site.btaТенденцията в Европа е потреблението на природен газ и на въглища да намалява, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов

Тенденцията в Европа е потреблението на природен газ и на въглища да намалява, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов
Тенденцията в Европа е потреблението на природен газ и на въглища да намалява, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов
Снимка: Минко Чернев/БТА, архив

Тенденцията в Европа е да намалява потреблението на природен газ и на въглища. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на енергиен форум, организиран от "Капитал".  Той посочи, че всяка година има спад на въглищното електропроизводство с 26 процента.

"Данните отдавна показват, че газът не е преходно гориво и не действа като преходно гориво", изтъкна министър Попов. Той допълни, че газовото електропроизводство миналата година е спаднало с 15 процента. "Няма как да е преходно гориво. Ако беше преходно гориво, щеше да се качи с 15 процента, а не да е паднало", обърна внимание Юлиян Попов.  Той обърна внимание, че електропроизводството от вятърната енергия за първи път се увеличило над това от природен газ, независимо от понижение на цените на синьото гориво и независимо от това, че все още няма достатъчно изградени вятърни генератори, а има свръх активи на газ. Той допълни, че в момента, в който се проследят емисиите на газ от добив до изгаряне, те ще се окажат толкова, колкото и на тези от въглищата.

Министърът на околната среда и водите посочи още, че специално за Европа емисиите от електропроизводството са спаднали с 19 процента през измината година. Според него това е комбинация от енергийна ефективност, структурна промяна в енергетиката, но не е, защото индустрията не работи. Според него основният двигател на това са възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. "Това са данните", подчерта министър Попов.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:41 на 27.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация