site.btaЧиталищни дейци от област Разград показаха умения в приготвяне на традиционни български питки


Читалищни секретари и библиотекари от област Разград показаха умения в приготвяне на традиционни български питки. Кулинарната проява бе организирана по повод Деня на самодееца и любителското художествено творчество, съобщи за БТА секретарят на Народно Читалище "Пробуда -1919 г." в разградското село Раковски Сечил Татарова.
В кулинарно студио, което премина под наслов "Опазване на българските традициите в месенето на тесто" участваха представители на читалищата в разградските села Ушинци, Побит камък, Благоево, Раковски, Киченица, Топчии, Просторно. Ръкави, за да замесят тесто и да оформят и опекат питки запретнаха също читалищни дейци от селата Юпер, Йонково, Печеница, Брестовене, Бисерци и Мъдрево.
„Месенето на тесто е изкуство, предавано през поколенията. Целта на това събитие бе да покажем, че традициите не трябва да се забравят. Дори когато има бедствени ситуации, едно тесто може да бъде замесено и изпечено и държи ситост, а и не са нужни скъпи продукти“, каза читалищният секретар. Тя разказа, че по-младите се доверили на по-опитните си колежки, които представили изпитани рецепти. На групи заедно те замесиха пити и погачи. „Използвахме традиционните продукти - брашно, мляко, мая, сирене, домашни яйца, масло и щипка любов. Тези, които не бяха месили научиха много тънкости и всички се пренесохме без да усетим в кулинарната магия на месенето на хляб“, заяви още Сечил Татарова.
Тя допълни, че всички читалищни дейци, включили се в празника, са били облечени в автентични народни носии, с което още един път са напомнили за българските традиции и обичаи. Желанието на участниците е кулинарното студио да се превърне в традиционно събитие, на което да се обменя опит и да се представят различни рецепти за месене, като по този начин се надяват да вдъхновят младото поколение.
Участниците отправят специални благодарности към Регионалния експертно-консултантски и информационни центрове (РЕКИЦ) „Читалища“ в Разград, в лицето на главния експерт Даниела Петрова и Тодор Иванов, за участието и подкрепата на инициативата.
/ХК/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text