site.btaЗапочва инициатива за обновяване на остарели стандарти за производство на храни

Започва инициатива за обновяване на остарели стандарти за производство на храни
Започва инициатива за обновяване на остарели стандарти за производство на храни
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще подпомогне на процеса по преразглеждане и обновяване на стандартите за производство на храни, така че те да могат да отговорят изцяло на осъвремененото европейско и национално законодателство. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на среща, инициирана от аграрното ведомство за преглед на действащите национални стандарти, свързани с производството на храни, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В срещата участваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, директорът на дирекция "Техническа хармонизация" на Министерство на икономиката и индустрията Силвана Любенова, директорът на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева, както и заместник-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова и директорът на дирекция "Политики по агрохранителната верига" д-р Илиян Костов.

Заместник-министър Йоцев предложи да бъде изготвен въпросник, който да се изпрати до заинтересованите страни и браншовите организации, в това число представените в Националния съвет по храните, за да изразят своите становища относно необходимостта от прилагане и поддържане на действащите стандарти, като това бъде последвано от задълбочен преглед на тези стандарти и групирането им според необходимостта от преработване и осъвременяване, отпадане или запазване в непроменен вид.

Директорът на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева припомни, че съгласно утвърдените процедури за работа на института, стандартите периодично се преразглеждат от технически комитет, който има правомощия да ги запазва, променя или отхвърля. Министерство на земеделието и храните, което е член на този комитет, има възможност да направи мотивирано предложение за преразглеждане на стандарти, които не са съобразени с актуалните европейски и национални изисквания и регулации, валидни за производството на храни.

Участниците в срещата се съгласиха, че стартирането на такъв процес на преоценка е наложително, като това ще повиши доверието и на потребители, и на производители на храни и ще създаде по-висок интерес и конкурентна среда за прилагането на тези стандарти.

БТА припомня, че в края на януари се проведе четвъртото заседание на Националния съвет по храните, на което експертите информираха за актуалното състояние на процедурата за отмяна на БДС 12:2010 "Българско кисело мляко" и БДС 15:2010 "Българско бяло саламурено сирене". Промяната е резултат от регистрирането на Защитените наименования за произход "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене", като в спецификациите на двете защитени наименования за произход е заложено суровото мляко, което се използва при производството на тези продукти, да е 100 процента българско, а 80 процента от фуражите за млекодайните животни да са произведени в България.

Националният съвет по храните разгледа още необходимостта от изменение на нормативната уредба за млечните продукти и изготвяне на браншови стандарти за млечните продукти; информация за изготвянето на нов Многогодишен национален план за контрол за храни, фуражи, здравеопазване на животните, хуманно отношение към тях и защита на растенията на Република България; беше представен Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за храните; беше обсъден проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, както и други актуални въпроси.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:57 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация