site.btaНад 30 готвачи се събират в Монтана за кулинарния фестивал на народната кухня „Бабина душица“

Над 30 готвачи се събират в Монтана за кулинарния фестивал на народната кухня „Бабина душица“
Над 30 готвачи се събират в Монтана за кулинарния фестивал на народната кухня „Бабина душица“
Ястия от миналогодишния фестивал "Бабина душица". Снимка: Кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков/Архив

Над 30 готвачи от цялата страна ще се съберат в Монтана на 22 юни на фестивала на народната кухня „Бабина душица“, съобщиха от общината в Монтана.

Кулинарният фестивал е част от програмата за празника на Монтана „Свети Дух“. Той ще се състои в Градската градина в Монтана, като участниците ще готвят на открито и ще използват топлината на жив огън и някогашни печки на дърва, а също и някогашни съдове, в каквито са готвели предците ни.

Във фестивала ще се включат известни местни готвачи и автори на кулинарни книги, като Цветан Дончев – Дедо Скръц от Враца, Георги Костодинов от Чипровци, проф. Николай Палашев, Еми Цветкова, Силвия Томова и т.н., както и майстори на местни гозби от изцяло натурални продукти.

Фестивалът „Бабина душица“ е кръстен на мащерката, която в Северозападна България наричат бабина душица. Мащерката се използва в почти всяко ястие в българския северозапад, съобщи за БТА местният готвач и специалист по турлашката кухня Ели Лозанова.   

 

/БИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:40 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация