site.btaРуското външно министерство забрани на определени кипърски служители да влизат в Руската федерация

Руското външно министерство забрани на определени кипърски служители да влизат в Руската федерация
Руското външно министерство забрани на определени кипърски служители да влизат в Руската федерация
Снимка: БТА

Руското външно министерство заяви, че "Русия, в отговор на неприемливите действия на Кипър срещу кореспондент на "Российская газета" и служител на руското посолство, забранява влизането в страната на редица кипърски служители", съобщи ТАСС. 

"На 18 януари посланикът на Кипър в Москва беше информиран за ответни мерки във връзка с неприемливите действия на кипърските власти (октомври 2023 г.) по отношение на акредитирания в Никозия кореспондент на "Российская газета“ А. Г. Гасюк и служителя на руското посолство Д. В. Дойников. На служители на Република Кипър, пряко замесени в провокацията, е забранено да влизат на територията на страната ни в съответствие с Федералния закон „За процедурата за напускане на Руската федерация и влизане в Руската федерация” от 15 август 1996 г.", заявиха от руското външно министерство. 

Кореспондентът на "Российская газета" Александър Гасюк беше задържан на 5 октомври в Никозия. По време на ареста той е бил в кола в близост до къщата, в която живее със семейството си. Срещу журналиста са използвани силови методи, в резултат на което е наранена ръката му, посочва ТАСС. По-късно журналистът е откаран в болница, а на 7 октомври се завръща в Русия, допълва агенцията.

Гасюк, кореспондент на вестник "Росийская газета“, беше задържан в началото на октомври в Кипър с аргумента, че представлява "заплаха за националната сигурност“, след което разрешението му за престой беше анулирано.

Кипър предприема "всички подходящи мерки, за да защити националната си сигурност“, заяви тогава говорител на кипърското външно министерство пред държавната агенция КНА.

 

/МД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:46 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация