от изграждането на болници и провеждането на програми в училищата до предоставянето на услуги на деца и уязвими хора или хора с увреждания. Дори няма значение, че финансовият ефект за държавния бюджет ще бъде незабележим спрямо дупката в бюджета", подчерта Друла в прессъобщение. Той напомни, че "не за първи път СДП и НЛП се опитват да поставят препятствия пред неправителствените организации".

Според съпредседателя на партия РЕПЕР Драгош Пъслару планираната децентрализация на обществените услуги от 1 януари 2025 г. ще укрепи властта на т.нар. "местни барони" - партийните функционери на окръжно ниво, тъй като досегашните контролиращи органи ще преминат на подчинение на Окръжните съвети. По думите му зад тази мярка, "опакована като орязване на бюджетни разходи, се крие може би най-коварният план за овладяване на държавата по феодален начин". Според Пъслару "управлението на еврофондовете ще бъде сериозно засегнато, тъй като механизмите за контрол и инспекция ще бъдат дълбоко погрешни, в противоречие със законодателството на ЕС".

 

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:19 на 21.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация