site.btaСъс зарязване на лозе и конкурс за най-добро домашно вино във Вършец отбелязаха празника Трифон Зарезан

Със зарязване на лозе и конкурс за най-добро домашно вино във Вършец отбелязаха празника Трифон Зарезан
Със зарязване на лозе и конкурс за най-добро домашно вино във Вършец отбелязаха празника Трифон Зарезан
Кметът на Вършец Иван Лазаров зарязва ритеуално лозето, Снимка: Кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков

С ритуално зарязване на лоза през сградата на общинската администрация и конкурс за най-добро домашно вино днес във Вършец беше отбелязан празника Трифон Зарезан.

"Радвам се, че мога да ви поздравя с днешния празник на лозаря и винаря Трифон Зарезан, който е първия пролетен празник и ден за първата селскостопанска дейност за новата година – подрязване на лозето,  заяви кметът на Вършец Иван Лазаров, който заряза лоза. Той допълни че "във Вършец от стотици години традицията се спазва и този ден се отбелязва подобаващо. Пожелавам много грозде в лозята през 2025-та, хубави вина, успешна, благодатна и мирна година".

В конкурса за най-добро домашно вино във Вършец тази година участваха 18 проби от червени вина и 7 от бели вина. Победител при червените е виното на Борислав Маджаров, който работи като лесничей в горското стопанство във Вършец. Той сподели за БТА, че е направил своето вино от френски сорт грозде Пино Ноар, който отглежда в наследственото си лозе край Вършец в последните няколко години. Тъй като лятото на миналата година е било много горещо, то гроздето е получило висока захарност и виното е с отлични качества. То е направено при стриктно спазване на технологията и много грижи около прекипяването му, посочи Маджаров.

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:06 на 22.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация