site.btaПроект в община Шумен насърчава активното гражданско участие на младежите и предлага нови модели за интеграцията им в обществения живот

Проект в община Шумен насърчава активното гражданско участие на младежите и предлага нови модели за интеграцията им в обществения живот
Проект в община Шумен насърчава активното гражданско участие на младежите и предлага нови модели за интеграцията им в обществения живот
Младежки дом - Шумен Снимка: БТА, архив

Младежите трябва да имат достъп до всички форми на участие в обществото, тяхната роля трябва да е утвърдена, а те трябва да осъзнават значението на своята активност за развитието на демократичното общество, по-специално в местния и регионален обществен живот, коментира в интервю за БТА Денислав Илиев от Фондация "Аделе", която реализира проекта „Увеличаване на гражданското участие в процеса на формиране и контрол на изпълнението на младежки политики в община Шумен“.

Проектът е с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление" 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, и е насочен към увеличаване на гражданското участие в процеса на формиране и контрол на изпълнението на младежки политики. Основните целеви групи включват младежи между 15 и 29 години, които попадат в категория "граждани", НПО сектора, работещ по проблемите на младежката политика, и институциите, занимаващи се с младежите на местно и регионално ниво.

Целта е да се укрепи взаимодействието между гражданското общество и местната власт в областта на младежките политики чрез развиване и прилагане на ефективни модели за създаване на прозрачно управление. 

Укрепването на гражданското участие на младежите и създаване на Младежка стратегия за община Шумен

Илиев разказа, че проектът е постигнал значителен напредък в укрепването на гражданското участие на младежите в община Шумен, като по време на него са разработени и приложени нови модели за интеграция на младежите в обществения живот. По думите му са били отправени препоръки за подобрение на административните процеси и за усъвършенстване на структурите за взаимодействие, взимайки предвид мнението на Общинския младежки съвет. Политиките за младежите бяха популяризирани и интегрирани във стратегическите документи за развитие на младежта и общинския план за младежта. В резултат на тези усилия, общественият имидж и жизнените условия на младежите в община Шумен се подобриха значително, създавайки по-добра и по-възможна среда за тяхното развитие и участие в обществото, отбеляза Илиев. Той посочи, че по време на проекта е създадена и Младежка стратегия за Община Шумен за периода 2023 – 2027 г. 

Тя цели да служи за методически ориентир за развитието на младежката политика в общината, като в основата за бъдещето развитие на общината са младите хора.  

Участието на младежите в обществените процеси

Гражданското участие играе важна и водеща роля във формирането на младежките политики в община Шумен, като предоставя на младежите възможността да участват активно в процеса на вземане на решения и да се включат в разработването на стратегии и програми, които ги засягат директно. Тази ангажираност на младежите в обществените дела не само подобрява качеството на политиките, но и увеличава тяхната отговорност и ангажираност към общността, отбеляза Илиев. 

Той посочи, че в община Шумен се полагат усилия за насърчаване на гражданското участие на младежите чрез различни инициативи и мерки. Един от ключовите инструменти за това е създаването на Общинския младежки съвет, който представлява форум за обсъждане на въпроси, свързани с младежката политика, и за изява на мненията на младите хора. Общинският младежки съвет действа като свързващо звено между младежката общност и общинските органи, като осигурява представителност и влияние на младежите в процеса на вземане на решения, разказа Илиев. 

Освен това се провеждат редовни обществени консултации, работилници и срещи, на които младежите имат възможност да изразят своите гледни точки и да допринесат за формулирането на политики, които ги засягат. Тези събития са отворени за участие на всички заинтересовани младежи и се организират с цел насърчаване на диалога и обмена на идеи и опит между младежите и представителите на общинската администрация, добави той. 

Като важен аспект на гражданското участие на младежите в община Шумен Илиев посочи  и тяхната роля в мониторинга и оценката на младежките политики. Младежките организации и младежките лидери често участват в процеса на оценка на политиките и програмите, като предоставят обективни оценки и предложения за подобрения. Това допринася за повишаване на прозрачността и ефективността на младежките политики и за удовлетворяване на нуждите и очакванията на младежите, посочи той. 

Степен на удовлетвореност и участие на младите хора в решенията на местното управление

Младите хора в община Шумен показват значителен интерес към процесите на вземане на решения на местно ниво. Инициативите за включване на младежите в разработването на младежки политики и проекти са довели до повишена ангажираност и активност сред младите хора, посочи Илиев. Той отбеляза, че един от основните изводи е, че въпреки повишената ангажираност, много младежи не са достатъчно информирани за възможностите за участие в местното управление и за текущите младежки политики. Съществува нужда от по-добра комуникация и разпространение на информацията чрез подходящи канали, които достигат до младите хора, обясни той. По думите му въпреки създаването на Общинския младежки съвет и други младежки организации, представителността на младите хора в официалните структури на местното управление остава ограничена. Налице е нужда от по-широко представителство и включване на младежи с различен социален и икономически произход, отчете той. 

Той отбеляза, че младите хора оценяват положително съществуващите инициативи и проекти, насочени към тяхното включване в местното управление. Те смятат, че тези инициативи са полезни и допринасят за тяхното развитие и участие в обществения живот, добави Илиев. 

Оценката показва, че съществуват редица области, в които са необходими подобрения и реформи. Това включва усъвършенстване на механизмите за участие, създаване на повече възможности за обучение и развитие на младежките лидери, както и подобряване на инфраструктурата и ресурсите за младежки дейности, отбеляза Илиев. 

Един от изводите е, че младите хора се нуждаят от по-добра подкрепа и наставничество от страна на по-опитни лидери и експерти. Това ще им помогне да се включват по-успешно в процесите на вземане на решения и да развиват своите умения и компетенции. 

Относно ролята на НПО за гражданското участие Илиев посочи, че тя има важно място в подпомагането на младежкото участие в местното управление. Те предоставят платформи за изразяване на мнения и за организиране на различни инициативи, насочени към младежите, подчерта той. 

Повишаване на гражданското участие във формулирането и изпълнението на местните младежки политики

Предложените мерки включват разнообразни комуникационни инструменти като редовни пресконференции, публични информационни кампании и печатни материали. Също така се препоръчва създаване на месечен информационен бюлетин, който да предоставя актуална информация за дейностите на общинската администрация и важни събития в общността. За да бъде осигурена максимална ефективност, препоръките се адаптират към съвременните комуникационни потребности, включително използването на интернет страница, социални медии и други онлайн платформи. Освен това се насърчава включването на младежите и гражданите в процесите на вземане на решения чрез предоставяне на достъп до решенията на общинските съвети и заседанията им, обясни той. Илиев посочи, че от анкетно проучване за подобряване на младежките политики в община Шумен се извежда необходимостта от подпомагане на младежките организации чрез укрепване на взаимодействието с неправителствените организации (НПО). 

За изграждането на активно гражданско общество в община Шумен се предлагат конкретни мерки като доброволчество и гражданска активност. Илиев отбеляза, че дейността на доброволците сред младежите е слабо развита, като това се отразява и в мнението на гражданите и НПО. В следващата Стратегия за младежта трябва да бъде включено регламентиране, популяризиране и развиване на доброволчеството.

В Общинския план за младежта е засегната темата за гражданската активност, но липсват конкретни дейности за подкрепа. Препоръчват се примерни стъпки за осъществяване на гражданско образование, което да насърчи активността на младежите в развитието на гражданското общество на местно и национално ниво, коментира още Илиев. 

Проект „Социално-икономическа интеграция на уязвимите групи в община Шумен" 

Проектът е един от ключовите за фондация „Аделе“. Илиев отбеляза, че след изпълнението му са постигнати значителни подобрения в няколко ключови области, свързани с образователната интеграция и ранното детско развитие на децата от маргинализираните общности в община Шумен. 

Някои от основните успехи са намаляване на процента на необхванатите деца в образованието, повишена училищна готовност, повишена семейна среда, повишена посещаемост на детска градина, социално-икономическа интеграция, създаване на устойчиви модели за подкрепа. 

Процентът на необхванатите в образование деца на възраст 5-6 години беше намален благодарение на активната работа в Клуб „Книжки и играчки – играйте с нас“ и усилията за включване на деца и техните родители в образователни дейности. Допълнителната педагогическа подготовка и лятната работа с деца, които ще постъпят в първи клас, доведоха до значително подобрение на училищната готовност сред децата от целевите групи. Децата бяха по-добре подготвени за равен старт в училище, посочи Илиев. 

Той отбеляза, че Клуб за родители „Когато бях дете“ е предоставил подкрепа и консултации на родители, което е довело до подобряване на родителските умения и семейната среда. Родителите получиха ценни знания и умения, които да прилагат в ежедневното възпитание и отглеждане на децата си, добави Илиев. Чрез образователната медиация и индивидуалната и групова работа с родители и деца от целевите групи, значително се увеличи посещаемостта на детска градина сред децата от ромски произход и други уязвими групи. Дейността допринесе за социално-икономическото интегриране на маргинализираните общности чрез комплексни мерки за образователни услуги за ранно детско развитие. Семействата бяха по-добре подготвени да участват активно в образователния процес на децата си и да им осигурят по-добро бъдеще.Чрез подобряване на готовността на децата за включване в образователната система и подкрепата за формиране на родителски умения сред уязвимите групи родители, се постигна значителен напредък в ограничаването на предаването на бедността и неграмотността между поколенията, обясни Илиев. 

Той посочи, че изграденият Център за работа в общността и неговите дейности е създал устойчив модел за предоставяне на подкрепа на децата и техните семейства, който може да бъде използван и в бъдеще за подобряване на достъпа до образование и социална интеграция.

Тези постижения показаха, че проектът имаше значителен положителен ефект върху образователната и социална интеграция на децата от уязвимите групи в община Шумен и създадоха основа за продължаване и разширяване на усилията в тази област, каза още Илиев. 

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:29 на 01.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация