site.btaНаучен анализ показа, че в ресторантите, които предлагат хляб и алкохол преди основното ястие, се поръчва повече храна

Научен анализ показа, че в ресторантите, които предлагат хляб и алкохол преди основното ястие, се поръчва повече храна
Научен анализ показа, че в ресторантите, които предлагат хляб и алкохол преди основното ястие, се поръчва повече храна
Илюстрация: Пиксабей

Научни факти показват, че в ресторантите, които предлагат хляб и алкохол преди основното ястие, се поръчва повече храна, съобщи "Дейли мейл". Според американския невролог Даниъл Еймин това "предварително" ядене и пиене води до по-труден контрол на мозъка върху количествата. 

Ефектът от хляба и алкохола е освобождаването на серотонин. Така хората стават по-щастливи и по-спокойни. Клиентите поръчват повече храна и харчат повече пари в ресторанта, пише Еймин в своя професионален ТикТок акаунт. 

Не става въпрос за заговор от страна на ресторантьорите, а за неврология, уточнява той. Фронталният лоб на мозъка е "отговорен" за планирането, разрешаването на проблеми, мотивацията, оценката, социалното поведение, контрола над импулсите. Приемът на хляб води до повишаване на нивата на кръвната захар. Тя, от своя страна, води до освобождаване на серотонин в мозъка и усещане за щастие. Подобен ефект има и консумацията на алкохол. Вследствие на това за индивида става по-трудно да контролира емоциите и желанията си.

/ВС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:18 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация