site.btaНовият хъб на Европейския институт за иновации и технологии в храните е във Варна
Икономическият университет във Варна съвместно с Регионалната aгенция за предприемачество и иновации в крайморския град са новият хъб на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) за България за 2024-2025 година. Това съобщиха за БТА от висшето училище.
Кандидатурата в партньорство беше подадена в началото на тази година. Сега двете институции са вече одобрени, като решението влиза в сила от 15 март. За Централна и Източна Европа дейностите по изпълнение на Регионалната иновационна схема на EIT Food се координират от Полша.
EIT Food Hub за България има за задача да стимулира иновативния и предприемачески потенциал на страната и да насърчава българското представяне в международен мащаб. Кандидатурата на партньорите от Варна е одобрена, тъй като те имат многократни участия в изследователски и научни проекти на ЕС, както и в събития, свързани с мисиите на института и обучението по предприемачество. Двете институции разполагат с опитен и компетентен екип и подходяща инфраструктура, като специалистите добре познават предизвикателствата пред агро-хранителния сектор. Освен това визията на Икономическия университет за дейността на хъба през двете години е добре структурирана, амбициозна и съобразена с целите на програмата EIT Food, като се залага на партньорство с бизнеса, включително извеждане на нови технологии и продукти на пазара.
/РБ/
news.modal.header
news.modal.text