ОБЗОР

site.bta"Гардиън": Навлизането на Украйна в Курска област показа месианската визия на Путин за Русия като илюзия

"Гардиън": Навлизането на Украйна в Курска област показа месианската визия на Путин за Русия като илюзия
"Гардиън": Навлизането на Украйна в Курска област показа месианската визия на Путин за Русия като илюзия
Руска военна колона се придвижва, за да подкрепи въоръжените сили на Русия, участващи в сраженията с украинските части в района на град Суджа в Курска област. Снимка: Министерството на отбраната на Русия чрез АП

Навлизането на Украйна в Курска област показа, че месианската визия на Путин за Русия е илюзия, отбелязва в анализ за украинската офанзива в пограничния руски регион британският в. "Гардиън".

Руският президент се надяваше на бърза победа, но вместо това на руска земя има чужди танкове за първи път от времето на Втората световна война насам.

Военният план на Владимир Путин беше прост, коментира вестникът. Руските танкове ще влязат в Киев, а специалните сили ще превземат ключови сгради и ще издигнат над тях руското знаме. Операцията - за превземане на Украйна и установяване на марионетно правителство - ще отнеме около три дни. Западът ще бъде ужасен, разбира се. Но, рано или късно, щеше неохотно да признае тази нова и велика руска реалност.

Две години и половина след пълномащабното нахлуване обаче триумфалният парад на централния булевард "Крешчатик" в Киев, който Путин предвиждаше, все още не се е състоял, посочва в. "Гардиън". Победата се оказа трудно постижима. Украинците не посрещнаха "освобождението" от страна на своите славянски братя по начина, по който предвиждаше шпионската агенция на Путин. Те отвърнаха на удара. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също не успя да избяга и да последва имперския сценарий на Русия, отбелязва британският вестник.

След като през пролетта на 2022 г. се изтеглиха от околностите на столицата, руските войски продължават напред в източната част на Донецка област. Путин привидно си беше възвърнал инициативата. Неговата тактика беше: да бомбардира и смаже като с валяк градове и разорени села. Войната, пресметна той, в крайна сметка щеше да приключи при условията на Русия. Украйна щеше да бъде принудена да се откаже от територията, която вече е загубила - около 18% от страната, и още повече градове отгоре на това.

Последните дни след 6 август разбиха стратегическите предположения на Кремъл, породени от факта, че Русия разполага с по-голяма и по-мощна армия. Украйна предприе изненадващ набег през границата в руската Курска област. Това беше най-голямото чуждестранно нахлуване в Русия от Втората световна война насам. Москва не подозираше, че това предстои. Украинците умело удариха руски граничен пост и навлязоха във вражеска територия, коментира в. "Гардиън".

До момента операцията е зашеметяващ успех за Киев, който надхвърля очакванията, отбелязва вестникът. Мобилни украински групи, използващи американски бронирани машини "Страйкър" и британски танкове "Чалънджър 2", напреднаха бързо. Сега те контролират около 80 населени места, включително граничния град Суджа. През последните няколко дни темпото на настъплението им се забави. Но Русия не успя да спре тази необикновена миниинвазия.

За Путин тези непредвидени събития са лично унижение, посочва в анализа си в. "Гардиън". Видеозаписите, изпратени от зоната на военните действия, са забележителни. Украински военнослужещи се снимат как свалят руски знамена от общински сгради. Стотици руски срочнослужещи, изпратени като подкрепление, се предадоха. Бдителни украински журналисти обиколиха град Суджа, съобщавайки за доставката на хуманитарни помощи за цивилни, криещи се в мазетата.

Когато през 2022 г. руските войски превзеха градове в Украйна, местните жители организираха масови демонстрации. В близост до Курск, напротив, цари апатия, отбелязва британският вестник. Досега повечето руснаци игнорираха войната, смятайки я за нещо далечно. Сега обаче конфликтът стигна до прага им. Според руски официални представители 133 000 души вече са избягали. Много се чувстват изоставени. Бавно, но сигурно, подкрепата за "специалната военна операция" на Путин му се изплъзва, коментира в. "Гардиън".

Зеленски и неговите генерали изглежда имат припокриващи се цели, пише в анализа си вестникът. Едната е военна: да бъде принудена Москва да пренасочи войски от изток и да се намали натискът върху украинския град Покровск и други уязвими части от сегашната 977-километрова фронтова линия. Това не се е случило. Досега Русия удвои усилията си в Донецка област и изкара трудноподвижни наборни бригади от тила, както и от окупирания юг на Украйна.

Друга цел е да се укрепи позицията на Киев преди възможни преговори. Путин предяви претенции към четири украински провинции, включително към град Запорожие и други части от територията, които руските сили не контролират. Тези максималистични искания изглеждат нелепи, ако той не може да защити собствените накъсани граници на Русия. Киев ще иска да запази забележителния си успех в Курска област - до зимата и след това - с оглед на последваща размяна, прогнозира в. "Гардиън".

Несъмнено операцията е повишила украинската решимост след трудния, мрачен период и провалената контраофанзива през 2023 г., посочва вестникът. Това зарадва и международните партньори на Украйна. Предстои несигурност, свързана с президентските избори в САЩ през ноември и възможното завръщане на Доналд Тръмп. Посланието на Киев: с достатъчно оръжия можем да победим. Освен това червените линии на Запада - срещу използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия - са безсмислени, когато доставените от САЩ бронирани високопроходими автомобила "Хъмви" се придвижват из Курска област.

Какъвто и да е крайният резултат, атаката разклати мита за непобедимостта на Путин, коментира в. "Гардиън". Руският президент изчезна през по-голямата част от миналата седмица. По време на кризи той обикновено стои настрана. Руските държавни медии продължават да твърдят, че всичко е наред и силите им "отблъскват" терористите и враговете. Но в действителност се прокрадва неувереност в самите себе си. Никой в Москва не знае какво може да направи Украйна след това - може би второ навлизане в съседната Белгородска област или дързък удар по Крим?

Нищо от това не означава, че Русия може се сдобие с нов държавен глава, отбелязва вестникът. Не се очертава преврат. Вече 71-годишен, Путин е на власт като премиер или президент от четвърт век, което е най-дългият срок на управление на лидер на Кремъл след Сталин. Слуховете, че той е болен - и вероятно умира - се оказаха неверни. Няма очевиден наследник. Винаги предпазлив, той наскоро изпрати бившия си главен телохранител Алексей Дюмин да контролира защитата на Курска област.

Въпреки това властта на Путин може би е по-нестабилна, отколкото изглежда. През лятото на 2023 г. руският военачалник Евгений Пригожин предприе своя собствена бойна експедиция. Неговите наемници от "Вагнер" превзеха руския град Ростов на Дон и изминаха половината път до Москва. Никой не ги спря. Пригожин се оттегли и загина два месеца по-късно в самолетна катастрофа. Бунтът обаче разкри крехката природа на репресивния режим на Путин, посочва в. "Гардиън".

Напълно възможно е Путин скоро да разгърне огромни сили и да унищожи нарушителите на границата. Както вървят нещата, войната се развива зле за него, снимката му е свалена от кметствата в Курска област и хвърлена в кошчето за смет.

Карма, отмъщение, гордост... последните новини не отговарят на месианската му визия за възстановяване на Велика Русия, обхващаща Украйна и Беларус, коментира вестникът.

Запален по историята, Путин участва в тържествата миналата година по случай победата на бившия Съветски съюз над нацистка Германия в битката при Курск. 

Сега се води втора битка за Курск. Тя е кървава и високоскоростна. Никой не знае как ще завърши. Някои в Кремъл бяха против инвазията. Един от начините да се измъкне Русия от тази скъпоструваща бъркотия, може би ще заключат те, е да бъде отстранен човекът, който я ръководи, заключава в. "Гардиън".

Русия заяви, че е извикала във вторник високопоставен американски дипломат, за да протестира срещу "провокативните действия" на американски журналисти, които правят репортажи от руската Курска област, съобщи агенция Ройтерс.

Министерството на външните работи в Москва каза, че е уведомило американския шарже д'афер Стефани Холмс, че журналистите на САЩ са преминали незаконно в региона, където преди две седмици украинските сили предприеха навлизане, и Русия възнамерява да ги подведе под отговорност.

Москва изглежда имаше предвид репортажите на в. "Вашингтон Пост" и излъченото от американската телевизия Си Ен Ен от Суджа - руски граничен град, който в момента е под контрола на Киев.

В предаването на телевизия Си Ен Ен журналистите пътуват с украински военен конвой от Украйна до Суджа, където попадат на почти безлюден град, в който са останали няколко десетки възрастни жители.

За в. "Вашингтон Пост" журналист, видеооператор и фоторепортер пътуваха до Суджа миналата събота, придружени от украински войници, и интервюираха десетки цивилни руснаци, както и украински военнослужещи.

Руското министерство на външните работи заяви, че е протестирало срещу действията на американските журналисти, които "незаконно са влезли в Курска област за пропагандно отразяване на престъпленията на киевския режим". Не се посочват имената на журналистите или техните медии.

Действията на журналистите "ясно доказват въвличането на САЩ като пряк участник в конфликта", заяви руското външно министерство.

Запитан от Ройтерс, говорител на в. "Вашингтон Пост" заяви: "Гордеем се с нашите репортажи за войната между Украйна и Русия и оставаме ангажирани с отразяването на всички аспекти на този важен, развиващ се конфликт". Телевизия Си Ен Ен и посолството на САЩ в Москва не са отговорили още на искането на агенцията за коментар.

При подобен случай миналия петък Русия извика италианския посланик, за да протестира срещу това, което нарече "незаконно преминаване на границата" от екип кореспонденти на италианската държавна телевизия РАИ, които направиха репортаж от град Суджа с украински военен ескорт. Впоследствие двамата журналисти се върнаха в Италия.

В изявлението си от вторник Москва добави, че има "доказателства за участието на американски ЧВК (частни военни компании - бел. ред.) на страната на въоръжените сили на Украйна по време на тяхното навлизане на територията на Русия". Не се посочва за какви доказателства става дума.

Всички чуждестранни наемници, които влизат незаконно в Русия, "автоматично се превръщат в легитимна военна цел", предупреди руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:21 на 22.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация