site.btaДнес отбелязваме Международния ден на детето

Днес отбелязваме Международния ден на детето
Днес отбелязваме Международния ден на детето
София (25 юли 1979) Детска ясла №69 в Студентски град има 120 възпитаници и между тях има деца от Виетнам, Индонезия, Мароко, Тунис и СССР. Младите студентски спокойно провеждат своите учебни занимания, знаейки, че техните деца са поверени в сигурни и грижливи ръце. На снимката: Малката Рахел от Индонезия със своя най-добър приятел Иван и другите деца. БТА, снимка: Петър Жеков/архив

Идеята за честване на международен ден на детето се ражда на Световната конфедерация по въпросите на детското здраве в Женева през 1925 г., която се възприема от няколко държави.

В България денят се отбелязва от 1927 г. на 8 май под патронажа на княгиня Евдокия.

Статутът му на международен празник, който се чества на 1 юни в България се утвърждава в периода 1949-1950 г. Тази дата е определена за Международен ден за защита на децата и се отбелязва предимно в СССР и страните от социалистическия блок и в някои други държави. На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за световен ден на децата, но не всички държави възприемат тази дата. Налага се принципът всяка една държава да отбелязва този празник индивидуално, в зависимост от местните традиции, особености и политически виждания.

Формите на честванията са разнообразни и включват, както забавления за децата близки до техния натюрел и възприемчивост към света, така и много благотворителни и социални придобивки, насочени предимно към децата в неравностойно положение. В този смисъл се обръща внимание на правата и здравето на всички деца.

В „Български бюлетин” на БТА четем за утвърждаването на празника:

Париж, 1 юни 1950 г. /БТА/ По случай международния ден на детето, който ще бъде отпразнуван във Франция на 4 юни, ще се състоят големи събори на деца в Париж, Марсилия, Лион, Брест, Лил и другаде.

В Албания бе създаден Национален комитет за защита на детето с участието на младежите, женските, профсъюзните организации и Червен кръст, под председателството на г-жа Неджедие Ходжа, председателка на Съюза на жените. 

***

Москва, 1 юни 1950 г. / Радио/ В днешната си уводна статия под заглавието „Международният  ден за защита на детето”, в. „Правда” пише:

„Днес прогресивната общественост от всички страни провежда Международния ден за защита на детето, установен по инициативата на Международната федерация на демократичните жени. Международния ден за защита на децата протича под лозунга за подкрепяне възванието на Стокхолмската сесия на Постоянния комитет на привържениците на мира за забраняване на атомното оръжие, борба за мир, против подготовката на нова война, за запазване живота и здравето на децата и за демократизиране на тяхното възпитание. (…)

В емисия „Вътрешна информация” БТА публикува честването на празника в различни точки на страната. Поместваме някои интересни моменти:

Българските деца празнуват

София, 1 юни 1999 г. /БТА/ През ноември 1949 година в Москва Международната демократичната федерация на жените реши да включи в международния календар от чествания и Ден на детето. За първи път 1 юни е празнуван през 1950 година.

Днешният празник за пациентите на Детската онкохематологична клиника на Държавната университетска болница „Царица Йоана” е спонсориран от представителството на фармацевтичната компания „Глаксо Уелкъм” у нас.

От 11:00 часа за тях ще пеят и играят столични актьори. Приготвени са подаръци. Висококвалифицираният медицински екип на тази софийска клиника се грижи за около 300 диспансеризирани деца. Клиниката разполага с 26 легла, сектор за трансплантация и дневен стационар с четири легла.

Благодарение на английската компания „Глаксо Уелкъм” днес ще празнуват и 50 децата от Онкохематологичното отделение на Детската клиника в Пловдив.

Питомците на Дома за момичета и момчета с физически увреждания в Луковит ще зарадва Фондация „Иван”.

Тя бе създадена септември миналата година в памет на един от възпитаниците на дома. За краткото си съществуване двамата й представители успяха да осигурят храна, дрехи, медикаменти, учебни пособия и играчки за 50 милиона лева. Те получиха подкрепа в благородната си дейност и от Бюрото за приятелска помощ към германското посолство у нас.

Сега в него живеят 106 деца от 3 до 20 години, повечето от които без родители. Тези деца ще имат свой зоокът с рибки, хамстери, морски свинчета, водни костенурки и папагали, дарени от фондацията и Софийския зоопарк.

За всяко дете, което днес отиде в някои от търговските комплекси на Shell, ще има подарък. То ще получи надут балон, в който е скрит талон със съответния подарък. За да получи подаръка, детето трябва да спука балона със стреличка и да предаде талона на касата.

От 11 до 17 часа ще продължи празника за децата, подготвен от SOS Детски селища.  Международната организация тази година ще отбележи 50-годишната от основаването ѝ. Честването ще се състои на 23 юни – рожденият ден на инициатора на детските селища австриецът Херман Гмайнер. През тези години SOS Детски селища са изградени в 135 държави в света.

В планираните игри и състезания на тенис кортовете „Мир и дружба” в Студентския град наред със софийски деца ще участват и техни връстници от селищата в Трявна и Дрен. В тези две селища са настанени съответно 74 и 62 български сирачета.

Празникът за децата от SOS Детски селища се организира със съдействието на австрийското посолство у нас и на г-жа Любка Пенклер, представител на българския футболист Красимир Балъков.

За детския празник предприятието на Крафт Якобс Сушар ще произведе шоколад „Своге” – висок два метра и тежък 100 килограма. Този шоколад децата могат да видят в столичния зоопарк, но само до 12:30 часа, защото в този час е планирано да бъде изяден.

Подаръци и награди от Своге ще има и за деца от Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Благоевград.

Международният ден на детето и началото на лятната ваканция ще бъдат отбелязани в Националния дворец на култура. Там мотото на шоу-програмите е „Повече слънчеви лъчи в детските очи”.

Специалисти от Детския столичен център по сигурност на движението при Столичната община и от направление „Пътна полиция” при Дирекцията националната служба „Полиция” ще насочат вниманието на децата към безопасното им движение по улиците.

Както днес от 11:00 часа, така и в петък, събота и неделя от 17:00 часа пред НДК ще има викторини и детски игри по безопасност на движението и много награди за победителите.

***

Хиляди деца участваха в многобройните спортни прояви в столицата

София, 1 юни 2001 г. /БТА/ Хиляди малки софиянци взеха участие в многобройните спортни прояви, организирани в чест на Международния ден на детето – 1 юни. Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Симон Спасов днес откри нова детска спортна площадка пред плувния комплекс „Спартак”, а неговият заместник – дългогодишният капитан и вратар на българския национален отбор по футбол Борислав Михайлов, раздаде десетки автографи на малчуганите.

Днес плувният басейн „Спартак” отвори врати безплатно за всички деца, които след веселата надпревара в сините коридори можеха да премерят сили и на тенис-кортовете.

От ранна утрин в алеите на Борисовата градина се чуваше детски глъч, а кулминация на многобройните прояви бе лекоатлетическият крос около стадион „Българска армия”.

За първи път тази година на 1 юни стартира и инициативата „С шах и тенис срещу дрогата”, организирана от Българската федерация по шахмат и Асоциацията на българските тенис професионалисти.

На детския празник на ТК „Академик” в Борисовата градина петкратната шампионка на България и международна гросмайсторка Мария Велчева и шесткратната шампионка на България и международна майсторка Румяна Гочева дадоха сеанси на едновременна игра на деца, занимаващи се с древната и мъдра игра. Най-добър резултат в сеансите обаче показа председателят на ДАМС Симон Спасов, който направи ремита с Мария Велчева и с Румяна Гочева, като според очевидци „Спасов е наложил остра игра в модерен вариант на скандинавска защита” срещу двете шампионки.

След успеха си на 64-те черно-бели квадратчета Симон Спасов подчерта, че днешните прояви не са единична акция за борба срещу наркоманията сред подрастващите и че спортът е един от основните фактори, които държат децата далече от дрогата.
***

14-годишният Иван Иванов днес стана кмет за един ден на община Видин

Видин, 1 юни 2004 г. /БТА/ Четиринадесетгодишният Иван Иванов днес стана кмет за един ден на община Видин. По традиция на 1 юни – Международния ден на детето, деца от различни възрасти влизат в община Видин и символично поемат управлението на общината.

Днес на кметския стол седна осмокласникът от основно училище „Иван Вазов” Иван Иванов. Той заедно със свои  съученици – „заместник-кметове” и „завеждащ отдели” се събраха на традиционната кметска оперативка. Най-малка бе третокласничката Роберта, която пое длъжността на говорител на кметската администрация.

Днешният управленчески ден на видинските ученици завърши с конкретно предложение към  възрастните, които управляват общината – да се създаде благотворителен фонд към общинския бюджет, в който да се набират средства от спонсори. Със събраните пари да се подкрепят талантливите деца от Видинска област.
***    
С безплатни филмови прожекции, концерти и изложби и посещения в зоологическата градина ще зарадва децата днес Столичната община

София, 1 юни 2006 г. /БТА/ Безплатни филмови прожекции и посещения в зоологическата градина и кукления театър е включила в своята празнична програма по повод Деня на детето – 1 юни Столичната община, съобщава пресцентърът на общината.

От 9:00 до 18:00 часа децата ще влизат в софийския зоопарк без билети. 

В Сити център – София (срещу хотел „Хемус”) ще има безплатни прожекции за децата по предварителна заявка. В зала 1 от 10:00 часа ще се излъчва филмът „Диви животни” – анимация, подходящ за деца от 6 до 9 години, а от 11:30 ч. – „Осем герои”, подходящ за деца над 16 години. В зала 3 от 10:15 часа ще се излъчва  „Оливър Туист”, подходящ за деца от 10 до 15 години.

От 11:30 часа пред църквата „Св. Седмочисленици” деца ще рисуват заедно с художници ретро трамвай „Децата и техните проблеми в постмодерното общество”.

По същото време пред Народния театър „Иван Вазов” ще има изложба на детски рисунки и музикална програма с водещ Кристина Белчева.

От 16:30 часа безплатно представление ще даде Столичният куклен театър на ул. „Гурко” 14. От 17:30 до 19:30 часа пред Народния театър ще има програма на детски състави с водещ Ивет Радулова. След това музикална къща „Грифон” организира караоке програма. (…)

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:07 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация