site.btaЗапочна третата частна космическа мисия към Международната космическа станция

Започна третата частна космическа мисия към Международната космическа станция
Започна третата частна космическа мисия към Международната космическа станция
Маркус Ванд, Алпер Гезеравджъ, Валтер Виладеи, Майкъл Лопес-Алегрия (от ляво надясно). Снимка: АП/Chris O'Meara

Започна третата частна космическа мисия към Международната космическа станция (МКС), съобщиха световните агенции, позовавайки се на НАСА. 

Роденият в Испания бивш астронавт на НАСА, който е командир на полета - Майкъл Лопес-Алегрия, италианецът Валтер Виладеи, шведът Маркус Ванд и турчинът Алпер Гезеравджъ излетяха в 23:49 ч. българско време (04:49 местно) от Кейп Канаверал във Флорида на борда на космическата капсула "Дракон", произведена от компанията "Спейс Екс". Това е поредната търговска мисия на тексаската компания "Аксиом Спейс", която работи в сътрудничество с НАСА и компанията на Илон Мъск "Спейс Екс". 

Очаква се полетът до МКС да продължи 36 часа. 

Излитането беше предавано на живо онлайн в "Аксиом уебкаст". 

Очаква се автономно управляваният космически кораб "Дракон" да достигне МКС, намираща се на 400 км разстояние от Земята, в събота.

Четиримата астронавти ще останат на борда на орбиталната станция около две седмици и ще извършат серия експерименти, съобщи НАСА. 

МКС вече няколко пъти е посрещала космически туристи, но "Аксиом Спейс" стана първата компания с изцяло частен екипаж. Според медийни публикации мястото на всеки от пътуващите в настоящата мисия струва около 50 млн. евро (54,4 милиона щатски долара). През последните две години "Аксиом Спейс" разви космическата си дейност на база изпращане в космоса на астронавти, спонсорирани от чужди правителства, както и на частни пътувания в земната орбита. 

"Аксиом Спейс" планира и собствена орбитална станция в бъдеще. Компанията вече е упълномощена от НАСА да изгради модул за търговски цели на МКС. 

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:53 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация