site.btaНовото издание на "Гид на любителя астроном" ще бъде представено днес във Физическия факултет на СУ

Новото издание на "Гид на любителя астроном" ще бъде представено днес във Физическия факултет на СУ
Новото издание на "Гид на любителя астроном" ще бъде представено днес във Физическия факултет на СУ
Физикът Пенчо Маркишки е автор на изданието „Гид на любителя астроном”, което катедра „Астрономия” на физическия факултет на СУ издава вече за шеста година. Снимка: "Св. Климент Охридски" СУ

Изданието за 2025 г. на "Гид на любителя астроном" на катедра "Астрономия" на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), ще бъде представено тази вечер, съобщи за БТА авторът на справочника Пенчо Маркишки. Той е физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия” на Физическия факултет на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски”.

"Гид на любителя астроном" излиза за шеста година и съдържа описание на предстоящите астрономически явления през годината, както и съвети към любителите астрономи за наблюденията на тези явления. В специална статия в тазгодишното издание е описано пълното лунно затъмнение в нощта на 23 срещу 24 август 1877 г., по време на боевете на Шипка, уточни по-рано пред БТА Маркишки. Статията е в съавторство с  д-р Христо Мишков, редактор в издателството на БАН "Проф. Марин Дринов", изтъкна физикът. 

Събитието тази вечер е в зала А205 на Физическия факултет на СУ, в рамките на първата за годината сбирка на Кръжока по астрономия на катедра "Астрономия" при СУ. Изданието на Университетско издателство "Св. Климент Охридски" се разпространява безплатно сред студенти, сред учители по физика и астрономия в средните училища, сред ученици от кръжоците по астрономия, функциониращи към народните астрономически обсерватории в страната, сред участниците в различни школи по астрономия. От уеб сайта на катедра „Астрономия“ се осигурява свободен достъп и до електронната му версия.

 

/АВП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:06 на 06.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация