ОБЗОР

site.btaИталианците конкурират американската "Ера на Тейлър Суифт" през 2023 година с "Ерата на Лаура Паузини"

Италианците конкурират американската "Ера на Тейлър Суифт" през 2023 година с "Ерата на Лаура Паузини"
Италианците конкурират американската "Ера на Тейлър Суифт" през 2023 година с "Ерата на Лаура Паузини"
Лаура Паузини с наградата Латинограми за личност на годината на Звукозаписната академия за латино музика, снимка: AP / Jose Breton

Американците може и да наричат 2023 година "Ерата на Тейлър Суифт", но за италианците 2023 г. беше "Ерата на Лаура Паузини".

На 15 ноември в испанския град Севиля по време на церемонията за наградите "Латино грами" италианската певица получи наградата за личност на годината на Звукозаписната академия за латиномузика. Певицата бе възнаградена заради своята многоезична музикална кариера и заради ангажираността й със социални каузи, обяви академията. Това признание съвпадна и с юбилея, който празнува тази година Паузини – 30 години от първото качване на певицата на сцената на италианския фестивал в Сан Ремо и победа в една от категориите му. По повод присъденото й отличие италианската дива заяви, че е много щастлива и горда и припомни, че посвещаването на музиката е нещо много хубаво, но изисква и много сила, готовност за саможертва, смелост и любов към онова, което вършиш. Тя благодари на семейството си и на публиката си, че през тези 30 години винаги са били до нея, както и на колегите си, които винаги са й засвидетелствали уважение. Паузини обаче изрази и изненадата си, че получава това отличие, защото все пак "не е с латинокръв", но добави, че се възприема като "най-латино" италианката в света.

За 24-годишната история на наградите "Латино грами" Паузини е едва третата жена, получила отличието в категорията за личност на годината. Преди нея с него бяха удостоени Шакира през 2011 г. и Глория Естефан през 2008 г., припомня италианското издание Ти Джи Ком 24. Паузини  е и единствената певица, получила отличието, въпреки че испанският не е неин майчин език. В предишни години за личност на годината на "Латино грами" са били обявявани и Марк Антъни, Пласидо Доминго, Карлос Сантана, Жилберто Жил, Каетано Велосо.

Родена на 16 май 1974 г. във Фаенца в италианската област Емилия Романя, Лаура Паузини има издадени 19 албума, от които 14 студийни, 3 с изпълнения на живо и 2 компилации. От тези общо 19 албума 11 певицата издава освен в оригинална италианска версия и в паралелна испанска версия. Кариерата й започва преди 30 години, когато печели раздела "Нови предложения” на фестивала на италианската песен в Сан Ремо с парчето La solitudine, в което разкрива вокалния си диапазон. На следващата година се класира на трета позиция в категорията на "Шампионите" на фестивала в Сан Ремо с парчето Strani Amori. С това започва една бляскава музикална кариера, през която Паузини не се ограничава да пее само на италиански, но и на испански, португалски, английски, френски. Според оценките на Италианската федерация на музикалната индустрия и на медийния холдинг РАИ за 30 години кариера в музиката Паузини е продала 70 милиона албума по света, припомня в. „Република”.

През трите десетилетия на музикалната сцена Лаура Паузини е печелила в Италия 18 "Италиански музикални награди", днес известни като "ТИМ Музикални награди" и 8 италиански награди за постижения в сферата на спектакъла, известни като "Телегато" (в превод "Телекотка" заради златната статуетка на котка, която представлява отличието). Паузини е печелила и четири пъти летния музикален фест "Фестивалбар". Тя е почетен посланик по света на родната си област Емилия Романя и е командир на Ордена за заслуги на Италианската република.

В международен план в актива си Паузини има 6 "Световни музикални награди", 2 награди на "Билборд", 4 "Латино грами", получени съответно през 2005 г. , 2007 г., 2009 и 2018 г. в категорията за най-добър женски поп албум за "Escucha", "Yo Canto", "Primavera Anticipada", "Hatze Sentir". Паузини има и една награда "Грами", получена през 2006 г. в категорията за най-добър латинопоп албум за "Escucha".

През 2021 г. получава и филмовите награди "Златен глобус", "Сребърна лента" и "Сателит" за  филмовото парче "Io Si (Seen)" от продукцията "Животът пред теб" на италианския режисьор Едоардо Понти, син на кинодивата София Лорен, която изпълнява главната роля в лентата. За същото парче Паузини е номинирана за "Оскар", "Давид на Донатело" и "Изборът на критиците". Тази песен е първата, която не е на английски език, спечелила "Златен глобус" и "Сателит" за филмова песен и първата на италиански език, номинирана за "Оскар" за филмова песен.

Паузини има и собствена звезда на Булеварда на звездите в град Тихуана, на който е почетна гражданка. Британският в. „Сън” пък я поставя  сред 30-те изпълнители, които никога няма да бъдат забравени.

Последният албум на Паузини "Anime Parallele" излезе на 27 октомври тази година в италианска и испанска версия. Той съдържа 16 парчета, а във версията му делукс има и допълнителни 6 песни. За създаването им Паузини е сътрудничила с италианските звезди Биаджо Антоначи, Федерика Абате, Микеле Брави, Томазо Парадизо и др.

През настоящия месец Паузини стартира и 14-ото си световно турне, което ще продължи и догодина.  То започна на 8 декември с концерт в Римини и до 24 януари ще бъде само на италианска територия. От 3 февруари турнето ще продължи в Европа с концерт в Лисабон. После Паузини ще пее в Брюксел, Париж, Цюрих, Щутгарт. Ще последват концерти в Латинска Америка - в Чили, Аржентина, Бразилия, Перу, Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Мексико. Турнето на Паузини ще завърши със 6 концерта в САЩ, сред които в Маями, Лос Анджелис, Хюстън, а финалният концерт ще бъде на 6 април в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

През настоящата година Паузини отбеляза 30-годишнината от победата на Solitudine на фестивала в Сан Ремо с 3 безплатни концерта на 26 и 27 февруари – в Ню Йорк, Мадрид и Милано, които благодарение на часовата разлика успя да вмести  в рамките на едно денонощие, припомнят „Стампа” и АНСА. По време на този концертен маратон, наречен "Лаура 30" (тоест 30 години музикална кариера на Лаура Паузини), певицата носеше същото сако като това,  с което преди 30 години се качи на сцената на Сан Ремо за първи път, припомня Ти Джи Ком 24. Новото сако беше дело на марката "Емпорио Армани". По повод на концертния маратон Лаура Паузини подчерта, че е искала да направи нещо щуро за 30-годишния музикален юбилей.

Месец по-късно Паузини обяви, че тайно е сключила брак с дългогодишния си спътник в живота, китариста и музикален директор на нейните концерти Паоло Карта. Двамата са заедно от 18 години. Двойката има и 10-годишна дъщеря Паола. Карта има и предходен брак, от който има трима синове.

Тайната сватба се е състояла на 22 март в града, в който Паузини е израснала -  Солароло в областта Емилия Романя. Малката Паола е била шаферка на събитието и е поднесла халките на родителите си, специално изработени от титаниева сплав и символизиращи силата на връзката на Паузини и Паоло Карта. Лаура Паузини е била със семпла бяла рокля, със сако, но с булчински воал. Видеото от размяната на брачните обети беше пуснато от певицата в социалните мрежи.  По време на церемонията развълнуваната Паузини е изпълнила неиздавано свое парче Davanti a Noi, което е създала заедно с Паоло Карта специално за това щастливо събитие, съобщават "Кориере дела сера" и "РАИ Нюз".

След този низ от щастливи събития имаше имаше кратък мрачен период за Паузини. Наводненията през май в родната й Емилия Романя причиниха огромни щети. Тогава Паузини се присъедини към знаменитостите, които обявиха, че ще направят дарения за бедстващата област. Певицата съобщи, че приходите от трите й летни концерта на площад "Сан Марко" във Венеция на 30 юни, 1 и 2 юли ще бъдат за пострадалата от наводненията Емилия Романя, припомня "Република". Парите по-специално бяха предназначени за родния град на Лаура – Фаенца, за града, в който е израснала и в който тя се омъжи – Солароло, и за града, в който живеят нейните родители - Кастелболониезе.

По ирония на съдбата на концертите на Паузини във Венеция се появи феноменът "висока вода", който е нетипичен за този период на годината в "Града на каналите" и на площад "Сан Марко" зрителите трябваше да стоят във вода. Това бе съчетано и с проливен дъжд, който обаче не попречи на Паузини да се раздаде на сцената в продължение на 2 часа и да изпълни 31 песни.

На 26 октомври Лаура Паузини беше супергост в първия от концертите на живо на италианския вариант на реалити формата "Екс Фактор", излъчван от телевизия "Скай".

На 27 ноември певицата сподели в телевизионна програма по "РАИ Уно", че от малка страда от сърдечен проблем – суправентрикуларна пароксизмална тахикардия. Тя разказа, че заради това състояние се е почувствала зле във финалната вечер на "Евровизия" в Торино през май 2022 г., когато беше една от съводещите на певческия конкурс. Това наложило нейното почти половинчасово изчезване от сцената на конкурса.

Но не всичко, свързано с Лаура Паузини този година мина без полемика. Когато в интервю за изданието „Фато куотидиано” тя сподели, че сега не би се върнала в конкурсната програма на фестивала в Сан Ремо, защото това не е като да се бориш за наградите "Грами", мнозина изтълкуваха това като неуважение към феста, от който е стартирала кариерата на певицата. На фестивалната сцена е често явление да се качват както певци с кариера, обхващаща няколко десетилетия, така и изпълнители току-що проходили в музиката. Паузини заяви, че уважава онези италиански музикални ветерани, които имат куража да се качат на сцената на Сан Ремо, но добави, че тя няма същата смелост. Много често в последно време на Сан Ремо се случва музикални ветерани, като например Лоредана Берте, Нек, Анна Окса и др., да се класират на доста незавидни позиции, докато победителите са начинаещи като Мамуд и Бланко или "Монескин". Изявленията на Паузини в кози контекст бяха възприети като нежелание тя да изпадне в подобна ситуация, в която може да бъде победена от някой с по-малко богата кариера от нейната.

Не са малко и тези в Италия, които си спомнят все още отказа на Паузини от миналата година да изпълни в телевизионно предаване антифашисткия химн Bella Ciao с аргумента, че тази песен в наши дни е силно политизирана. Обикновено това парче звучи на демонстрации на левицата или на протестни прояви срещу възхода на крайната десница в Италия.

Но тези полемики не намаляват с нищо успеха на Лаура Паузини, дължащ се на съчетание на много фактори – обогатяване и надграждане с модерно звучене на традиционната италианска песен, отправяне на силни послания чрез текста на песните, винаги елегантна визия на сцената, изключваща каквито и да е вулгарни или шокиращи отклонения, концерти, превърнати в спектакли на спонтанността, простотата и съвършенството. И всичко това е съчетано с усилия музиката да достигне до възможно най-много хора чрез преодоляване на езиковите бариери и, естествено, чрез винаги мощния и вълнуващ глас на Паузини, коментират анализатори.

 

 

/РБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:47 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация