ОБЗОР

site.btaС председателството на Г-7 Италия постига целта си да играе водеща роля в света

С председателството на Г-7 Италия постига целта си да играе водеща роля в света
С председателството на Г-7 Италия постига целта си да играе водеща роля в света
Среща на върха на Г-7 в Хирошима през май 2023 г., снимка : AP / Jonathan Ernst

Амбициите на италианския премиер Джорджа Мелони Италия да се превърне в главно действащо лице на международната сцена се осъществяват тази година, когато Италия пое ротационното председателство на Г-7 (групата на седемте държави с най-развити икономики в света: САЩ, Италия, Франция, Великобритания, Германия, Япония и Канада). Към срещите на върха на групата по традиция се присъединява винаги и ръководството на ЕС.

Рим поема ротационното председателство на Голямата седморка от Япония (ротационен председател през 2023 г.) в момент на глобални напрежения по два фронта  - войната на Русия срещу Украйна и конфликта между Израел и „Хамас” в ивицата Газа, отбелязва мозъчният тръст Институт "Аспен” в анализ, посветен на италианското ротационно председателство, публикуван в раздела на италиански на сайта му.

Войната на Русия срещу Украйна наближава края на втората си година и няма признаци за уталожване. В новогодишната нощ, докато светът посрещаше с фойерверки и светлинни спектакли 2024 г., Русия изстреля рекорден брой дронове по територията на Украйна  - общо 90 дрона „Шахед”. Украинските военновъздушни сили заявиха, че са свалили 87 от тези безпилотни апарати, предаде Франс прес. Ракетни удари бяха нанесени по Харковска, Запорожка и Херсонска област. Началникът на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки съобщи за атака с руски дронове и срещу западния украински град Лвов, предаде Ройтерс. Дронове атакуваха и Одеса, при което загина един човек, а 8 бяха ранени, съобщи кореспондентът на БТА в града. През изминалата нощ отново имаше атака с ракети и дронове срещу Киев. В нощта на 28 срещу 29 декември Русия извърши най-голямата комбинирана атака срещу Украйна, при която използва 158 щурмови дрона и крилати ракети. Украйна съобщи тогава, че е унищожила 114 от тях. При тази вълна от атаки загинаха 41 души, а най-малко 160 бяха ранени, съобщи „Киев индипендънт”, като се позова на данни на представители на различни украински области. Ден след това на 30 декември Москва обвини украинските сили, че са обстрелвали руската Белгородска област, при което са загинали 22 души, а 111 са били ранени, припомня „Франс 24”.  След това Русия засипа украинския град Харков с ракети, при което бяха ранени 22 души. В новогодишното си послание руският президент Владимир Путин заяви, че Русия никога няма да отстъпи по какъвто и да е въпрос, което бе възприето и като заявка, че Русия няма да отстъпи в Украйна, отбелязва Франс прес. Тази ескалация на конфликта само за няколко дни показва, че кризата ще продължи да доминира и през 2024 г. Г-7 вече зае единен фронт в подкрепа на Украйна и наложи редица санкции на Русия. Последните касаеха руските диаманти. По техен пример сходни санкции всеки път приемаше и ЕС. А пък Русия винаги казваше, както и сега в случая с диамантите, че ще намери начин да заобиколи наложените санкционни мерки. На 28 октомври британският в. „Файненшъл таймс” написа, че САЩ са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат начини за конфискуване на замразени активи на руската Централна банка на стойност 300 милиарда долара. В отговор на което Кремъл предупреди, че разполага със списък на американски, европейски и други активи, които ще бъдат иззети, ако лидерите на  Г-7 в крайна сметка вземат решение за конфискуване на замразени руски резерви, предаде Ройтерс.

От началото на конфликта Италия твърдо застана на страната на Украйна. Мелони, но също и италианският президент Серджо Матарела, многократно подчертаха, че не може да се допусне в този конфликт да надделее правото на силния, а че трябва да надделее силата на правото. Мелони не веднъж е подчертавала, че залогът на конфликта в Украйна е свободата на цяла Европа. Тези убеждения ще направляват и позицията на Рим като ротационен лидер на Г-7 за идните 12 месеца.

Към този конфликт от два месеца се добавя конфликтът между Израел и "Хамас” в ивицата Газа.  Подобно на войната в Украйна и войната в Газа няма признаци на уталожване. На 30 декември израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви,  че тя ще продължи още много месеци, предаде Ройтерс. Той подчерта, че израелските сили ще продължат да се сражават, докато постигнат целите си в ивицата Газа, а именно елиминирането на "Хамас” и освобождаването на заложниците, които радикалното палестинско движение държи в ръцете си. Тогава Нетаняху съобщи, че в ивицата Газа вече са елиминирани 8000 терористи, предаде ДПА. Вчера Израел потвърди, че изтегля от Газа хиляди военни, но това бе разтълкувано като вероятно преминаване към нова дългосрочна фаза в конфликта - тази на по-нискоинтензивни операции срещу "Хамас", отбелязва Асошиейтед прес.

Друга важна тема в италианското ротационно председателство на Голямата седморка ще са нейните отношения с Китай в момент, в който между лидерите на САЩ и Китай като че ли има известно позатопляне, констатирано в кулоарите на Азиатско-тихоокеанската среща на върха в Сан Франциско в края на миналата година. Редица американски представители посетиха Пекин миналата година. През изминалата година някои лидери на страни от Г-7, като Олаф Шолц и Еманюел Макрон, също посетиха Китай. Но пак през миналата година Италия, единствената страна от Голямата седморка, която се беше присъединила към мащабната китайска инвестиционна програма "Един пояс, един път”, се оттегли от нея с аргумента, че през петте години на това присъединяване не са били постигнати очакваните резултати. Решението на Рим разгневи Пекин. На италианския външен министър Антонио Таяни беше поверена ролята се опита да уталожи този гняв и по време на посещение в Пекин, той акцентира, че Италия държи много на отношения от типа на стратегическото си партньорство, установено с Китай, което тази година ще навърши 20 години, предаде АНСА. Предстоящите президентски избори в Тайван този месец биха могли да налеят масло в огъня на претенциите на Китай над острова, който се самоопределя като незасима територия със своите собствени институции, но който Пекин продължава да възприема като свой. През миналата година Китай изигра картата на посредник по редица глобални въпроси. През пролетта успешното китайско посредничество доведе до възобновяване на отношенията между Саудитска Арабия и Иран. Китай изпрати и свой емисар, който да посредничи между Русия и Украйна. Всичко това означава, че Голямата седморка трябва да се научи да съжителства с Пекин, но при различни условия в сравнение с миналото и без нереалистичната перспектива да се трансформира Народната република в нещо като социалдемократическа демокрация, отбелязва Институтът "Аспен”.

Сред водещите приоритети на италианското председателство на Г-7 ще бъде и незаконната миграция и борбата с трафикантите на мигранти – една тема, която италианският премиер Джорджа Мелони взима присърце и която тя повдига по време на всички срещи върха, в които участва, както и във всички свои интервюта и речи. Темата беше в центъра на първата реч на Мелони на общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН  през септември. Мнозина анализатори смятат, че именно Мелони е върнала въпроса за незаконната миграция и в дневния ред на ЕС миналата година и че Италия е била един от двигателите за постигане на консенсус на европейско ниво по въпроса за реформата на европейската политика за миграцията и убежището. От страните в Г-7 миграционни проблеми има не само Италия, но и Великобритания, Франция, Германия и САЩ, така че миграционното досие ще бъде горещо в дневния ред на Голямата седморка.

Внимание в тази връзка ще бъде отделено на Африка, където от години се води своеобразна конкуренция между Глобалния изток и Глобалния запад. В тази насока Италия ще фокусира усилията си и как Г-7 ще допринася за развитието на африканския континент, за да не се налага африканците да избират пътя на незаконната миграция към ЕС, обобщават италианското министерство на външните работи и мозъчният тръст Институт "Аспен”.

Очаква се в началото на италианското ротационно председателство на Г-7 Джорджа Мелони да представи и своя "План Матей" за развитие на Африка. Планът носи името на покойния ръководител на италианския енергиен гигант ЕНИ Енрико Матей, утвърдил партньорски отношения с чужди страни на принципа на взаимоизгодното и равнопоставено сътрудничество. Такива отношения Мелони иска да бъдат утвърдени между Италия и Африка, и в по-широк план - между Европа и Африка. Мелони беше обещала да представи плана през миналата есен, но това така и не се случи заради променения глобален контекст в резултат на конфликта в ивицата Газа. 

Говорейки за трафика на мигранти, на 25 септември, когато Мелони даде телевизионно интервю по повод първата годишнина от спечелването на парламентарните избори от нейната партия "Италиански братя”, тя самата отчете, че управляващите не са постигнали резултатите, които са си набелязали. Наистина в предизборната си програма Мелони обещаваше, че ще блокира притока на лодки с мигранти през Средиземно море към Италия. Но Италия приключи 2023 г. с приток на мигранти, който е с 50 процента по-висок спрямо 2022 г., припомнят АНСА и Ти Джи ком 24, позовавайки се на данни на италианското вътрешно министерство. В Италия през 2023 г. пристигнаха 155 754 незаконни мигранти по море, от които 17 000 са непридружавани непълнолетни лица, а през 2022 г. - 103 846 незаконни мигранти.

Една сравнително нова тема в дневния ред на Голямата седморка ще бъде тази за възхода на изкуствения интелект, за ползите и рисковете от него. През есента Мелони беше сред лидерите участвали в първата глобална среща на върха, посветена на темата за изкуствения интелект, провела се във Великобритания. На тази среща лидерите дадоха заявка форумът да е ежегоден. Мелони обсъди въпроса за ползите и рисковете от изкуствения интелект и по време на двете гостувания в Рим на американския милиардер Илон Мъск, припомня АНСА. Изкуственият интелект има икономическо, етично, социално и политическо въздействие и съответно и рискове, произтичащи от това. Редица анализатори вече предсказват кои професии ще изчезнат заради навлизането на изкуствения интелект. Не случайно използването на изкуствения интелект в киното беше едно от безпокойствата на стачкуащите холивудски актьори и сценаристи миналата година. С програми за изкуствен интелект миналата година бяха създадени и някои снимки, документиращи събития, които не са се случили, като например ареста на Владимир Путин или присъединяването на Еманюел Макрон към тълпа от протестиращи срещу френската пенсионна реформа. С изкуствен интелект на фалшива снимка папа Франциск се появи облечен с луксозна канадка и този фалшив елегантен папа дори попадна в класация на най-стилните личности на 2023 г., изготвена от "Ню Йорк таймс”. Създаден с изкуствен интелект двойник стресна Путин по време на годишната му пресконференция на 14 декември.  Миналата година се появи и първото списание, създадено изцяло с изкуствен интелект. В него сниманите модели, самите снимки и текстовете не са дело на хора, а на програмите "Мидджърни” и "Чат Джи Пи Ти”, припомня италианското издание за изкуства "Артрибуне”. Списанието "Копи”, има 333 страници, струва 30 евро и показва как човекът лесно може да бъде "изхвърлен” от един бранш заради изкуствения интелект. Пак през изминалата година родената с помощта на изкуствен интелект испанска моделка Айтана Лопес натрупа хиляди последователи за ужас на реалните модели.  В началото на декември ЕС се  позиционира като пионер в света, постигайки съгласие по правилата, които ще регулират изкуствения интелект в блока, припомнят световните агенции. Дали Г-7 ще последва този пример на глобално ниво при италианското ротационно председателство, питат се анализатори.

Въпросите, свързани с климата, хранителната сигурност, здравеопазването в глобален план и състоянието на жените по света също ще бъдат приоритети на италианското ротационно председателство.  Това са все теми, които вълнуват и страните от така наречения Глобален юг (обединяващ държави от Латинска Америка, Африка, Карибите, Азия, без Израел, Япония и Южна Корея, и Океания, без Австралия и Нова Зеландия), чийто глас се чува все по-силно. 

На годишната си пресконференция, която италианският премиер Мелони ще даде на 4 януари, тя вероятно отново ще представи отново в детайли какви са приоритетите на италианското ротационно председателство на Г-7. А от 13 до 15 юни в южния италиански курорт Борго Егнация, в област Пулия, пък ще се проведе срещата на върха на Г-7, съобщи самата Мелони още през ноември миналата година. Пулия в последно време е предпочитана дестинация за редица италиански и чужди знаменитости, сред които Мадона, Хелън Мирън, "Монескин”, семейство Бекъм, припомнят италиански медии.

Предизвикателство за италианското ротационно председателство на Г-7 през тази година е и това, че в глобален план все повече нараства влиянието на обединението БРИКС. Досега съставено от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, от 1 януари то вече има пет нови членки и това са  Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. На срещата си на върха през август миналата година БРИКС поканиха и Аржентина да се присъедини към групата, но още при избирането на Хавиер Милей за нов аржентински президент през ноември той ясно даде да се разбере, че няма да уважи тази покана, приета от неговия предшественик. Милей възприема БРИКС като блок на левичари и на 29 декември той официализира намерението си страната му да не става част от него. Според някои анализатори това е удар по БРИКС, поставил си за цел да се превърне в противотежест на Г-7. Според други анализатори обаче ако Милей все пак беше присъединил Аржентина към БРИКС, то той още в началото щеше да влезе в конфликт по някои въпроси със съседа си, бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, когото той дори не покани на церемонията по встъпването си в длъжност в Буенос Айрес на 10 декември. Разногласията между една Аржентина, станала част от БРИКС, и един от основоположниците на групата – Бразилия, биха навредили на консенсуса в цялата формация. Сега и без това в БРИКС има две други страни от един и същи регион – новоприсъединилите се Саудитска Арабия и Иран – които могат да влязат в противоречие по даден въпрос и това да навреди на консенсуса в организацията, се констатира в анализ на мозъчния тръст "Геополитически разузнавателни услуги", базиран в Люксембург. 

Въпреки "аржентинския удар" по БРИКС не бива да се забравя, че групата тази година е председателствата от Русия и следващата й среща на върха е в руския град Казан на 16 октомври. Тогава редица страни, изявили желание също да станат част от БРИКС, биха могли да получат покана. Миналата година такова желание изявиха 45 страни (в тази статистика влиза и Аржентина).  От тях 22 страни подадоха официално заявление, а 23 изразиха неофициално желание. Така че през 2024 г. има 39 страни, които искат да се присъединят към БРИКС и Г-7. Сред по-интересните от тях са Беларус, Афганистан, Бахрейн, Куба, Казахстан, Кувейт, Мексико, Мароко, Алжир, Сирия, Судан, Тунис, Тайланд, Турция, Уругвай, Венецуела, Виетнам, Зимбабве, Нигерия, Никарагуа, Габон, Демократична Република Конго, Бангладеш, Боливия, Индонезия.

В съперничеството между Г-7 и БРИКС  втората група води по брой на население и дял от глобалния БВП. В страните от БРИКС живеят над 3,7 милиарда души и общият им БВП възлиза на 36 процента от глобалния, според данни на мозъчния тръст "Геополитически разузнавателни услуги”, като тези данни са отпреди официалния отказ на Аржентина да се присъедини към групата. Общото население на Г-7 е под 10 процента от общото население на света според данни от 2022 г., докато общият БВП съставлява около 30 процента от БВП, показва анализ на сайта "Статиста”.

От създаването на Г-7 в началото на 70-те години на миналия век Италия е била ротационен председател на групата 4 пъти - през 1980, 1987 г., 1994 и 2017 г., като тогава срещите на върха на лидерите от Голямата седморка се проведоха съответно във Венеция (на два пъти), в Неапол и Таормина, се припомня в сайта на италианското министерство на външните работи. През годините, в които Г-7 беше Г-8 с присъединяването към него на Русия, Италия е била ротационен председател на два пъти - през 2001 г.  и през 2009 г., като тогава съответно срещите на върха бяха в Генуа и Акуила. Но в този период премиер беше Силвио Берлускони, поддържал топли отношения с руския лидер Путин. От  двете срещи във формата Г-8 тази в Генуа беше белязана от протести на антиглобалисти, прераснали в насилие и отнели живота на един човек.

През 2023 г. италианската премиерка Джорда Мелони поддържаше регулярни отношения с френския президент Еманюел Макрон. Двамата имаха няколко неформални срещи и една официална среща в Елисейския дворец през юни. На два пъти Мелони посети и Германия за срещи с канцлера Олаф Шолц, с когото имаше разговори в кулоарите на редица срещи на върха. Мелони поддържаше близки отношения през 2023 г. и с британския премиер Риши Сунак, с когото се видя на два пъти във Великобритания и с когото имат общи възгледи относно борбата с незаконната миграция. Мелони има и партньорски отношения с премиера на Япония Фумио Кишида, като Рим, Токио и Лондон разработват заедно и военен самолет от ново поколение. През юли миналата година Мелони беше приета и от президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. Той изрази подкрепа за нейните позиции относно Украйна, борбата с незаконната миграция и нуждата от установяване на нови отношения с Африка. Но тогава анализатори коментираха, че Байдън е изчакал девет месеца, за да покани Мелони на официална визита във Вашингтон.

Ключов момент за Г-7 през 2024 г. е това, че през нея ще има избори в много точки по света. Смята се, че годината ще е най-голямата изборна година в света, коментира Ти Джи ком 24. Ще гласуват общо над 4 милиарда жители на планетата, допълва медията. Ще се гласува в 50 страни на 76 вота, припомня РАИ нюз.  В самото Г-7 общи избори ще се произведат в САЩ и Великобритания. На 5 ноември американците избират президент, подновяват състава на долната камара на Конгреса, частично подновяват състава на Сената и избират губернатори. Вотът е особено непредвидим, защото фаворитът за спечелване на републиканската кандидат-президентска номинация е не кой да е, а Доналд Тръмп, срещу когото са повдигнати обвинения по четири дела в САЩ. Заради някои от тези обвинения, свързани с ролята му в събитията от 6 януари 2021 г., когато негови привърженици атакуваха Конгреса на САЩ и заради опита му да преобърне резултатите от президентските избори през 2020 г.,  два американски щата  - Колорадо и Мейн – отстраниха Тръмп от местите първични избори. Примерът може да бъде последван от още щати. Републиканците обявиха, че обжалват тези решения. Това прави именно предизборната ситуация много непредвидима. Но все пак още отсега анализатори си задават въпроса както би станало по ключови външнополитически въпроси, интересуващи и Г-7, ако Тръмп се върне на власт в Белия дом през ноември догодина.

Във Великобритания се очаква избори да има или през май, или през есента, или най-късно през януари 2025 г. Допитванията дават голяма преднина на лейбъристите пред консерваторите на Риши Сунак. Така че и там до края на италианското ротационно председателство на Г-7 на Мелони може да й се наложи да събеседва с нов британски премиер.

Изборите за Европейски парламент ще засегнат три от членките на Г-7 – Франция, Германия и Италия. В допълнение в Италия и Германия ще има регионални избори, които ще покажат какви са нагласите към управляващите Макрон, Шолц и Мелони. Регионални избори ще има и в Канада, които ще са тест за управлението на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Избори ще има и в три от основоположниците на конкурентния блок БРИКС – Русия, Индия и Република Южна Африка, а също и в новоприсъединилия се Иран.

А към гореспоменатите приоритети във всеки един момент за италианското председателство на Г-7 през  2024 г. могат да се добавят и други, свързани с многото кризи, които сякаш оставаха в сянка заради фокусирането на вниманието върху конфликта в Украйна и този в Газа.

Покрай ескалацията на напрежението между Израел и палестинците зачестиха действията на съюзници на "Хамас” от т.нар. Ос на съпротивата, а именно йеменските хуси или проирански групировки, действащи в Ирак и Сирия, а също и на ливанското шиитско движение "Хизбула”. И тези действия напомниха, че Ирак, Сирия, Йемен и Ливан си остават нестабилни и през 2024 г. , отбелязва Скай Ти Джи 24

В Азия, в Мианма конфликтът между управляващата хунта и бунтовнически милиции продължава. Според Морган Микаелс, изследовател от Международния институт за стратегически изследвания хунтата е по-отслабена след неуспешен опит за преврат срещу нея от коалиция от милиции. Което означава, че конфликтът в Мианма се насочва към нова фаза, характеризираща се с отслабен режим и по-интензивно насилие. В Афганистан талибанският режим продължава да потъпква правата на жените, докато страната затъва в бедност.

В Африка, в Судан продължава войната между военните и паравоенните, заради който 6 милиона души трябваше да избягат от домовете си. Мали, Нигер и Буркина Фасо, управлявани от хунти, дадоха заявка за укрепване на отношенията и за създаване на комисии за сътрудничество в тристранен формат по време на среща на премиерите им в навечерието на Нова година. Огнища на кризи има и в Етиопия, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Нигерия, Камерун, припомня Африканският център за стратегически изследвания, цитиран от Скай Ти Джи 24. В допълнение на това опити за преврат имаше през 2023 г. в Гвинея Бисау и в Сиера Леоне, а преврат беше извършен в Габон. Пак в Африка, в Либия разделенията продължават в съчетание с проблемите, предизвикани от катастрофалните наводнения, отнели миналата година живота на над 11 000 души в района на Дерна.

В Южна Америка кризите изглеждат по-малко сериозни от тези в Азия или в Африка, но не бива да се изпускат от око, отбелязва Ска Ти Джи 24. Колумбия продължава да си има проблеми с наркокартелите, Чили все още се опитва да се сдобие с нова конституция, Аржентина започва да усеща ефекта от шоковите мерки на новия президент Хавиер Милей, които вече изкараха на протест хиляди хора. А териториалният спор между Венецуела и Гвиана за богатия на ресурси гвиански район Есекибо може да прерасне в по-голям конфликт.

Извън погледа не трябва да остава и вечно забравяното Хаити, който е заложник на бедността, престъпните банди и на природните стихии.

На 30 декември след петдневно партийно заседание на най-висши кадри на севернокорейската управляваща партия стана ясно, че Северна Корея планира да продължи с изстрелванията на шпионски сателити и че няма намерение да постига мир със Сеул, от което би могла да произтече и друга криза, която да фокусира вниманието на Г-7, предаде Франс прес. А на 1 януари мощно земетресение в Япония показа, че във всеки един момент природата може да породи криза в която и да е страна от самата Г-7.

В края на миналата година "Политико” постави италианският премиер Джорджа Мелони на първо място в класацията си на дейните европейски лидери заради свършеното от нея през 2023 г.  Дали Мелони ще се окаже деен лидер на Г-7, предстои да се види. Пак в края на миналата година "Форбс” представи класацията си на най-влиятелните жени в света и в нея Мелони беше на четвърто място в качеството й на единствена жена лидер на страна от Голямата седморка. Тогава изданието припомни, че в миналото в Голямата седморка е имало моменти, в които две от седемте страни в нея са били управлявани от жени по едно и също време – Германия от Ангела Меркел и Великобритания от Тереза Мей и че само една от тях – Великобритания, е имала честта да има през годините три премиерки – Маргарет Тачър, Тереза Мей и Лиз Тръс.

 

 

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:06 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация