site.btaАТА: Албанското министерство на образованието започва програма „Обработваема земя в училище“

АТА: Албанското министерство на образованието започва програма „Обработваема земя в училище“
АТА: Албанското министерство на образованието започва програма „Обработваема земя в училище“
Снимка: АТА

„Обработваема земя в училище“ е новата програма на Министерството на образованието и спорта, която има за цел да свърже учениците със земята, отглеждането и селскостопанското производство чрез микроферми и мини-зелени къщи в училищна среда, предаде специално за БТА албанската агенция АТА.

Тази програма започна със специалното училище „Луидж Гуракучи“ в Тирана, което отсега нататък ще има съвременна мини-зелена къща, където неговите ученици със специални нужди ще се учат как да отглеждат цветя и растения, така че да придобият умения, които може да използват след завършване на училище.

На церемонията по откриването на тази мини-зелена къща министърът на образованието и спорта Евис Куши каза, че това е отличен модел и изключителен принос, който ще бъде възпроизведен в други училища.

Министърът благодари на партньорите в този проект, организацията „Отвъд бариерите“ и банка „Кредис“, които чрез първата платформа за доброволно набиране на средства в Албания „SMILE“ финансираха този проект.

От градинарството има много ползи за здравето на хората с увреждания. Тази мини-зелена къща ще бъде безопасна и приобщаваща среда за учениците да извършват практически дейности и да подобрят своите двигателни умения, работа в екип, самочувствие, комуникация и други житейски умения, да разширят знанията си за градинарството и как да отглеждат цветя и зеленчуци.

Тази среда ще служи и за насърчаване на здравословния начин на живот, ще стимулира груповата работа чрез дейности за деца и родители, както и с доброволци.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:34 на 26.11.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация