В седмицата на изборите за Европейски парламент

site.btaСвобода, прогрес, солидарност - за това се бори "Прогресивна Словакия", заяви пред БТА кандидатката за евродепутат от основната опозиционна сила в Словакия Луция Яр

Свобода, прогрес, солидарност - за това се бори "Прогресивна Словакия", заяви пред БТА кандидатката за евродепутат от основната опозиционна сила в Словакия Луция Яр
Свобода, прогрес, солидарност - за това се бори "Прогресивна Словакия", заяви пред БТА кандидатката за евродепутат от основната опозиционна сила в Словакия Луция Яр
Кандидатката за евродепутат от основната опозиционна партия "Прогресивна Словакия" Луция Яр - снимка: Божидар Захариев/БТА
Чуй новината

Броени дни преди произвеждането на изборите за Европейски парламент в Словакия кандидатката за евродепутат от основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" Луция Яр, която има дългогодишен опит като журналист и експерт по европейските въпроси и въпросите на международната сигурност, даде интервю за БТА за политическата ситуация в Словакия, Европейския съюз и света. По думите на Луция Яр "Прогресивна Словакия" е класическа либерална партия, която защитава идеята за защита на правата на всички малцинства. В икономически смисъл тя окачествява партията като по-скоро центристка. Според нея демокрацията не бива да означава управление на мнозинството, а включване на всички хора в обществените процеси. Кандидатката за евродепутат вижда голям потенциал на Словакия, който може да бъде реализиран в рамките на членството на страната в Европейския съюз. От гледна точка на сигурността според нея членството в ЕС е и залог за сигурността на Словакия. Луция Яр и "Прогресивна Словакия" застъпват също идеята за половото равенство и за по-осезаемо включване на жените в политиката и обществения живот като цяло. По-долу следва пълният текст на интервюто:

За нашата аудитория ще бъде интересно да чуе директно от Вас каква е мисията на „Прогресивна Словакия“ и каква е политическата ѝ ориентация?

„Прогресивна Словакия“ е класическа прогресивна и либерална партия. В европейски план ние сме заедно с останалите либерали. В Европейския парламент сме част от „Обнови Европа“. Свобода, прогрес, солидарност – това сме ние. Нас ни е грижа за всички хора, включително за малцинствата, за които в Словакия често забравяме. Хората си мислят, че демокрацията означава, че управлява мнозинството, но това не е така – демокрацията означава всички да бъдат включени. Това е нашата цел, която гордо преследваме.

Като говорите за свобода, имате предвид политическа и обществена свобода или свобода в икономически смисъл?

В икономически смисъл сме по-скоро центристи. Всъщност, в Словакия вече няма толкова разделение на леви и десни, колкото на консервативни и националистически сили, от една страна, и на либерални и прогресивни сили, от друга. Що се отнася до икономическите свободи, ние абсолютно подкрепяме идеята за свободния пазар. В същото време обаче имаме много силна социална програма – понякога дори ни наричат социалисти. Ние залагаме на социалното включване. Вътре в партията има както хора, които са по-скоро с дясноцентристки възгледи, така и хора, които са по-скоро левоцентристи.

Какъв беше Вашият личен мотив да се присъедините към „Прогресивна Словакия“?

Всъщност още не съм член на партията, бях поканена в качеството си на експерт. За човек като мен, който идва от журналистическите среди, беше трудно да скъсам с работата си. Веднага щом приех да стана кандидат на „Прогресивна Словакия“, трябваше да прекратя журналистическата си работа, да скъсам всички връзки с досегашната си работа като главен редактор в Euractiv Словакия. Осъзнавах, че тръгвам по еднопосочна улица и няма да мога да се занимавам вече с журналистика, тъй като решението ми беше свързано със спазването на етични стандарти. Ако поискам да се върна към журналистиката, не би било коректно, тъй като хората винаги ще правят по един или друг начин асоциация с решението ми да подкрепя каузата на „Прогресивна Словакия“.

Бихте ли насърчили младите хора да бъдат политически активни и да се присъединяват към политически партии?

Да, абсолютно. Така направих аз и за това говоря – това казвам на хората из цялата страна. Според мен ситуацията е депресивна и  трябва да се включим в политическия живот. На мен например ми беше много добре на предишната ми работа. Знаех обаче, че трябва да направя повече и да допринеса по някакъв начин. Трябва да бъдем активни на местно ниво, на национално ниво, на европейско ниво. Трябва да пращаме в Европа хора, които разбират процесите, които няма да отидат там, за да унищожават Европейския съюз отвътре. Не бива да чувстваме срам от хората, които сме изпратили там, за да бъдат наши представители. Трябва да положим повече усилия. Понякога това означава да напуснем зоната си на комфорт.

Как бихте оценили като цяло политическата ситуация в Словакия?

Хората са недоволни. Откакто „Посока – социална демокрация“ спечели парламентарните избори, станахме свидетели на промени в наказателното законодателство, които унищожават гаранциите, които имахме в борбата с корупцията. Виждаме как приятели и приближени на хора в правителството стават директори, без да имат какъвто и да било опит. Не е приет нито един закон, който да подобри ситуацията в страната. Хората са не просто недоволни, те се чувстват изоставени. Като пресечете границата и отидете в Чехия или Полша, веднага виждате разликата. Болниците и образователната система там изглеждат различно. Посоката просто не е правилната и хората го усещат във всекидневния си живот. Усещат го както нашите избиратели, а мисля също и избирателите на управляващите, тъй като нищо не се променя.

Как бихте оценили ролята, която Словакия играе в Европейския съюз и във Вишеградската четворка?

Мисля, че Словакия има потенциала да играе много по-голяма роля в Европейския съюз. Все още не сме се възползвали от този си потенциал. Ние от „Прогресивна Словакия“ се стремим към това да променим нещата – сред нашите представители в Европейския парламент например са едни от най-активните евродепутати.

Разбирам защо хората са недоволни. Често изпращаме в Брюксел хора, които крещят и всъщност не участват в преговорите и законодателния процес. Хората си мислят, че това е Брюксел, но истината е, че това не е Брюксел. Имаме нужда от по-квалифицирани хора в Европейския парламент. Имаме голям потенциал.

Що се отнася до словашкото правителство и неговото поведение, в Брюксел ставаме все по-изолирани. В много отношения ставаме „гнила ябълка“, подобно на Орбан. Чехия официално заяви, че е обезпокоена от това, което се случва у нас, чешкото правителство не иска да говори с нашето правителство толкова често и на такова ниво, както беше в миналото. Нашите най-близки партньори поставят под въпрос мотивите ни. На риск е изложен нашият потенциал да бъдем партньори.

Всъщност има ли предходен случай, в който Чехия казва официално, че няма да разговаря със Словакия?

Никога преди не се е случвало нещо такова. Това е първият път.

Как бихте оценили ситуацията в Европейския съюз като цяло и как според Вас ще изглежда ЕС след изборите за Европейски парламент тази година?

Мисля, че изборите за Европейски парламент ще ни кажат много – ще разберем дали националистите и разрушителните сили ще засилят позициите си. Въпреки това храня надежда, че хората, които искат да изграждат Европейския съюз и да допринасят за неговото развитие, ще тласнат нещата в положителна посока, във всички сфери – в обществен, икономически, политически, зелен, дигитален, иновационен аспект, тъй като потенциалът ни е огромен.

Съществува мнение, че в България хората гласуват емоционално, а не рационално. Бихте ли казали, че това е валидно и за Словакия?

До голяма степен, да. Много хора решават какво да правят във връзка с изборите в последния момент. Освен това предизборната кампания се повлия силно от опита за убийство на премиера Фицо. Предизборните прояви като цяло бяха преустановени. Буквално вчера се срещнах с хора, които даже не знаят, че ще има избори. Като цяло в Словакия има традиционно ниска активност на европейските избори. „Прогресивна Словакия“ се опитва до последно да насърчи хората да гласуват, дори в последните часове от кампанията.

С оглед на факта, че като експерт сте се занимавали с въпросите на международната сигурност, как бихте оценили положението на Европейския съюз днес в света от гледна точка на сигурността?

Имаме амбицията да сме световен играч. Имаме инструменти, с които можем да работим, но фактът, че по външните работи и по въпросите, свързани със сигурността, все още има вето в ЕС, е пречка за нашия потенциал. „Прогресивна Словакия“ не казва, че правото на вето трябва да бъде отменено, но предлагаме дебат по този въпрос. Предлагаме обсъждане на това как може да променим правилата, които предвиждат вето, за да може нещата да работят по-гладко.

Като експерт по въпросите на Близкия изток, как бихте оценили връзките между ЕС и близкоизточните страни?

Европейският съюз трябва да си сътрудничи със страните от Близкия изток. Належащо е да си сътрудничим с тези страни, за да бъде намерено решение например на ситуацията в ивицата Газа. Арабските страни играят много важна роля в това отношение.

Какви са прогнозите Ви за световната ситуация в сферата на сигурността?

Живеем в свят, който е напълно различен от света, в който живеехме преди 5 години. Първо коронавирусната пандемия, след това войната в Украйна и икономическа криза. Хората се чувстват несигурни. Едно от посланията на моята предизборна кампания е, че сигурността в рамките на Европейския съюз е нашата сигурност. Ако Словакия би се оказала извън ЕС, бихме имали, меко казано, големи неприятности.

Друга тема, на която обръщате внимание, е половото равенство. Бихте ли казали, че има разлика по този критерий, като сравним Западна и Източна Европа?

Що се отнася до Словакия, трябва да кажем, че това е страна, в която малко жени са допуснати до политиката. В парламента и правителството има много малко жени. Смятам обаче, че с новото поколение нещата ще се променят. Много жени бяха вдъхновени от нашата президентка, първата жена президент на Словакия, Зузана Чапутова. Виждаме, че патриархалните разбирания са дълбоко вкоренени в нашата политика и в нашето всекидневие. „Прогресивна Словакия“ се отнася изключително сериозно към въпросите на половото равенство. Виждаме, че жените са силни кметове, директори на компании, журналисти.

Какви са общите Ви очаквания за бъдещето на Европейския съюз?

Надявам се, че ЕС ще стане по-равноправен и по-свободен. Надявам се, че страни като Словакия и България, на които често се гледа като на периферия, ще бъдат в центъра и ще допринасят за ЕС – ние искаме това. Надявам се доверието към нас да укрепне и всички страни в ЕС да се развиват заедно.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:27 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация