site.btaФранция спечели кулинарната награда "Златен Бокюз"

Франция спечели кулинарната награда "Златен Бокюз"
Франция спечели кулинарната награда "Златен Бокюз"
Носителята на наградата "Златен Бокюз" Пол Маркон (в центъра). Снимка: АП/Laurent Cipriani

Пол Маркон спечели за Франция наградата "Златен Бокюз" - Свещения Граал на гастрономията, сбъдвайки своята детска мечта и изпреварвайки исторически силните скандинавски съперници Дания и Швеция, предаде АФП.

Маркон грабна престижния приз в "битката на готвачите", организирана по време на Международния салон по ресторантьорство в Лион, Франция.

"След Режи дойде редът на Пол", каза президентът на конкурса Жером Бокюз, докато отваряше плика с името на победителя, напомняйки за победата на бащата на Маркон преди 30 години. 

Видимо развълнуван, Пол Маркон на свой ред каза, че се надява постижението му да е повод за гордост за всички настоящи и бъдещи готвачи на Франция. 

Двадесет и четири държави се състезаваха по време на тази "Олимпиада по готварство". Стоманен ум, прецизни движения - кулинарите нямаха право на грешка, ако искаха да стигнат до върха на почетната стълбичка. 

За 28-годишния Пол Маркон целта е била да сбъдне детската си мечта и да спечели девета награда за Франция. 

Второ място в кулинарната надпревара зае Дания, следвана от Швеция и Норвегия. 

Двадесетото издание на "Златен Бокюз" отдаде почит на своя основател, прочутия готвач от Лион Пол Бокюз, който почина през 2018 г. на 91-годишна възраст.

Какво следва за победителя Пол Маркон? "Може би ще се насладя на момента, но след това отново трябва да стъпя здраво на земята и да се върна на работа", каза той. 

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:51 на 31.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация