site.btaНаучен анализ показа, че в ресторантите, които предлагат хляб и алкохол преди основното ястие, се поръчва повече храна
Научни факти показват, че в ресторантите, които предлагат хляб и алкохол преди основното ястие, се поръчва повече храна, съобщи "Дейли мейл". Според американския невролог Даниъл Еймин това "предварително" ядене и пиене води до по-труден контрол на мозъка върху количествата.
Ефектът от хляба и алкохола е освобождаването на серотонин. Така хората стават по-щастливи и по-спокойни. Клиентите поръчват повече храна и харчат повече пари в ресторанта, пише Еймин в своя професионален ТикТок акаунт.
Не става въпрос за заговор от страна на ресторантьорите, а за неврология, уточнява той. Фронталният лоб на мозъка е "отговорен" за планирането, разрешаването на проблеми, мотивацията, оценката, социалното поведение, контрола над импулсите. Приемът на хляб води до повишаване на нивата на кръвната захар. Тя, от своя страна, води до освобождаване на серотонин в мозъка и усещане за щастие. Подобен ефект има и консумацията на алкохол. Вследствие на това за индивида става по-трудно да контролира емоциите и желанията си.
/ВС/
news.modal.header
news.modal.text