site.btaОБНОВЕНА Резултати от президентските избори в Румъния при 90 процента преброени гласове: Калин Джорджеску - 22,04 процента, Марчел Чолаку 21,19 процента

Резултати от президентските избори в Румъния при 90 процента преброени гласове: Калин Джорджеску - 22,04 процента, Марчел Чолаку 21,19 процента
Резултати от президентските избори в Румъния при 90 процента преброени гласове: Калин Джорджеску - 22,04 процента, Марчел Чолаку 21,19 процента
Източник: БТА

Независимият кандидат Калин Джорджеску остава на първо място с 22,04 процента в предпочитанията на гласоподавателите след централизиране на над 90 процента от протоколите в страната от първия кръг на президентските избори в Румъния, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на данни на Постоянния изборен орган.

На второ място е премиерът и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку с 21,19 процента.

Трети е лидерът на националистическия Алианс за обединение на румънците (АУР) Джордже Симион с 14,5 процента от гласовете, следван от председателката на партия Съюз за спасение на Румъния Елена Ласкони с 16,55 процента, лидера на Национално-либералната партия (НЛП) Николае Чука с 9,41 процента, независимия кандидат Мирча Джоана с 5,98 процента и Келемен Хунор, председател на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), с 5,25 процента. 

Що се отнася до предварителните резултати от гласуването на диаспората, данните на ПИО след централизиране на над 27 процента от протоколите в чужбина поставят на първо място Калин Джордеску с 32,44 процента, а на второ - Елена Ласкони с 31,47 процента.

Следват: Джордже Симион (АУР) с 11,5 процента, Николае Чука (НЛП) с 8,58, Мирча Джоана (независим) с 5,74 и Марчел Чолаку (СДП) с 4,61 процента. 

Гласоподавателите в Румъния са малко над 18 милиона, а тези в чужбина - близо един милион. 

Избирателната активност е била 52,40 процента, сочат данни на Постоянния изборен орган.

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:30 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация