Министър Кирил Вътев:

site.btaОчаква се одобрените проекти за центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци да бъдат изпълнени до юни 2025 г.

Очаква се одобрените проекти за центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци да бъдат изпълнени до юни 2025 г.
Очаква се одобрените проекти за центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци да бъдат изпълнени до юни 2025 г.
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Към момента предложенията за изпълнение на инвестиции за създаване на центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци – възможност, предоставена от Националния план за възстановяване и устойчивост, са в процес на обработка в рамките на Държавен фонд "Земеделие". Това каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор въпрос от Иван Червенков (ГЕРБ-СДС) за подпомагането на дребните и средни селскостопански производители.

Очаква се одобрените проекти да бъдат изпълнени и въведени в експлоатация най-късно до юни 2025 г.

Аграрният министър припомни, че в периода от 24 октомври до 22 декември 2023 г. се проведе прием на предложения за изпълнение на инвестиции по въпросната процедура, в рамите на който в първоначално определен бюджет в размер на 15 млн. лева без ДДС са постъпили 40 предложения за изпълнения на инвестиции, по които е заявена безвъзмездна финансова помощ за 27 млн. лева.

"Предвижда се подадените проекти да бъдат реализирани в административни области, обхващащи голяма част от територията на страната, където се отглеждат плодове и зеленчуци", подчерта Вътев.

В случай, че се констатира недостатъчен бюджет за финансиране на всички постъпили проекти, които са получили точки, надхвърлящи минималния брой съгласно критериите за оценка, Министерството на земеделието и храните може да предприеме действие с цел преразпределяне на бюджет.

"Следва да се имат предвид и центровете на групите и организациите на производители в сектор "Плодове и зеленчуци", които с помощта на европейското финансиране са изградили бази за съхранение на продукция, произведена от техни членове. Те са достъпни само за земеделски производители, членове на организациите", посочи министър Вътев.

По думите му 9 групи на производители са направили инвестиции в бази и в изграждане на хладилни помещения, като те са основно в областите Плевен, Русе и Бургас.

Понастоящем 3 организации на производители в сектор "Плодове и зеленчуци" изпълняват оперативни програми, по които интерес е проявен само към оборудване на бази в областите Пловдив и Силистра. Базите са функциониращи и се ползват от организациите и техните членове.

Вътев допълни, че към момента няма изградени бази от производители и организации на производители в сектор "Мляко и млечни продукти". 

По-голямата част от базите за подготовка на продукция за пазара са разположени в Южна България – 16 на брой, от които 10 са в област Пловдив. В Северна България има три бази – в областите Монтана, Русе и Велико Търново, уточни министър Вътев.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:49 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация