site.btaСъюзът на слепите в Монтана спечели първо място в третото издание на кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“

Съюзът на слепите в Монтана спечели първо място в третото издание на кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“
Съюзът на слепите в Монтана спечели първо място в третото издание на кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“
Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Милена Островска

Днес се проведе третото издание на кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. Първо място спечели Съюзът на слепите в Монтана, на второ място е Народно читалище „Развитие 1896“ – село Салаш, община Белоградчик, а на трета позиция се класираха Местна инициативна група (МИГ) „Западен Балкан“ – село Слатина, община Берковица.

Водещ на събитието, което се състоя в сградата на Научно-техническия съюз (НТС) в Монтана, бе Лучия Лилова - завеждащ секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС. Заедно с нея началото на фестивала сложиха инж. Иван Мартинов – председател на НТС и кметът на Монтана Златко Живков.

„Много се радвам, че всяка година се увеличава броят на кулинарните производители. Българската кухня с автентичните рецепти ни обединява в едно. Идеята е да отворим някои въпроси, свързани с тайната на корените на българската национална кухня, да се върнем към традиционните рецепти и да пренесем в настоящето вкуса и аромата на българската кухня“, каза на откриването Лучия Лилова.

Инж. Мартинов представи журито в състав инж. Соня Бургуджиева – зам. председател на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и секретар на Съюза по хранително-вкусова промишленост към него, д-р Шабан Моллов – инспектор в Българската агенция по безопасност на храните, Христо Стоев – собственик на фабрика за шоколадови изделия „Милмекс“ ООД, инж. Иван Мартинов – председател на НТС в Монтана и Лучия Лилова.

Тази година в кулинарната надпревара се включиха 10 читалища, седем индивидуални участници и три фирми от Монтана и други населени места от Северозападната част на страната. Те представиха различни тестени изделия, местни ястия, като познатия в Северозапада комбус - пържен лапад със сухи чушки, пролетни гозби със сезонни зеленчуци, домашни сладкиши и т.н.

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:11 на 21.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация