site.btaПреди 40 години Балканите за първи път са домакин на Зимни олимпийски игри

Преди 40 години Балканите за първи път са домакин на Зимни олимпийски игри
Преди 40 години Балканите за първи път са домакин на Зимни олимпийски игри
Сараево, 7 февруари 1984 г. Запалване на Олимпийския огън при откриването на 14-те Зимни олимпийски игри в Сараево, Югославия. Снимка: АП

Преди 40 години на 8 февруари 1984 г. в Сараево, Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ) са открити 14-те Олимпийски зимни игри, които продължават до 19 февруари. Олимпийският огън е запален на 29 януари с. г. и е връчен на делегацията от Сараево на Панатинския стадион в Атина, а самата церемония по официалното откриване се провежда на стадион „Кошево“ в Сараево пред 45 000 зрители. Президентът на СФРЮ Мика Шпиляк открива игрите. 

На 31 май 1977 г. е създаден Комитетът по организирането на Олимпиадата. Между 1979 г. и 1983 г. са построени писти за ски бягане, стрелбище за състезанията по биатлон, шанца и помощни съоръжения в Игман, писти за алпийски ски в Белашница и Яхорина, улей за бобслей и спортни шейни в Требевич, залите Зетра и Скендерия, стадион Кошево, олимпийско село, четири хотела и пресцентър.

През 1984 г. Сараево е част от Югославия, това е първата социалистическа държава домакин на Зимни олимпийски игри, както и първата на Балканите. Провеждат се под ръководството на тогавашния председател на МОК Хуан Антонио Самаранч. 

За да насърчи участието, Международният олимпийски комитет заплаща разходите на един мъж и една жена от всяка страна. На 14 – те Зимните олимпийски игри в Сараево участват рекорден брой национални олимпийски комитети – 49.

Най-успешният спортист в Сараево е скандинавският скиор Мария-Лиса Хамалайнен (Финландия), която печели три златни медала и един бронзов. Българският състезател Петър Попангелов стига върха в нашите ски алпийски дисциплини, като се класира на шесто място на слалома.

Поради водената тогава политика от МОК за забрана участието на професионални спортисти, много олимпийски шампиони от Олимпиадата в Лейк Плесид, САЩ  през  1980 г., като Ингемар Стенмарк (Швеция) и Хани Венцел (Германия), не са допуснати до участие. След Олимпиадата в Сараево забраната на МОК за участие на професионални спортисти е отменена.

Ето как са отразени Зимните олимпийски игри в Сараево в бюлетин „Физкултура и спорт“ на БТА:

Четиринадесетите зимни олимпийски игри са открити

Сараево, 8 февруари 1984 г. /БТА/ В Сараево - столица на Четиринадесетите зимни олимпийски игри, днес бе тържествено открит още един спортен празник, празник на младостта и красотата, на мира и приятелството.

На стадион „Кошево“ се събраха хиляди приятели на белия спорт от цял свят, за да приветстват делегациите на 49 страни. Дошли тук в благородна надпревара да излъчат най-добрите, най-достойните за олимпийските отличия. Дни наред олимпийският огън, запален в Древна Олимпия, привличаше вниманието на милиони хора, навсякъде посрещан и изпращан с ентусиазъм, с вяра в доброто. Сега в ръцете на младите олимпийци той е символ на желанието да се живее в сътрудничество и дружба, на стремежа на човечеството да постигне победа над най-голямата опасност, която го грози – войната, за постигането на траен благоприятен мир. 

Часът е 14,30. Фанфари възвестяват началото на тържествената церемония. Звучи химнът на Социалистическа федеративна република Югославия – държавата-домакин на 14-те Зимни олимпийски игри. Бурни аплодисменти посрещат навлизането на делегациите на отделните страни. Сред тях са и представителите на социалистическа България. Националният ни трибагреник се носи от Владимир Величков - състезател по биатлон. Стадионът се оглася от „Марш на континентите“. Към участниците се обръща председателят на организационния комитет на 14-те Зимни олимпийски игри Бранко Микулич. Той поздрави участниците в игрите и им пожела успех в спортната борба - нека олимпийските медали да спечелят тези, които постигат най-високи резултати, нека те се спечелят в истинска спортна борба в духа на приятелството на спортистите от целия свят. Той изрази благодарност към Международния олимпийски комитет и международните спортни федерации за оказаното доверие, за помощта, която са оказали за организирането на игрите.

От името на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч - председател на МОК, поздрави домакините за положените усилия да организира този празник.

„В тези игри участват 49 национални олимпийски комитети, каза той. В историята на зимните игри толкова голям брой участници не е отбелязан.“(…) 

***

Първи старт на българите

Сараево, 9 февруари 1984 г. /БТА/ (…) От утре,14,00 ч., започва и борбата по фигурно пързаляне. На леда ще излезе и нашата танцова двойка в първите три задължителни танца. Треньорът Виктор Ришкин е доволен от състоянието на своите възпитаници.

„Броят на участниците намаля, каза той. Ще се състезават 19 танцови двойки. Наблюдавах тренировките и мога да кажа, че в Сараево състезанията ще бъдат на изключително ниво, може би най-високото досега. Това се отнася главно за надпреварата на двойки и при мъжете. Ако ние успеем да изпреварим някои от нашите съперници, това ще бъде безспорен успех“. 

***

Срещи с видни спортни дейци

Сараево, 11 февруари 1984 г. /БТА/ Ръководителят на българската делегация за 14-те Зимни олимпийски игри, заместник-председателят на Министерския съвет Георги Йорданов по време на пребиваването си в Сараево днес се срещна с видни представители на международното олимпийско и спортно движение. Той води разговор с президента на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч с председателя на Международната федерация по ски Марк Ходлер и други. Обсъдени бяха проблеми, свързани с укрепване на сътрудничеството в олимпийското движение и международните спортни федерации.

***

Електроника при ски скоковете

Сараево, 16 февруари 1984 г. /ТАСС/ Нова система за измерване на резултатите ще бъде изпитана по време на олимпийските състезания на ски скок от 90-метров трамплин. Тя е разработена от югославски инженери и се основава на принципа на записване на звуковите вълни, които възникват при удара на ските в повърхността на трамплина.

Ще бъде проверена и шведска система, която се основава на сеизмически измерения и вече бе изпитана на най-големи състезания през тази зима.(…) 

***

Три златни медала за Хамалайнен

Сараево, 18 февруари 1984 г. /БТА/ Всяка олимпиада има своите герои. На 14-те Зимни олимпийски игри безспорно това е финландската състезателка Мария-Лиса Хамалайнен. Победителката на Велико поле – така навикнаха да наричат любителите на ски спорта тук 28-годишната финландска скиорка. Ако имаше таблица за рекорди за всяка олимпиада, то несъмнено в Сараево Хамалайнен би трябвало да бъде поставена начело – 4 старта, 4 медала: три златни и един бронзов. Това не се оказа по силите на никого. Стана нещо обикновено при всяка поява на пистата Хамалайнен да се изкачва на почетната стълбица. От нея винаги се очакваха медали и тя ги печелеше убедително в напрегнатата борба с изтъкнати състезатели. 

Това тя направи и днес в маратона на 20 км, с което показа, че е всестранно подготвена. Хамалайнен бе еднакво убедителна и в късите, и в дългите разстояния.

Днешните състезания на 20 км отново преминаха под знака на напрегната гонитба между Хамалайнен, Сметанина, Рисби, Паулу и др. 

По правило най-добрите състезатели бяха с големи стартови номера. Те имаха предимството да видят постиженията на своите съпернички и да изберат подходящото темпо. В това отношение от лидерките в най-благоприятна позиция бе Сметанина с номер 42. С номер 39 бе Хамалайнен, с номер 38 – Рисби и др. Изключение правеше Ярен (Норвегия), която тактично бе изтеглена напред. Нейните треньори бяха преценили, че от началото писта ще бъде по-бърза.

Борбата по 20-километровото разстояние премина през различни перипетии…

Изтощена до край, най-добър резултат постигна Хамалайнен  - 1:01,45. Сребърният медал спечели Сметанина – пристигнала с 41 сек по-късно, а бронзовият – Ярен (Норвегия) – на 1:28,6. Следват: Паулу (Чех.) – на 1:31,99, Рисби (Швеция) – на 1:46,8, Петерсен (Норвегия) – на 2:04,0 и др.

***

Самаранч: „Най-хубавите Зимни олимпийски игри“

Сараево, 18 февруари 1984 г. /БТА/-Днес се състоя последната пресконференция на президента на МОК Хуан Антонио Самаранч с журналистите на 14-те Зимни олимпийски игри в Сараево.(…)

(…)Хуан Антонио Самаранч заяви, че олимпиадата в Сараево ще се запомни с добрата си организация и отличните спортни съоръжения. Това са най хубавите Зимни олимпийски игри досега, заяви той. Това бяха игри, където дружбата и сътрудничеството между спортистите се чувстваха навсякъде.(…)

***

Попангелов – сред световния елит

Сараево, 19 февруари 1984 г. /БТА/-Завърши най-очакваната от нас дисциплина на 14-те Зимни олимпийски игри - слалома за мъже. Тя донесе и най-голямата ни радост. Петър Попангелов отново показва, че има място сред световния елит, като се нареди на шеста позиция. Това е повторение на неговия успех от Олимпийските игри в Лейк Плесид. Напред се класираха и Валентин Стефанов - на 15-то място и Борислав Киряков - на 19-то място.(…)

(…) Във второто спускане Попангелов отново показа добрата си класа и с общ резултат 1.40,68 се нареди на шесто място. Успешно бе представянето и на Валентин Стефанов и на Борислав Киряков. При тази тягостна обстановка на несполуки те се класираха съответно на 15-то и 19-то място, което е доказателство за тяхното нараснало майсторство.

След световната купа, която завоюва през последните три години, сега Фил Мер покори още един връх, като стана олимпийски шампион. (…)

***

На 19 февруари 1984 г. Зимните олимпийски игри в Сараево са закрити, в бюлетин „Физкултура и спорт" на БТА четем:

14-те Зимни олимпийски игри завършиха

Сараево, 19 февруари 1984 г. /БТА/ Завършиха 14-те Зимни олимпийски игри. Четиринадесет дни по пистите и в залите беше благородна спортна надпревара. В нея бе демонстрирана цялата красота на зимните спортове. Изживени бяха минути на бурна радост и минути на разочарования. Хиляди приятели на спорта с трепет очакваха всеки старт и с възторг посрещаха носителите на олимпийските отличия. В Сараево видяхме представители на 49 страни.(…)

(…) С интерес проследихме изявите на българските спортисти. В общи линии те се представиха според очакванията. Но състезанията красноречиво показаха, че е необходимо много повече внимание, по-целенасочена работа, ако искаме да вървим напред. Българските биатлонисти, и на първо място Величков, имаха възможност да се намесят още по-осезателно в борбата за призовите места. Не може да има оправдание фактът, че ние нямаме четвърти биатлонист, за да участваме в щафетното бягане, тъй като в тази дисциплина можехме да постигнем далеч по-голям успех.

Танцовата ни двойка във фигурното пързаляне Боянова-Иванов зае предпоследно място. Изпълнението на нашите фигуристи обаче не остана незабелязано. В Сараево те бяха далеч по-убедителни, по-уверени в сравнение с предишните си изяви. В пресата тук се появиха техни снимки, правеха се интервюта. Съдиите също бяха много по-щедри в оценките си.

Много противоречиви чувства предизвика представянето на бегачите. Вярно, че към тях изискванията не бяха големи и в общи линии те ги изпълниха. Това бяха техните реални възможности. Не можехме да очакваме повече от състезателите по скоковете със ски. Те бяха на ниво на скоковете от 70 метровата шанца, но на големия трамплин пролича тяхната недостатъчна подготовка и липсата на опит. Най-успешно бе представянето на алпийците. Шестото място на Попангелов, придвижването напред в класирането на Стефанов и Киряков в слалома и представянето им в гигантския слалом бяха една добра защита на позицията на българския ски-спорт в тези дисциплини. 

/ДС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:30 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация