site.btaКръстьо Врачев от “Възраждане”: Внесохме законопроект за забрана на трансмазнините


През изминалата седмица от “Възраждане” внесоха Законопроект за забрана на влагането на трансмазнини в храните, заради многото доказателства, че консумирането на такива храни се асоциира с повишен риск от сърдечно-съдови и онкологични заболявания и като цяло влияе крайно негативно на човешкия организъм и здраве.
Законопроект има за цел да гарантира във висока степен защита на живота, здравето, и интересите на потребителите по отношение на храните, а от друга, да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на влагането на вредни вещества при производството, преработката и дистрибуцията на храни. Транс-мастните киселини са вещества, различни от витамините и минералите, за които е установено, че имат вредно въздействие върху здравето. Поради това влагането на веществата в храни или употребата им при производството на храни, следва да бъде сведено до абсолютния минимум.
“С реализирането на настоящия Законопроект ще бъде постигнато и съответствие със законодателството на Европейския съюз.
По отношение на здравните рискове при употребата на трансмазнини много учени са категорични, че е налице връзка между увеличения прием на транс-мастни киселини и риска от развитие на злокачествени тумори на гърдите, простатата, дебелото и правото черво, Деменцията и Алцхаймер”, съобщи Кръстьо Врачев, народен представител от “Възраждане”, избран от Пловдив - област.
В допълнение към гореизложеното от “Възраждане” посочват, че трансмастните киселини обикновено се използват в евтини храни, като вафли, кроасани, чипсове, маргарин, шоколад, корнфлейкс, широко употребяваните в България „имитиращи млечни продукти, съдържащи мляко“, които имитират българско сирене и кашкавал и много други. При тях млечната мазнина най-често се заменя с евтино частично хидрогенирано палмово масло. Според млечните производители консумацията на тези имитиращи продукти вече значително надвишава тази на истинските млечни продукти, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на тези киселини. Това, от своя страна, увеличава неравнопоставеността в здравеопазването – бедните стават все по-болни, поради невъзможността да си позволят качествена, здравословна и питателна храна. Законопроектът цели да ограничи тази несправедливост.
/СТГ/
news.modal.header
news.modal.text