site.btaНа днешната дата през 1997 г. е открит реконструираният Шекспиров театър “Глобус”

На днешната дата през 1997 г. е открит реконструираният Шекспиров театър “Глобус”
На днешната дата през 1997 г. е открит реконструираният Шекспиров театър “Глобус”
Кралица Елизабет II при влизането си в Шекспировия театър "Глобус”, където присъства на специално организирано тържество за отбелязване на завършването на възстановяването му в четвъртък, 12 юни 1997 г. (AP Photo/Jacqueline Arzt)

На 12 юни 1997 е официалното откриване на реконструирания театър "Глобус" (т. нар. Шекспиров театър "Глобус") в Лондон, Великобритания.

Първият театър "Глобус" е построен през 1599 г. за трупата на английския поет и драматург Уилям Шекспир, който е един от съдружниците, дали средства за изграждането на театъра. Открит е на 21 септември 1599 г. с представлението "Юлий Цезар". На 29 юни 1613 г. изгаря до основи по време на представление на шекспировата пиеса "Хенри VIII". Построен е отново през 1614 г., закрит е на 2 септември 1642 г. и две години по-късно е разрушен (15 април 1644).

В своите информации за предстоящите събития, БТА съобщава, че на 12 юни 1997 г., четвъртък:

Лондон, Великобритания. Кралица Елизабет Втора и Единбургският херцог ще присъстват на тържествен спектакъл, с който се отбелязва официалното откриване на реставрирания Шекспиров театър "Глобус".

Той е изграден по оригинални чертежи от елизабетинската епоха. Първоначално е само с външна сцена, което позволява представелния да се изнасят само през топлите месеци, а по-късно, през 2012 г., според АП, започва изграждане и на вътрешна сцена, която позволява да има представления целогодишно.

В своите емисии БТА информира за различни събития, свързани с театър “Глобус”, включително и посещение на трупата му в България:

Англичаните отбелязват най-черния ден в историята на своята култура

Лондон, 29 юни 2006 г. /БТА/ Днес във Великобритания отбелязват една от най-трагичните дати в историята на английската култура. Преди 393 години в центъра на Лондон, край брега на р. Темза, изгоря прочутият театър "Глобус". Предполага се, че по време на пожара са били изпепелени всички ръкописи на най-големия драматург в световната литература Уилям Шекспир, предаде ИТАР-ТАСС. 
Театър  "Глобус"  е построен през 1599 г. специално за трупата, с която работи Шекспир. Написаните от гения творби го правят известен в цяла Европа.
"Глобус" представлява класически театър от онова време: той е кръгъл по форма, без покрив, със сцена, балкони и галерии. В "Глобус" спектаклите могат да се гледат едновременно от 3000 души, като 2000 от тях са в партера. 
На 29 юни 1613 година от огъня на оръдие по време на представлението на пиесата "Хенри VIII" се запалва сламеното покритие на ложите. "Глобус" изгаря до основи заедно с архивите, където са и ръкописите на Шекспир. Не остава нито една страница от написаните от ръката на Шекспир драми.
През 1997 г. театър "Глобус" е възстановен в стилизиран вид на предишното си място в Лондон. 

***

През 2010 г. в театър “Глобус” е поставена за първи път пиеса, написана от жена, съобщава БТА в своята емисия “Забава и знание”: 

Шекспиров театър се пребори с предразсъдъци отпреди 400 години 

Лондон, 16 февруари 2010 г. /БТА/ За пръв път от почти 400 години, изминали от смъртта на Уилям Шекспир, в неговия театър "Глобус" ще бъде поставена пиеса, написана от жена - "Бедлам" на Нел Лейшън, съобщи в. "Индипендънт". Премиерата е насрочена за септември 2010 година. 
В постановката се разказва за Бетлемската кралска болница, първата прочута лондонска психиатрична лечебница. Действието се развива през XVIII век. 
Лейшън признава, че ще й се наложи да доказва, че жените също могат да пишат за големи театри. Художественият ръководител на "Глобус" Доминик Друмгол от своя страна твърди, че сега театърът изпитва очевиден недостиг на "женски" пиеси. 
По данни на британските медии в театъра ще бъде извършен и друг експеримент. За пръв път от 4 столетия в  "Глобус" ще поставят "Хенри VIII". Пиесата не се играе от 1613 година, когато по  време на представление избухва пожар. Цялото здание, построено в Лондон през 1599 година, е опожарено.  
След пожара театърът е преместен в нова сграда. Съвременният "Глобус" е реконструиран наново на предишното си място и открит през 1997 година. 

***

През 2013 г. се отбелязват 400 г. от пожара в “Глобус”. През същата година е решено театралната трупа на “Глобус” да обиколи света с постановката “Хамлет”:

Шекспировият театър "Голбус" ще обиколи с постановката си "Хамлет" целия свят

Лондон, 16 юли 2013 г. /БТА/ Шекспировият театър "Голбус" ("Глоуб") обяви плановете си да обиколи с постановката си "Хамлет" целия свят - общо 205 нации и територии, съобщи Асошиейтед прес.
Турнето ще е от април 2014 г. до 23 април 2016 г., когато се навършват 400 години от смъртта на драматурга.
Броят на държавите и териториите може малко да варира, според тълкуването. ООН има 193 държави-членки, но на Олимпийските игри в Лондон имаше 204 отбора.
Турнето е продължение на миналогодишния фестивал в театър "Глобус", на който трупи от цял свят изнесоха представления на Шекспирови пиеси на 37 езика.
"Хамлет" е "най-всеобхватната" и универсална Шекспирова пиеса, изтъкна директорът на театъра Питър Брук. 
"Шестте най-прости думи на английски език са "да бъдеш, или да не бъдеш" - каза той. - Едва ли има кътче от планетата, където те да не са преведени. Да представиш "Хамлет" на оригиналния език по целия свят е смел и динамичен проект".

***

Лондонският театър "Глобус" започва честванията на 450-ата годишнина от рождението на Уилям Шекспир

Лондон, 21 април 2014 г. /БТА/ Тържествата в чест на 450-ата годишнина от рождението на Уилям Шекспир започват в лондонския Шекспиров театър "Глобус". Главното събитие ще е премиерата на "Хамлет", която ще се състои на 23 април - юбилейния рожден ден на великия британски драматург, предаде ИТАР-ТАСС. 
"Каним всички желаещи на нашия празник - входът е свободен" - съобщават от театър "Глобус". 
Предпремиерните спектакли на постановката са се състояли на уникално място - в Мидъл Темпъл хол, в същата зала, където през 1602 г. Шекспир заедно с трупата на "Глобус" е представил на зрителите комедията "Дванайсета нощ". Сега, над 4 века по-късно, сред същите стени е изиграна пред публика новата постановка на "Хамлет". 
Спектакълът продължава около три часа с антракт и е създаден в съответствие с каноничния текст на трагедията и традициите на изконния Шекспиров театър - практически без декори, с минимален реквизит и дори без грим по лицата на актьорите. В спектакъла участват общо 12 артисти, които изпълняват по няколко роли, превъплъщавайки се с лекота от един образ в друг. Те осъществяват и музикалното оформление, като си акомпанират на различни инструменти, пеят и танцуват. Това съответства на "странстващия" театър от времето на Шекспир. 
Трупата предвижда да посети с новата постановка на "Хамлет" редица държави. Преди това обаче пиесата ще се играе в театър "Глобус".  Основан още през 1599 година, той се превръща в един от главните центрове на Англия. На сцената му се играят всички пиеси на Шекспир и на други видни драматурзи от Ренесанса. 
През 1613 г. в театъра избухва пожар. Няма пострадали, но сградата е изгорена напълно. "Глобус" в оригиналния му вид е възстановен едва през 1997 година. Той е с формата на римски амфитеатър, без покрив, така че спектакли в театъра се играят само през пролетта и лятото.
"В "Глобус" ще се състоят само три премиерни представления на "Хамлет", билетите за които вече са продадени" - съобщава изпълнителният продуцент на проекта Том Бърд. 
На 27 април започва световното турне, по времена което спектакълът ще бъде представен първо в Холандия, а след това в Германия Норвегия, Швеция, Финландия. Следват още редица други страни, сред които и Науру с население от 10 000 жители. Общо турнето на "Глобус" с "Хамлет" ще продължи две години и ще завърши на 23 април 2016 година, когато ще се навършат 400 години от смъртта на Шекспир. На тази дата "Хамлет" отново ще се играе на сцената на театър "Глобус" в Лондон и това ще е финалът на световното турне.

***

Трупата на “Глобус” представя своята постановка “Хамлет” и в България, съобщава БТА в емисията си “Вътрешна информация”:

Шекспировият театър "Глобус" спира във Варна на 13 562-рия км от двегодишното си световно турне с "Хамлет"

София, 27 май 2014 г. /БТА/ Лондонският Шекспиров театър "Глобус" спира  във Варна на 13 562-рия км от двегодишното  си световно турне с "Хамлет", посветено на 450-годишнината от рождението на Уилям Шекспир. Представлението на 3 юни е в програмата на 22-рия Международен театрален фестивал "Варненско лято" /1 - 11 юни/. Билетите вече са изкупени, съобщиха организаторите на пресконференция днес в БТА.
"Турнето започна на 23 април - датата на рождението и на смъртта на Шекспир, и ще завърши през 2016 г., когато ще бъдат отбелязани 400 години  от неговата кончина", отбеляза Любов Костова, директор на Британския съвет в София, който е дългогодишен партньор на "Варненско лято". 
"Утешително" столичната публика ще види сателитна прожекция от Лондонския Национален театър на "Крал Лир" от Шекспир, постановка на Сам Мендес - на 28 май и 4 юни в "Синема сити". Във Варна прожекцията е на 2 юни.
Артистите спират само в един град във всяка страна. Програмата е много наситена - идват във Варна от Букурещ и заминават за Скопие, затова въпреки усилията ни не могат да дойдат в София, обясни Костова. По думите й театър "Глобус" е бил вече  с "Хамлет" в част от Западна и Северна Европа, в прибалтийските страни, сега е в Централна и Източна Европа.
Спектакълът е в характерната за "Глобус" естетика - всичко е акустично, без микрофони, съсредоточено върху актьорската игра, посочи театроведът Асен Терзиев, координатор на фестивала. (…)  

***

Шекспировият театър "Голбус" ще представи постановката си "Хамлет" в сградата на ООН в Ню Йорк

Ню Йорк, 4 август 2014 г. /БТА/ Тази вечер в седалището на ООН в Ню Йорк театър "Глобус" ще представи постановката си на пиесата "Хамлет", съобщи Асошиейтед прес. В спектакъла ще участват 12 актьори. 
Шекспировият театър "Голбус" ("Глоуб") ще обикаля две години с постановката си "Хамлет" целия свят.  Турнето започна през април 2014 г. Пиесата бе играна на много сцени - от Амстердам до Прага, от Кипър до Украйна. То ще продължи до до 23 април 2016 г., когато се навършват 400 години от смъртта на драматурга.
Турнето е продължение на фестивала в театър "Глобус", на който трупи от цял свят изнесоха представления на Шекспирови пиеси на 37 езика.
"Хамлет" е "най-всеобхватната" и универсална Шекспирова пиеса, изтъкна директорът на театъра Питър Брук. 
"Шестте най-прости думи на английски език са "да бъдеш, или да не бъдеш" - каза той. - Едва ли има кътче от планетата, където те да не са преведени. Да представиш "Хамлет" на оригиналния език по целия свят е смел и динамичен проект".

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:16 на 03.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация