site.btaКокошките се изчервяват, когато се ядосат, установиха френски учени

Кокошките се изчервяват, когато се ядосат, установиха френски учени
Кокошките се изчервяват, когато се ядосат, установиха френски учени
Илюстрация: Пиксабей

Зачервяването на лицето от ярост може да изглежда като уникална човешка черта. Но според учени от Франция кокошките също се изчервяват по време на „негативни ситуации на силна възбуда“, пише Мейл онлайн.

В ново проучване една група кокошки били хранени с лакомство от червеи, докато екземплярите от другата група били гонени с викове, хващани и държани в ръце насила от изследователите. През цялото време камери записвали лицата на пернатите.

Учените направили сравнение между двете групи и установили, че лицата на кокошките се зачервяват най-много, когато са развълнувани или разтревожени – т. е. когато ги преследват. Групата на щастливите кокошки, които били хранени с лакомство, се зачервявала в лицето, но много по-слабо.

Кокошките имат много кръвоносни съдове в близост до повърхността на кожата на лицата си, така че кожата става яркочервена, когато притокът на кръв се увеличи.

Проучването е проведено от изследователи от Френския национален изследователски институт за земеделие, храни и околна среда (INRAE).

Делфин Суле, изследователка от екипа, каза пред Мейл онлайн: „Това откритие може да помогне за оценка на качеството на връзката между човек и животно.“ 

Почервеняване на лицето по време на възбуда вече е наблюдавано при няколко други птици, като например сини и жълти папагали макао. За да проверят дали и при кокошките има подобна реакция, френските изследователи наблюдавали шест кокошки носачки в продължение на три седмици. Птиците били хранени с вкусно лакомство от брашнени червеи или били улавяни от изследователите и държани със свити крила в продължение на една минута. През това време кокошките били внимателно записвани, като били събрани 18 000 различни снимки на лицата им. С помощта на компютърна програма, разработена от изследователите, те успели да забележат, че пилетата се зачервяват много повече по време на периоди на възбуда. 

Делфин Суле казва: „В нашето проучване установихме, че кокошките също така се изчервяват в положителни ситуации на висока възбуда, свързани с награда и удоволствие. Но най-силно зачервяване се наблюдаваше в негативни ситуации на силна възбуда, например когато хващахме и държахме насила кокошките.”

Не е известно точно защо кокошките се изчервяват по този начин, но Суле предполага, че това може да има „сигнална функция“, за да покаже емоционалните им състояния на други птици. 

В същото време по-бледото лице е признак на „спокойствие и задоволство“, защото кокошките, които си почиват, са слабо зачервени, докато нещо не ги развълнува. 

Изследователите са успели да използват тази информация, за да видят как кокошките привикват с хората с течение на времето.

Група от 13 кокошки била плавно аклиматизирана към хората с течение на времето, докато други 13 били оставени сами на себе си. Групата, която била аклиматизирана, запазила по-светъл цвят на кожата, което показвало, че е по-спокойна, когато експериментатор бил наблизо.  Изследователите твърдят, че това може да бъде тест за силата на връзката между хората и кокошките и да покаже кога пернатите се чувстват по-комфортно сред хора. 

Суле добавя: „В по-общ план тези нови лицеви маркери за емоции биха могли да се използват при други видове птици, отглеждани в плен в рамките на програми за опазване или като домашни любимци”.
В статията си, публикувана в Applied Animal Behaviour Science, изследователите пишат, че разбирането на емоционалните или „афективните“ състояния на птиците е от ключово значение за „разбирането на тяхната чувствителност“. 

Въпреки това оценката на степента, в която животни като кокошките изпитват емоции, е изключително трудна.

Делфин Суле обяснява: „Определянето на емоционалните диапазони при хората само по себе си е много трудно, като досега няма истински консенсус сред учените. Дори определянето на това дали две човешки същества имат сходни емоционални диапазони е трудно и е под влияние на културата.“

Смята се, че всички гръбначни животни, включително птиците, имат едни и същи шест основни емоции: страх, радост, гняв, отвращение, тъга и изненада. 

Предишни изследвания също така предполагат, че кокошките могат да изпитват нещо като емпатия, особено при кокошките, чиито пиленца са обезпокоени. 

Пернатите също така показват широк спектър от емоции в крясъците си, които сравнително лесно могат да бъдат разпознати от хората. 

 

 

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:59 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация