site.btaВсеки месец се прави анализ на питейната вода и на тази в басейните на територията на община Самоков, съобщиха от ХЕИ

Всеки месец се прави анализ на питейната вода и на тази в басейните на територията на община Самоков, съобщиха от ХЕИ
Всеки месец се прави анализ на питейната вода и на тази в басейните на територията на община Самоков, съобщиха от ХЕИ
Здравният инспектор Георги Николчов. Снимка: Кореспондент на БТА в Самоков Иван Ласкин

Питейната вода в Самоковско се следи целогодишно. Всеки месец по утвърден график от Хигиенно -епидемиологичната инспекция (ХЕИ) взиемат проби за физико-химичен и микробиологичен анализ на питейната вода. Това каза пред БТА здравният инспектор от ХЕИ Георги Николчов във връзка с летния сезон и използването на повече вода и отворените басейни. 

Николчов уточни, че  по данните от последния месец водата е с добри показатели. Той каза, че е нормално, ако питейната вода има специфичен мирис и обясни, че това се дължи на хлора, който се слага за обеззаразяване на водата, за да се постигне качеството, което трябва да има. 

Целогодишно от ХЕИ осъществяват проверки на закрити басейни, а през летните месеци - и на тези на открито. На всички собственици на басейни е предписано да извършват постоянен мониторинг за качество. 

Във всички басейни ежедневно се проверява качеството на водата – хлориране и РХ показатели. Той каза, че два пъти годишно се правят изненадващи проверки. В началото на летния сезон е направена такава проверка, от която е отчетено, че качеството е добро. До края на този месец или през август също предстои проверка. 

Георги Николчов каза, че ако има оплаквания, също ще бъдат назначени допълнителни проверки. 

Басейните на територията на община Самоков са около 30. В курортен комплекс „Белчин бани“ и село Белчин са десет. В Самоков има един закрит басейн и един открит. В курортен комплекс „Боровец“ те са 17. В к.к. „Мальовица“ също е един, според данни на Николчов.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:57 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация