site.btaПредизвикателствата пред хранителната ни индустрия и достъпът до добра храна бяха обсъдени на форум в София

Предизвикателствата пред хранителната ни индустрия и достъпът до добра храна бяха обсъдени на форум в София
Предизвикателствата пред хранителната ни индустрия и достъпът до добра храна бяха обсъдени на форум в София
Конференция на тема "Достъп до добра храна" се провежда в парк хотел "Витоша". Конференцията е посветена на предизвикателствата пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи и училищното хранене. Снимка: Христо Касабов/БТА

Най-значимите предизвикателства за развитието на нашата хранителна индустрия и за достъпа до добра храна е изграждането на мост между поколенията, по който да привлечем младите хора в производството на добра храна и развитието на хранителната грамотност. Това каза инж. Живка Георгиева, председател на Организационния комитет на Националната инициатива "Достъп до добра храна" на Десетата конференция "Достъп до добра храна" в София.

По думите й това е един голям проблем и всички от сектора усърдно работят да има млади хора, привлечени в производството на хранителната индустрия.

Форумът се провежда днес и утре и е посветен на предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи и училищното хранене. Конференцията е под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

Георгиева представи препоръки на Организационния комитет на инициативата, събрани в План за действие за 2025 г., сред които са иницииране на обществен дебат за еднозначно въвеждане на ставка от 9 процента за столовото хранене в детски градини, училища и здравни заведения. Необходима е промяна в разходния стандарт за практическо образование по хранителни технологии, готварство, сладкарство и пекарство, за да бъде адекватен на образователните нужди и да позволява реално постигане на заложените резултати от учене чрез използването на високи класове  продукти, свежи продукти и продукти, произведени от местни производители и фермери, посочи още тя.

Сред препоръките са и иницииране на дебат за национална стратегия за промяна на храненето в училищата и градините с постепенно обхващане на всички деца до седми клас от публично организирано хранене. Експертите от Организационния комитет изразяват също готовност да подпомогнат МОН при разработването на новите държавни стандарти, учебни програми и учебно съдържание в областите хранителни технологии, готварство, сладкарство  и пекарство, както и да инициират национална мрежа от публични и частни предприятия, които предоставят кетъринг услуги за училищата и детските градини и здравните заведения.

Служебният заместник-министър на земеделието и храните Деян Стратев отбеляза, че за поредна година инициативата напомня за важността на достъпа до качествена и безопасна храна за всеки. Той изтъкна, че насърчаването на родното производство и предлагането на качествени храни чрез повишаване на търсенето им е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. Стратев припомни стартиралата през 2021 г. национална програма за предотвратяване и намаляване на загубите на храни като отбеляза, че за целта са опростени законодателни процедури относно даряването на храни и подкрепени компаниите в усилията им да предотвратят излишъка от годни за консумация храни. Той отбеляза, че от 10 години МЗХ си сътрудничи с Българската хранителна банка за намаляване разхищението на храни, като за този период са предоставени храни в социалния сектор на стойност близо 10 млн. лева.

Заместник-министърът посочи и важността да се развиват знанията, нагласите и уменията на подрастващите, свързани с хранителните им навици. 

Той отбеляза и работата по дигитализация на т.нар агрохранителна верига като посочи, че се разработват модули за въвеждане на електронни ветеринарни рецепти, за дневници за вписване на употребените количества препарати за растителна защита, модули, които ще позволяват проследяване на продуктите, които купуваме от търговската мрежа.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Таня Михайлова отбеляза важността от развитие на професионалното образование у нас, както и възможностите, които то предоставя. Именно професионалното образование дава още една възможност в живота, добави тя. Нашата задача в училище не  е просто да предадем знания, ние трябва да възпитаме нашите ученици да могат да имат умения, които да им позволят да се справят с предизвикателствата на днешния ден, каза Михайлова. Тя посочи и важността на дигитализацията като добави, че в списъка на професиите за професионално образование и обучение от 193 професии има 42 нови, които са в направление дигитализация и зелена икономика.

В рамките на конференцията бяха връчени награди в 12 категории за инициативи, свързани с достъпа до добра храна.

/СС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:53 на 26.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация