site.btaСпад на цените на зеленчуците и плодовете в Турция

Спад на цените на зеленчуците и плодовете в Турция
Спад на цените на зеленчуците и плодовете в Турция
Анкара, пазар/ Снимка: Нора Чолакова, БТА

През последните седмици в Турция се наблюдава спад на цените на някои плодове и зеленчуци. Въпреки поевтиняването на турската лира, инфлацията и увеличаването на ДДС за храните от 8 на 10 процента в разгара на лятото цените на пазарите на плодовете и зеленчуците в страната намаляват. 

На един от популярните пазари в столицата Анкара (в района Нишанташъ) килограм моркови се продава за 20-25 турски лири (1,35-1,65 лв), докато преди месец килограм моркови се продаваше за 40 лири.

Доматите струват 20-25 лири, цената на розовите домати е 25-30 лири, но в супермаркетите е между 40 и 45 лири. Килограм краставици на пазарите се продава средно за 15 турски лири (0,99 лв.), докато в магазините цената им е между 20 и 30 лири.  

Цената на зелените чушки по пазарите е 30-35 турски лири (1,98 -2,31 лв.). Царевицата се продава средно по 10-12 лири за брой.

Килограм картофи на пазарите и в магазинната мрежа е около 15 турски лири.

През последните седмици килограм диня се продава за 10-12 лири, а пъпешът върви по 20-25 лири за килограм.

Килограм череши се продава между 25 и 60 турски лири. Ябълките по пазарите вървят средно по 20 турски лири. Прасковите и нектарините се продават средно по 40 лири.

 

 

 

 

/СУ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:59 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация