site.btaПразник на бозата се отбелязва днес в Радомир

В Радомир днес се провежда празникът на бозата „С боза, гозба и песен”. Празникът по традиция предшества отбелязването на Деня на града. 

Традициите са, за да се спазват, това е и нашата мисия. Всяка година се влагат много идеи и усилия празникът да се надгражда и обогатява, каза за БТА кметът Кирил Стоев.

Неизменна част от празника е възстановката на сладкарница от времето на нашите баби и дядовци. Актьорът Йордан Иванов от местната театрална група в Радомир пресъздаде образа на Али Сербез – албанецът бозаджия от 1880 г., който внася занаята за варене за боза в Радомир. Той навремето е отворил сладкарница в градчето, където е предлагал резливата напитка. А Ивайло Назърски се превъплъти в бозаджията бай Илия от единствения паметник на бозаджията в света. 

Над 600 литра боза, гигантска баница и кавърма, които бяха приготвени на площада от кулинаря Ути Бъчваров, надиграване на състави от Радомир - „Етнофолк“,  и от Сърбия, игри от миналото бяха част от изненадите за празника.

Изложение на ястия подредиха читалищата, които се намират в радомирските села. Местните жени бяха приготвили характерни гозби за района или населеното място. Читалището в с. Долня Диканя – „Никола Корчев“, имаше мисия чрез продажбата на ястията да събере пари за реновирането на част от сградния фонд на средището, каза Йорданка Ботева.

В началото на ХХ в. град Радомир става столица на бозата. Някога резливата напитка е била давана на войниците заради богатата хранителна стойност, която притежава, разказа за БТА актьорът - любител Йордан Иванов, който влезе в ролята на Али Сербез. В началото на миналия век бозаджийството е основен поминък за населението в Радомир. Майсторите бозаджии работели в над 30 града в страната и били много търсени, за да предават технологията и уменията за направата на характерната напитка.

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:50 на 25.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация