site.bta Силна суша понижава нивото на водата в река Парагвай до исторически минимум

 Силна суша понижава нивото на водата в река Парагвай до исторически минимум
 Силна суша понижава нивото на водата в река Парагвай до исторически минимум
Влекач прекарва баржа през река Парагвай на фона на сушата и ниските нива на водата. Снимка: AP/Jorge Saenz

Силна суша в дъждовните гори на Амазонка доведе до най-ниското ниво на водата в река Парагвай от повече от век насам, което наруши търговията по основния воден път и създаде опасности за местния транспорт, предаде Асошиейтед прес.

Министерството по метеорология и хидрология на Парагвай съобщи, че нивото на водата в едноименната река, която е основен икономически ресурс на страната, е спаднало с 89 см под референтната стойност в пристанището на столицата Асунсион, което е най-ниската точка от 120 години насам.

Предишният рекорден спад е регистриран само преди три години, през октомври 2021 г. - според експертите това е знак, че сушите, които изтощават водните пътища в региона, стават все по-чести и интензивни. Амазонка, най-пълноводната река в света и един от основните ѝ притоци, река Мадейра, също регистрираха нови рекордни ниски дневни нива в град Табатинга.

Най-непосредственият ефект се усеща в нямащия излаз на море Парагвай, един от водещите износители на селскостопански стоки в света, който разчита на реката, за да осъществява 80% от международната си търговия. 

Ръководителят на парагвайския рибарски съюз заяви вчера, че спадът на водните нива е лишил от работа 1600 рибари. В понеделник десетки лодки, които обикновено плават по водния път, се намираха на пресъхнали пясъчни брегове. 

Водният път Парагвай-Парана, който води началото си от Бразилия, е дълъг 3400 км и минава през Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и Боливия и стига до открито море, което превръща региона в жизненоважен транспортен център за зърно, царевица, соя и други селскостопански продукти.

/ПЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:18 на 10.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация