site.btaЕтнографи от Русенския музей ще представят кулинарни рецепти от региона в "Местна кухня в четири сезона"

Етнографи от Русенския музей ще представят кулинарни рецепти от региона в "Местна кухня в четири сезона"
Етнографи от Русенския музей ще представят кулинарни рецепти от региона в "Местна кухня в четири сезона"
Регионалният исторически музей в Русе работи по проект "Местна кухня в четири сезона". Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Регионалният исторически музей в Русе работи по проект "Местна кухня в четири сезона", подкрепен от Национален фонд "Култура". Дейностите предвиждат проучване, представяне и споделяне на всекидневни и празнични културни практики, обвързани с местната регионална наследена кухня, разбирана като форма на нематериално културно наследство. Това съобщи Силвия Трифонова от музея. 

Ще се осъществят теренни проучвания в осем селища от областта - по едно във всяка община, което предлага пълен обхват на културното наследство на региона. 

Екипът ще издири типични за всяко населено място рецепти, както и разкази за приготвяне и споделяне на храна. Успоредно с това ще се идентифицират носителите на специфично знание, което ще бъде запазено и популяризирано с помощта на мобилната изложба "Местна кухня в четири сезона". Тя ще представи структурирано измеренията на регионалната кухня - по сезони, като част от обреди и всекидневие, като елемент от наследени форми, а същевременно и като важна част от съвременността. 

Изложбата ще има няколко интерактивни модула, като един от тях ще включва дигитални разкази, обвързани с конкретни предмети от кухнята, друг ще представи връзката между подправки, продукти и ястия, а трети - фолклорни вярвания, свързани с билки, храни и техните предпазващи действия.

Етнографите на музея ще имат възможност да проследят на място и процесите по създаване на ястията, да ги фотозаснемат и да интегрират част от визуалния материал в подготвяната експозиция. 

Всички материали ще бъдат публикувани в дигитален каталог на сайта на музея. 

"Проектът се явява важна стъпка в развитието на темата за локалната гастрономия и формирането на местна кухня като предпоставка за развитие на туризма чрез културни наследства", обясни Трифонова.

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:58 на 31.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация