Година по-рано парламентът на Каталуния забранява борбата с бикове в автономната област

site.btaПоследната корида в Барселона се организира на 25 септември 2011 г.

Последната корида в Барселона се организира на 25 септември 2011 г.
Последната корида в Барселона се организира на 25 септември 2011 г.
Барселона, Испания (25 септември 2011) Испанският тореадор Хосе Томас участва в последната битка с бикове в Каталуния, която се състоя на арена “Манументал”. (AP Photo/Manu Fernandez)

Последната корида на арена “Монументал” в Барселона се организира на 25 септември 2011 г. 
Година по-рано – на 28 юли 2010 г., Каталуния става първата испанска автономна област, забранила коридата, отбелязва отдел “Справочна” на БТА. Първата испанска територия, която забранява коридите, са Канарските острови през 1991 година. 

Ето как БТА представя случващото се през годините в своите емисии “Международна информация” и “Забава и знание”. Борбата срещу бикоборството тече от много време:

Противниците на коридата създадоха европейска коалиция

Мадрид, 5 юли 2001 г. /БТА/ Действащото в Португалия Движение срещу  коридите обяви, че е създадена европейска коалиция на противниците на боя с бикове, информира ИТАР-ТАСС. В нея влизат 27 европейски организации за защита на животните.
Макар че новата коалиция е сформирана в Португалия по идея на местна инициативна група, в страната отдавна е забранен традиционният бой с бикове. 
В съседна Испания не всички граждани се отнасят еднозначно към коридата. Част от населението е на мнение, че боят с бикове не трябва да бъде забраняван. Друга част се отнася равнодушно към подобен род кървави зрелища. Според трети коридата е отживелица от миналото. 

***

Видни испанци призоваха за забрана на коридата

Мадрид, 18 октомври 2007 г. /БТА/ Група испански политици, интелектуалци, артисти и еколози се обявиха днес за забрана на борбите с бикове, тъй като те представляват пречка за защитата на правата на животните, съобщи ДПА. (…)
Документът бе подписан в парламента по време на събитие, организирано от Зелената партия в кампанията й за правата на животните. (…)
Авторите на манифеста настояха за национално законодателство за защита на правата на животните, които сега са закриляни предимно от регионални закони. 

***

Испанският крал защити борбата с бикове като културно и артистично богатство

Мадрид, 26 март 2010 г. /БТА/ Испанският крал Хуан Карлос се намеси в продължаващия спор за традиционната борба с бикове, описвайки я като богат културен и артистичен свят, предаде ДПА, като се позова на местни медии.
Монархът направи този коментар на церемонията по награждаване на бикоборци в южния град Севиля вчера. По думите му животновъдите, които отглеждат бикове за корида, са успели да запазят расата им чиста.
Хуан Карлос и най-голямото му дете – Елена, са известни с това, че поддържат традицията.
Парламентът на североизточния регион Каталуния обаче обмисля евентуална забрана на зрелището, което за мнозина е насилие върху животните.
За разлика от Каталуния, регионите на Мадрид, Валенсия и Мурсия съобщиха, че ще обявят коридата за част от културното наследство.

***

Коридата – "свещеното чудовище" на Мадрид, среща необичайна съпротива

Мадрид, 13 април 2010 г. /Виржини Грогну от Франс прес/ Коридата среща необичайна съпротива в Мадрид, където бикоборската "фиеста" е институция, а нейните защитници начело с крал Хуан Карлос са многобройни и ожесточени.
Нещо невиждано досега се случи в испанската столица в края на март: хиляди хора, еколози и защитници на правата на животните, изминаха пътя до площад Пуерта дел Сол, настоявайки коридите да бъдат забранени. Няколко дни по-рано асоциация за защита на животните, "Рефухио" (Убежище), пусна петиция за събирането на 50 000 подписа, която призовава местния парламент да обсъди забраната на коридите.
Асоциацията се вдъхнови от подобна инициатива в Каталуния, североизточния регион на страната, където през март се състояха оживени парламентарни дебати за евентуална забрана на коридите.
Страхувайки се от "предаване на заразата", консервативната управа на мадридската област обяви намерението си да включи бикоборството в културното наследство, с което предизвика гнева на противниците на коридата. (…)
"Смятам, че не е етично да се забавляваш с нещо, което включва кръв, смърт и страданието на едно животно", отбеляза Марта Естебан, говорителка на Фондацията в помощ на животните. (…)
Но тези активисти критикуват "свещено чудовище" в град, където огромните арени на Лас Вентас са отворени от март до октомври и през тях минават най-добрите матадори, като кулминационният момент са коридите през май на Сан Исидро. (…)
Според Луис Алварес, известен агент на тореадори, който в момента представлява французина Себастиан Кастела, все още предстоят хубави дни за коридата.
"Това е законен спектакъл, не можем да позволим подобни нападки. Смятам, че това са опити и машинации да се навреди на фиестата. Ще бъде обаче много трудно", увери Алварес. Според него активистите срещу коридите са по-видими отпреди, тъй като са "по-добре организирани". Освен това "анимационни филми, като тези на Дисни, които карат децата да вярват, че животните са им равни, също много ни вредят", обясни той.
"А и многобройни проучвания показаха, че бикът не страда по време на борбата", изтъкна Алварес, подчертавайки, че защитниците на коридата също започват да се организират. 

***

В края на юли 2010 г. е взето решението за забраната на битките с бикове в Каталуния:

Каталуния стана първата испанска автономна област, забранила коридата

Барселона, 28 юли 2010 г. /БТА/ Каталуния стана днес първата испанска автономна област, забранила коридата, предадоха световните агенции.
Регионалният парламент прие съответния закон с 68 гласа "за" срещу 55 "против" при девет "въздържали се", уточни ДПА.
Забраната ще влезе в сила през 2012 година. В богатата североизточна испанска автономна област рядко се провеждат кориди, но се очаква тя да даде силен пример за активистите за защита на животните в останалата част на Испания, отбелязва ДПА.
В Каталуния има само една действаща арена за бикове, а на мястото на другата ще се издигне мол. Досега в провинцията се провеждаха по 15 борби с бикове годишно, като билетите рядко биваха разпродавани докрай, а същевременно в цялата страна на сезон се организираха около 1000 борби, отбелязва Асошиейтед прес.
Първата испанска територия, която забрани коридите, бяха Канарските острови през 1991 година. Бикоборството там обаче далеч не беше толкова популярно, колкото на континента и към момента на въвеждане на забраната там не се бяха провеждали борби от седем години.  
Мнозина в Испания смятат решението на каталонския парламент за поредния опит на областта да се разграничи от останалата част на страната. Десноцентристката Народна партия, която държи Испания да бъде единна страна, управлявана от Мадрид и подкрепя бикоборството, обяви, че обмисля да заведе дело за отмяна на забраната. (…)
          
***

Нека испанците запазят своите арени за борба с бикове

(Дейвид Ханан, в. "Дейли телеграф", 30 юли 2010 г.) (…) Решението на Каталуния да забрани борбите с бикове е свързано не толкова със защитата на животните, колкото с агресивния регионализъм. Разбира се, в това няма нищо лошо: като привърженик на локализма аз съм за правото на всички провинции и региони да коват свои закони. Но не правете грешката да екстраполирате прекалено широко решението, базирано до голяма степен на каталонския партикуларизъм. 
Би Би Си развълнувано съобщи, че Каталуния е станала първият регион в континентална Испания, забранил този ритуал, внушавайки, че борбите с бикове по принцип са в упадък. Всъщност, продажбите на билети на Иберийския полуостров растяха година след година, докато не започна кризата. 
В Каталуния коридата никога не е била толкова популярна като в останалата част на полуострова. През 1931 г. Ърнест Хемингуей прави следното наблюдение: "Въпреки че борбите с бикове в Барселона процъфтяват, това е измамно, защото публиката отива на арената като в цирк - за силни усещания и забавление". Татко Хемингуей отдава това на различието в характерите: каталонците, според него, са прекалено пресметливи и практични, че да се интересуват от смъртта. Липсва им мрачното и нездраво мислене на кастилците и затова те рядко могат да разберат поетиката на ритуала, който се извършва на пясъка. Като не съзират трагедията, те виждат само кръвопролитието и затова се бунтуват. 
Според мен в този анализ има нещо вярно. Наистина Каталуния никога не е родила тореадор от висша класа. Странното е обаче, че от другата страна на границата, във френска Каталуния, коридата е по-популярна от всякога. Боевете с бикове във Франция се радват общо взето на ренесанс през последните 15 години. Но има и нещо друго. В граничното село Русийон фиестите са пропити от каталонска образност: народни песни, живописни костюми, флагове на червени и златни ивици. Градчето Сере сега е домакин на един от най-важните фестивали през сезона и жителите му с гордост се обявяват за "каталунци и aficionados (фенове)". 
Във всичко това има приятна симетрия. Северно от Пиренеите френските каталунци възхваляват борбите с бикове, за да демонстрират различията си с Париж; южно от Пиренеите испанските каталунци ги забраняват, за да покажат, че се дистанцират от Мадрид. (…)

***

Испанският Сенат отказа да признае коридата като част от културното наследство

Мадрид, 6 октомври 2010 г. /БТА/ Бикоборската традиция в Испания понесе нов удар днес, след като Сенатът отхвърли предложението борбата с бикове да бъде обявена за част от културното наследство на страната, предаде ДПА.
Горната камара на парламента отхвърли законодателната инициатива на опозиционната Народна партия със 129 срещу 117 гласа при един въздържал се.
Защитавайки предложението, депутатът от Народната партия Пио Гарсия Ескудеро описа коридата като форма на изкуство, при която бикоборецът-артист импровизира и рискува живота си. Той добави, че борбата с бикове е вдъхновила безброй испански художници.
Но управляващата Испанска социалистическа работническа партия заяви, че предложението нарушава правомощията на 17-те автономни области в Испания, които сами вземат решенията, свързани с културното наследство. (…)
В испанските кориди всяка година биват убити над 10 000 бика, припомня ДПА.         

***

Последната корида в Барселона:

Каталуния се сбогува с коридите

Барселона, 25 септември 2011 г. /БТА/ Северозападната испанска провинция Каталуния се сбогува с коридите днес с последно представление на арената в Барселона, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Забраната за борбата с бикове в Каталуния влиза в сила на 1 януари 2012 г. Днешната корида обаче е последната за тази година. Тя е на арената "Монументал", която е с 20 000 места. Всички билети са разпродадени. Цените достигнаха до 1500 евро.
Трима много известни матадори, сред които и легендарният Хосе Томас, ще участват в коридата. Накрая младият тореро Серафин Марин ще подари символично живота на последния от шестте бика. (…)

***

Фенове и противници на битките с бикове наблюдаваха последната корида в Барселона след забраняването ѝ в Каталуния

Барселона, 26 септември 2011 г. /БТА/ Фенове и противници на битките с бикове наблюдаваха вчера в Барселона последната корида, организирана на градската арена "Монументал", след като Каталуния забрани тези традиционни испански спектакли, съобщи Асошиейтед прес.
Всичките 20 хиляди места на историческата арена за борба с бикове бяха продадени седмици преди събитието, на което топ матадорът на Испания Хосе Томас и още двама негови колеги убиха осем бика. На черно билетите за фиестата вървяха по 1600 евро - три пъти над цената за най-скъпите места на първия ред. (…)
Пред арената в Барселона снощи се бе събрала група противници на коридите, които коментираха, че това е само малка победа и че ще продължат кампанията си, докато забраната бъде въведена в цяла Испания.
Федерацията на бикоборците на свой ред събира подписи под петиция за отмяна на забраната, настоявайки, че борбите с бикове са част от културното наследство на Испания и че тяхната забрана е посегателство върху свободата. Те напомнят, че това е вековна традиция, вдъхновила творци като Гоя, Пикасо и Хемингуей. Опозиционната Народна партия, която се очаква да спечели парламентарните избори през ноември, оспорва закона в Конституционния съд.
Популярността на коридите в Каталуния спадна рязко след края на диктатурата на Франко през 1978 г. и последвалия подем на каталунския национализъм, отричащ всичко испанско. "Монументал" остана единствената функционираща арена в Барселона, където преди това имаше три арени.
Модерните времена и икономическата криза се отразиха еднакво зле на тези традиционни празненства. В статия, озаглавена, "Фиестата свършва", водещият вестник "Паис" разказва за промените във вкусовете и отражението на икономическите трудности, които доведоха до намаляване с 34 на сто в броя на организираните фиести, свързани с бикове. Така например през миналата година е имало 1724 такива празненства при 2622 през 2007 г. (…)

***

Испанският конституционен съд отмени забраната на борбите с бикове в Каталуния

Мадрид, 20 октомври 2016 г. /БТА/ Испанският конституционен съд отмени днес член от регионален закон (…), забраняващ организирането на борби с бикове в област Каталуния, с аргумента, че той надхвърля компетенциите на областта, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.
"Каталуния има правомощието да регламентира зрелищата и да опазва животните, но коридата е част от културното наследство" на Испания, което е в компетенциите на испанската държава, уточни пред АФП източникът. (…)
Решението на съда вероятно ще предизвика остра реакция както от страна на защитниците на правата на животните, така и на активистите на каузата за независимост на областта, които виждат в него още една причина за "развод" между Мадрид и Каталуния. (…)
Испания причисли коридата към нематериалното си културно наследство през 2015 г. 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:27 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация