site.btaНай-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

SK 10:56:01 28-01-2022
PA1050SK.003
Свят - коронавирус - седмица - обзор

Най-новото от ситуацията
с коронавируса
по света през изтеклите седем дни


София, 28 януари /Алексей Маргоевски, БТА/
Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в света надхвърли 360 милиона, а броят на починалите - 5,62 милиона, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Според данни, публикувани от нея снощи, досега са регистрирани 360 578 392 заразени и 5 620 865 починали. През последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 3 395 352, а на починалите - с 10 176. Рекорд за целия период на пандемията от КОВИД-19 е регистриран на 26 януари, когато за 24 часа са установени 3 962 990 нови инфекции. Най-голям брой потвърдени случаи имат САЩ - 71 812 665, следвани от Индия (40 371 500), Бразилия (24 311 317), Франция (17 252 793) и Обединеното кралство (16 149 323). Съединените щати отчитат и най-големия брой смъртни случаи - 866 039, второто място държи Бразилия (623 843), а трета е Индия (491 700). Следват Русия (328 770) и Мексико (303 776).
Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи още тази година, ако държавите използват всички налични инструменти, заяви в понеделник генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, чиято кандидатура бе издигната във вторник от Изпълнителния съвет на организацията за втори петгодишен мандат. Решението бе взето от членовете на Изпълнителния съвет на 150-ата му сесия. С това се дава зелена светлина за преизбирането през май от Световната здравна асамблея на СЗО на Гебрейесус, който бе единственият кандидат в надпреварата.
Европейската комисия призова във вторник държавите от ЕС да пристъпят към отмяна на допълнителните ограничения, наложени за пътуващите след появата на варианта Омикрон на коронавируса. ЕК изтъкна, че Омикрон вече е разпространен в цяла Европа и е време да се помисли за отмяната на допълнителните мерки, а държавите от ЕС да съгласуват тези действия. ЕК предлага за пътуване в ЕС да бъде достатъчен валиден ковид сертификат, но държавите да са в правото си, според обстоятелствата, да налагат допълнителни мерки за пътниците - карантина или допълнително изследване.
Съветът на ЕС съобщи във вторник, че е приел нови правила, предложени от ЕК, променящи регулациите за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от КОВИД-19. Съветът прие предложението от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия. От следващата седмица валидността на сертификатите за ваксинираните ще бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Валидността на сертификата на пътниците, получили бустерна доза, засега ще бъде безсрочна. Предвижда се всички тези правила да се прилагат за пътувания от страни, които не попадат в т.нар. тъмночервена зона, където разпространението на болестта е силно.
Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) одобри вчера използването на хапчето срещу КОВИД-19 на компанията "Пфайзер" за лечение на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на болестта. Одобрението на ЕАЛ позволява на държавите членки на Европейския съюз да използват хапчето, след като регулаторът миналата година даде указания за спешната му употреба. Италия, Германия и Белгия са сред малкото страни в ЕС, които са закупили това лекарство.
Американската компания "Модерна" обяви в сряда, че е започнала клинични проучвания на бустерна доза ваксина, създадена специално за борба с Омикрон варианта на коронавируса. В изследването участват общо 600 пълнолетни, повечето от които получили две дози от ваксината на "Модерна" преди шест месеца. Има обаче и такива, които преди три месеца са били реваксинирани. Така че новата ваксина ще бъде тествана и като трета, и като четвърта доза.
Случаите на заразяване с КОВИД-19 в много европейски държави през изминалата седмица продължиха да растат.
ГЕРМАНИЯ, където парламентът се готви да обсъди предложения или за въвеждането на задължителна ваксинация, или за засилени стимули за имунизация, регистрира вчера нов рекорд на броя нови случаи на КОВИД-19. Агенцията за контрол на заболяванията на Института "Роберт Кох" в Берлин съобщи за рекордните 203 136 заразени за 24 часа. Броят на регистрираните заразени на 100 000 души за една седмица - нарасна вчера до рекордните 1017,4 в сравнение с 940,6 в сряда. На среща в понеделник германският канцлер Олаф Шолц и министър-председателите на 16-те германски провинции решиха да не затягат антиковидните мерки поне на първо време. За увеличаване на темпа на ваксинация федералното правителство планира по-засилена рекламна кампания от преди, включително агитация по радиото и в социалните мрежи.
На фона на скандала "Партигейт", който разтърси британския управляващ политически елит, правителството на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ отмени вчера маските и здравните паспорти в Англия, след като вече отмени почти всички ограничения, въведени с цел борба с коронавируса. Преди седмица Англия отмени препоръките за дистанционна работа. Сега правителството се отказва и от останалите ограничения, които бяха едни от най-леките в Европа, въведени през декември за борба с нарастването на броя на случаите на Омикрон - задължително носене на маски на обществени места и представяне на здравни паспорти за присъствие на места, където се събират много хора. Кметът на Лондон Садик Хан обаче обяви, че маските остават задължителни в обществения транспорт в столицата. Някои вериги супермаркети като "Уейтроуз" и "Морисънс" също ги изискват от клиентите си.
ИТАЛИЯ реши вчера да облекчи наложените заради коронавируса ограничения за всички посетители от страни от Европейския съюз от 1 февруари. Здравният министър Роберто Сперанца подписа заповед, според която пътниците от държави от ЕС ще имат нужда единствено от т.нар. зелен пропуск, каза ведомството. Зеленият пропуск удостоверява ваксинация срещу КОВИД-19, преболедуване или отрицателен тест.
В АВСТРИЯ, където от началото на февруари влиза в сила законът за задължителна ваксинация, властите решиха тази седмица да разхлабят мерките като позволят от 31 януари да приключи локдаунът за неваксинираните срещу КОВИД-19. Остават валидни правилата, че в търговската мрежа и в заведенията за хранене достъп ще имат единствено ваксинираните и преболедувалите ковид, които имат валиден зелен сертификат. Запазва се и вечерният час, като заведенията и културните институции в страната ще затварят в 22 ч.
В ИСПАНИЯ автономната област Каталуния реши от днес да сложи край на задължителното представяне на здравен паспорт за достъп до барове, ресторанти и спортни зали, смятайки, че тази мярка е слабо eефикасна срещу силно заразния вариант Омикрон. От края на ноември Каталуния, туристически район със 7,7 милиона жители, изискваше здравен паспорт за допускане в барове, ресторанти и спортни зали. Броят на случаите в областта остава много висок, но болниците не са толкова натоварени, колкото предвиждаха най-песимистичните сценарии на властите. В резултат испанската област отмени повечето ограничения. Единственото, което все още е в сила, е затварянето на дискотеките.
Властите в ШВЕЦИЯ съобщиха в сряда, че ще удължат действащите в момента ограничителни мерки заради коронавируса с още две седмици. Решението е взето на фона на рекордните темпове, с които се разпространява вирусът след появата на варианта Омикрон. Ограниченията означават, че баровете и ресторантите трябва да затварят в 23:00 ч., а в по-големите закрити заведения има ограничение за до 500 души. ДАНИЯ отбеляза вчера нов дневен рекорд от 51 033 нови случаи на КОВИД-19 за денонощие, което стана нов абсолютен максимум от началото на пандемията, съобщи датският Държавен серумен институт. Предишният рекорд беше 46 831 заразени, на 21 януари. Властите в НОРВЕГИЯ премахнаха в сряда изискването за карантина за неваксинираните пътници, пристигащи в Норвегия. Мярката влезе в сила в 00:00 ч. на 26 януари. ФИНЛАНДИЯ ще започне постепенно облекчаване на ограниченията, въведени заради КОВИД-19, още от 1 февруари вместо от средата на февруари, както планираше първоначално, на фона на наблюдаваното разтоварване на болничната система и стабилизиране на нивото на заболеваемост. ИРЛАНДИЯ премахна миналата събота почти всички рестрикции срещу разпространението на КОВИД-19, след като премина през поредната вълна с огромен брой заразени заради разпространението на варианта Омикрон.
САЩ вече са доставили 400 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 по целия свят в рамките на обещанието си да дарят 1,2 милиарда дози на държави с ниски доходи, съобщи Белият дом.
Столицата на КИТАЙ Пекин обяви в миналата неделя, че ще подложи на тестове за коронавирус живеещите в квартал Фънтай, по-малко от две седмици преди началото на Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в града. През по-миналия уикенд градът съобщи за първи случай на силно заразния вариант Омикрон. Заразеното лице е получило писмо от Канада, върху което са открити следи от коронавируса. В миналата събота излетяха първите от месец насам граждански полети от Сиан в Западен Китай, след като правителството облекчи ограниченията за пътуване, наложени след поява на случаи на коронавирус преди Зимните олимпийски игри в Пекин следващия месец. Хонконг ще съкрати от 21 на 14 дни карантината за пристигащи пътници от 5 февруари, заяви вчера главната администраторка на китайския специален административен район Кари Лам. Решението беше взето след усилено настояване от висши финансови служители и дипломати, според които мярката вреди на конкурентоспособността на този бизнес център. Строгите правила заради коронавируса превърнаха Хонконг в едно от най-изолираните места в света, предизвиквайки намаляване на полетите с около 90 процента. Съгласно сегашните разпоредби местните жители, които се връщат от над 160 държави, трябва да остават под 21-дневна карантина в определени за целта хотели. Новите правила предвиждат карантина от 14 дни, последвана от седемдневно самонаблюдение.
Правителството на ЯПОНИЯ увеличи във вторник повече от два пъти броя на префектурите, където са в сила строги ограничения с цел овладяване на разпространението на коронавируса. Това стана в деня, когато страната, обхваната от епидемична вълна, предизвикана от варианта Омикрон, отчете рекордните от началото на пандемията над 60 хиляди новозаразени за 24-часов период. Правителствена здравна комисия одобри разширяването на обхвата на строгите мерки с още 18 префектури, включително Осака и Киото на запад. Това означава, че рестрикциите вече са в сила в 34 от общо 47 префектури. Ограниченията ще останат до 20 февруари. Губернаторите на съответните префектури ще имат право да скъсяват работното време на баровете и ресторантите и да им забраняват да сервират алкохол. Новите мерки са предприети в отговор на ръста на инфекциите и хоспитализациите, предизвикан от варианта Омикрон.
АВСТРАЛИЯ регистрира днес рекорден брой смъртни случаи, свързани с коронавируса - близо 100. Властите в няколко щата обаче изразиха очакване пациентите, приемани в болница, да започнат да намаляват, на фона на надеждите за стихване на сегашната епидемична вълна, подхранвана от Омикрон. Новият коронавирусен вариант предизвика истински епидемичен взрив в страната - през последните четири седмици в Австралия бяха отчетени около 2 милиона нови случая на коронавирус, при условие че дотогава бяха регистрирани само 400 хиляди за близо две години. До късния следобед днес бе съобщено за 98 починали. Предишният рекорд от 87 смъртни случая бе отчетен едва преди два дни. Новите заразени обаче са малко повече от 40 хиляди - най-ниското равнище от почти един месец. Това, наред със стабилното ниво на приеманите в болница пациенти с коронавирус, обаче засили надеждите, че Австралия може вече да е оставила най-лошото зад гърба си. Австралийските власти се опитват да поддържат баланс между възстановяването на икономиката, която бе сериозно засегната от коронавирусните ограничения, и справянето с растящия брой случаи на заразяване и смъртни случаи. Властите се надяват, че поставянето на бустерни дози ще намали броя на смъртните случаи и изтъкват, че броят на хоспитализираните вече се е стабилизирал.
ИНДИЯ регистрира в понеделник внушителните 306 064 нови случая на заразяване с коронавирус за денонощие. През същото денонощие бяха регистрирани и 439 смъртни случая, свързани с КОВИД-19. Общият брой на смъртните случаи, свързани с КОВИД-19, в Индия достигна 491 700, а на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус - 40 371 500. На този фон индийската столица Делхи обяви днес смекчаване на наложените заради КОВИД-19 ограничения и край на полицейския час през уикендите, наложен от началото на януари, след като страната регистрира забавяне на темпото на разпространение на епидемията. Местните власти премахнаха наложените на пазарите ограничения за броя на клиентите и позволиха на ресторантите отново да отворят врати. Нощният полицейски час обаче ще остане в сила за всички жители на столицата, освен за тези, чиято работа е от първа необходимост.
Властите в ЕГИПЕТ намалиха във вторник минималната възраст за имунизация срещу КОВИД-19 на 5 години. През ноември миналата година египетските власти включиха във ваксинационната кампания възрастовата група от 12 до 18 години. До момента 1,7 милиона дози са поставени на младежи между 15 и 18 години, а 206 000 на деца между 12- и 15-годишна възраст. За децата и младежите се използва препарата на "Пфайзер/Бионтех". Тази седмица Египет получи още 1,8 милиона дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" като дарение от Съединените щати в рамките на глобалната програма за равен достъп до ваксини "КОВАКС" (COVAX) и Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI).

/ПА/



news.modal.header

news.modal.text

Към 00:32 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация