site.btaПроизводители на биопродукти от цялата страна участват в изложение "Еликсири и Деликатеси" във Велико Търново

Производители на биопродукти от цялата страна участват в изложение "Еликсири и Деликатеси" във Велико Търново
Производители на биопродукти от цялата страна участват в изложение "Еликсири и Деликатеси" във Велико Търново
Производители на биопродукти от цялата страна участват в първото изложение "Еликсири и Деликатеси". Снимка: Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова

Производители на биопродукти от цялата страна участват в първото изложение "Еликсири и Деликатеси", което беше открито днес във Велико Търново. В дните до 8 юни в конгресните зали на Бизнес Център Велико Търново (БЦВТ) своята продукция представят български производители на храни, напитки и козметика с акцент върху иновации и устойчивост в бранша.

Успяхме да съберем 24 български фирми, които се престрашиха да участват в първото издание на едно ново начинание, каза при откриването Милен Георгиев, управител на Бизнес център – Велико Търново. В своето приветствие областният управител Ивайло Здравков подчерта , че събитието е без аналог, защото една голяма частна компания подава ръка на по-малки производители с идеята да бъде създадена комуникация, която да прерасне в бъдещи бизнес отношения и изрази надежда тези срещи да се превърнат в традиция в най-новата конгресна сграда във Велико Търново.

Дегустации на кафе с три вида люта чушка, включително и регистрираната през миналата година "Българският дух", представи баристът Галина Петрова.

Органични продукти от българско розово масло предложи Петър Симеонов, собственик на 130 декара с маслодайни рози край град Гурково. Той коментира, че е на изложението ден след приключване на розобера в неговите масиви и коментира, че тази година качеството на розовия цвят е на много високо равнище, за сметка на количеството, което се дължи на метереологичните условия. Като собственик на малка мобилна розоварна, той приготвя количества от продукта предимно за износ в Германия, Австрия, Гърция, а от тази година за Китай.

Ликьор от роза, по рецепта от 70-те години на миналия век, привлече вниманието към щанда на великотърновския винпром. Това производство е в сътрудничество с известни български розопроизводители и показва, че то се затвърждава между отделните браншове, коментира Стела Петрова, която уточни, че розовият ликьор е чудесна добавка към диджестива в летните месеци.

За съвместната работа между производителите на еленски бут, една от емблемите на Великотърновския регион, и млечните продукти на мандра "Аваси" от Варненско разказаха собствениците на търговската точка "Слънчев лъч", в която са съсредоточени изцяло фермерски продукти, съхраняващи традиционния български вкус.

Малки бутикови винарски изби от региона също представят своите отбрани селекции и подчертаха, че са свързани в мрежа чрез най-новата винарска карта на Североизтока.

Пастьоризирани ябълкови сокове от собствени градини край град Гълъбово, заедно с книгата на собственика "Ново начало", чийто псевдоним е Драско Закеф, също са акцент в изложението.

Далибор Стаменковски произвежда комбуча - напитка с различни вкусове на основата на селектиран подсладен чай и гъбата Комбуча – симбиотична култура от бактерии и дрожди с характерен вкус. Тази напитка в много страни по света от дълги години се използва като традиционно средство за засилване на детоксикацията на организма и за подобряване на цялостното здраве, обясни той.

Сред целите на изложението е да се насърчат директните контакти между производители и потребители, както и да бъдат подпомогнати местните производители в тяхното развитие и разширяване на пазарното присъствие. Входът за изложението е свободен.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:35 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация