ОБЗОР

site.btaШестимата политици, които не трябва да се изпускат от поглед през следващите няколко месеца в Нидерландия

Шестимата политици, които не трябва да се изпускат от поглед през следващите няколко месеца в Нидерландия
Шестимата политици, които не трябва да се изпускат от поглед през следващите няколко месеца в Нидерландия
Многохиляден протест в Амстердам на 24 ноември срещу победата на партията на Герт Вилдерс на парламентарните избори, снимка: AP / Peter Dejong

На 22 ноември нидерландците направиха своя избор за нов състав на долната камара на парламента. Но този избор не беше много категоричен. Нито една партия не постигна явно изразено мнозинство, с което да управлява сама. И сега според анализатори ще отнеме доста време за преговори за съставяне на ново правителство. Според някои специалисти ново правителство може да няма до началото на лятото, отбелязва Франс прес.  Агенцията припомня, че четвъртото правителство на премиера Марк Рюте беше сформирано след изборите през 2021 г. след 271 дни на преговори.

Проучванията на възможностите за създаване на управляващо мнозинство в парламента започнаха в петък. Някои партии вече ясно изразиха позициите си, но това не е гаранция, че тези позиции няма да се променят и че политически сили, които ясно са заявили, че няма да влязат в дадена управляваща коалиция, няма да преосмислят мнението си.

Така че през следващите няколко месеца вниманието ще бъде насочено върху шестима играчи в „политическия шахмат” в Нидерландия, отбелязват анализатори.

Нидерландският Тръмп, който плаши Брюксел

Шейсетгодишният Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата (ПС), спечели 37 места от общо 150 места в долната парламентарна камара  на изборите на 22 ноември, припомня Франс прес. За управляващо мнозинство са нужни обаче 76 места.

През годините Вилдерс си спечели слава с твърдата си антиимигрантска позиция и най-вече с антиислямската си риторика, припомнят Ройтерс и Асошиейтед прес.  Заради второто той е взет под прицел от екремисти и от известно време е  под непрекъсната охрана. Пак заради второто той е даван и на съд. В съда се е явявал и в качеството си на жертва на заплахи, допълва АП.

В миналото Вилдерс говореше за деислямизация на Нидерландия, но в кампанията за тези избори той смекчи риториката и се  фокусира върху горещи теми, като недостига на жилища, скъпия живот и проблемите в здравната система, отбелязват АП и Франс прес. Така той се вписа в една тенденция за по-умерено представяне на крайнодесни или радикални политици по време на предизборната кампания, към която се придържаха например Марин Льо Пен във Франция, Джорджа Мелони в Италия или Хавиер Милей в Аржентина. Във всички тези случаи стратегията постигна успех. Партията на Льо Пен  „Национален сбор” е сега най-голямата самостоятелна опозиционна сила в долната камара на френския парламент, партията на Мелони „Италиански братя” от една година е управляваща в Италия, Милей беше избран преди броени дни за президент на Аржентина, а партията на Вилдерс излезе на първо място на изборите на 22 ноември.

Въпреки по-умерения облик на предизборната си кампания, Вилдерс продължи да говори за референдум за Некзит (излизане на Нидерландия от ЕС), за спиране на предоставянето на убежище и за край на ислямските училища, на Корана и на джамиите в Нидерландия, отбелязва АП.

Любопитното е, че Вилдерс ще стане съвсем скоро депутатът с най-дълъг стаж в парламента на Нидерландия.  Той е член на долната парламентарна камара от 1998 г. Първоначално е бил депутат от партията на досегашния премиер и там е бил дори ментор на младия по онова време Рюте. После напуска тази политическа сила и основава ПС, припомня АП.

Вилдерс е поддръжник на Израел и настоява за преместване на нидерланското посолство от Тел Авив в Йерусалим и за затваряне на нидерланското дипломатическо представителство в  Рамала на Западния бряг.
Вилдерс не е яростен защитник на украинската кауза. Той се обявява срещу "диктатите" на ЕС,  противопоставя се на европейския Зелен пакт и на екологичния преход.

Мнозина анализатори сравняват Вилдерс с бившия американски президент Доналд Тръмп заради популистките му позиции и заради русата му коса, допълва АП. Но за разлика от Тръмп Вилдерс никога досега не е бил пряко управляващ. Той се доближи до властта през 2010 г., когато подкрепяше първата управляваща коалиция на Марк Рюте, но тогава той не се присъедини официално към нея и допринесе за нейното разпадане след 18 месеца заради спорове относно мерките за строги икономии, припомня АП.

През 2008 г. Вилдерс си навлече гнева на мюсюлманите по света заради 15-минутен филм „Фитна”, в който критикува Корана, наричайки го „фашистка книга”, припомня АП. Името на филма идва от арабска дума с много значения, едно от които е  междуособица. С това понятие се обозначава и поредица от събития от епохата на ранния ислям, довели до разцепление в ислямската общност. Във филма редове от Корана са свързани с кадри на терористични атаки, което разпалва гнева на мюсюлманите по света. Година по-късно Великобритания  оказа на Вилдерс достъп до страната, защото „той представлява заплаха за хармонията на общността и за обществената сигурност”. Тогава той беше поканен от член на Камарата на лордовете на британския парламент да представи пред депутатите филма си „Фитна”, припомня АП.

Вилдерс е известен и с двете си котки, кръстени Муцунка и Пухчо, които си имат собствен акаунт в „Екс” с над 23 000 последователи, допълва агенцията.

Питбул на високи токчета

Дилан Йешилгьоз-Зегериус е приемничката на премиера в оставка Марк Рюте начело на неговата консервативна Народна партия за свобода и демокрация (НПСД). Йешилгьоз-Зегериус оглави партията през лятото, след като Рюте се оттегли заради вътрешнопартийни разделения, свързани с политиката по отношение на миграцията. Оттогава мнозина предричаха, че тя ще бъде следващият премиер на Нидерландия и първата жена премиер в историята на страната. Но нейната партия спечели едва 24 места в парламента и се класира де факто на трето място, което отдалечава Йешилгьоз-Зегериус от премиерския пост, поне на теория, отбелязва Франс прес.

Йешилгьоз-Зегериус е от турско-кюрдски произход. Родена е в Анкара през 1977 г. в семейството на туркиня и на кюрд, които и двамата са правозащитници, припомнят световните агенции и редица издания, като британският в. „Гардиън”, базираният в Лондон сайт „Ню араб” и изданието „Кюрдистан 24.” Първо Турция напуска баща й Юджел Йешилгьоз, който бяга след поредния преврат и успява да получи бежански статут в началото на 80-те години на миналия век в Нидерландия. Когато Дилан е на 8 годинки тя и майка й също напускат страната, взимайки със себе си всичко, което може да се побере в само една дамска чанта. Пътят им е като този на бежанците, по море от Турция до Гърция, и накрая те се озовават в Нидерландия.

По време на предизборната си кампания Йешилгьоз-Зегериус въпреки миналото си на бежанка обеща затягане на мерките за справяне с неконтролируемата миграция, защото това би позволило на други 8-годишни бежанци, които наистина имат нужда от убежище, да дойдат в Нидерландия. Тя каза, че страната няма да се затвори за онези, които бягат от войни, конфликти и насилие. Но според нея ако няма затягане на контрола върху миграцията, то социалните услуги на страната ще бъдат претоварени, а проблемите на нидерландците с недостига на жилища на достъпни цени и наеми ще се задълбочат и в страната няма да има повече място за хората, действително нуждаещи се от бежански статут, защото бягат от войни и насилие. Затягане на миграционната политика би спряло и потъването на лодки с мигранти и смъртта на много хора и би разбило системата на трафикантите на мигранти, смята още Йешилгьоз-Зегериус -  една позиция, която е сходна с тази на британските консерватори или на управляващата партия „Италиански братя” в Италия, посочват световните агенции.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус обеща и затягане на мерките за борба с престъпността и инвестиции в зелените индустрии, допълва сайтът „Ню Араб”.

Относно Герт Вилдерс по време на предизборната кампания Дилан Йешилгьоз-Зегериус не изключи варианта ако тя бъде премиер, партията на Вилдерс да бъде в нейната управляваща коалиция, но изключи обратния вариант и каза, че няма да е министър в правителство, оглавявано от Вилдерс. Тази позиция нейната партия повтори и миналия петък, когато започнаха проучванията за съставяне на управляваща парламентарна коалиция.

С Вилдерс Йешилгьоз-Зегериус имаше разногласия в миналото,  но впоследствие двамата подобриха отношенията си.  Въпреки че той споменава турското й потекло, когато говори за нея, а тя пък твърди, че всеки ден е „истинска мистерия с кой Герт Вилдерс човек ще се срещне”, намеквайки, че Вилдерс е политически нестабилен и не може да му се има доверие, отбелязва „Ню Араб”.

През годините във втората си родина Дилан Йешилгьоз-Зегериус първо смени две партии от левия спектър, но накрая се е присъедини към  десноцентристката НПСД. От тази партия тя е избрана за общински съветник в Амстердам през 2014 г., където отговаря за  въпросите, свързани със сигурността, намаляването на бедността и спорта. През 2017 г. е избрана за депутат. През 2021 г. става държавен секретар по въпросите на икономическите дела и климата, допълва изданието „Кюрдистан 24”. След това става министър на правосъдието и сигурността в четвъртото правителство на Рюте, добавят Франс прес.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус редовно присъства в политическите телевизионни емисии, тя е и много следвана в социалните мрежи, в които се появява често и с кучетата си. Заради твърдостта и упоритостта си по време на усилията й в борбата с уличния тормоз срещу жените и представителите на ЛГБТ-общността в Амстердам, докато е общински съветник там, Йешилгьоз-Зегериус си спечелва прозвището „Питбул на високи токчета". Самата Дилан няма нищо против този прякор, отбелязва „Гардиън”.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус е израснала с примера на родителите си, които не си затварят очите за несправедливостта и полагат усилия, за да направят обществото по-добро, отбелязва АП. Това се видя и докато тя беше министър в последната коалиция на Марк Рюте.  Тогава тя се опита да се дистанцира от него в момент, в който той ставаше все по-непопулярен и управлението му беше все по-опетнено от скандали. Дилан Йешилгьоз-Зегериус дори заяви, че Рюте е останал на власт прекалено дълго.  „Аз съм различен човек от него. Аз съм фокусирана не върху това дали нещата трябва да си останат същите, или да се променят,  а върху това как да се свършат нещата”, казва тя.

Политическият месия, който иска да изчисти политиката и да реформира държавата

Бившият християндемократ Питер Омцихт създаде през август в знак на протест срещу досегашните партии, не успяващи да променят страната, своята собствена партия, наречена "Нов социален договор" (НСД). На изборите на 22 ноември тя спечели 20 места.

Омцихт е на 49 години и е полиглот. Спечелва си слава през 2021 г., като разобличител, довел до падането на третото правителство на Марк Рюте заради скандал, в който хиляди родители бяха набедени погрешно, че са поискали с измама детски надбавки, припомня Франс прес.

Омцихт отговаря на аспирациите на нидерландските избиратели за повече почтеност в политиката. „Начинът, по който ние правим политика досега, доведе до много кризи, но до никакво решение”, казва той в интервю за Франс прес. „През последните години станахме свидетели на големи скандали в Нидерландия, тези скандали бяха причинени от начина, по който ние водим политиката”, допълва той, цитиран от АП. Омцихт призовава за различна политическа култура.  „Ние не искаме власт, искаме влияние”, допълва той, твърдейки, че амбициите му не са да стане непременно премиер на страната. Той признава, че подобни умерени амбиции изненадват сънародниците му, свикнали да виждат как в Нидерландия всеки се стреми да се домогне до властта.

Смята се, че Омцихт е привлякъл онези избиратели, които са изморени от многото години на власт на Рюте. Омцихт освен това е харизматичен лидер, обещаващ да върне доверието в политиката. Той говори за реформи на нидерландската държава, за създаване на конституционен съд, за промяна в избирателната система, за повече правомощия за депутатите, допълва АП.

През последните години Омцихт си изгради имиджа на почтения политик, посветил се на каузата на истината. Много хора гледат на него като на месия в политиката, казва политоложката Джулия Воутерс пред Франс прес

Омцихт е известен и с това, че подкрепя разследващите журналисти и разобличители по света. Той е в контакт с основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, както и с бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън.  Наблюдавал е от името на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа разследването на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана-Галиция, посочва Франс прес.

На сънародниците си Омцихт обещава социална сигурност, подобряване на стандарта на живот и засилване на нидерландската идентичност. Иска в Нидерландия да се въведе таван от 50 000 нови мигранти на година, като в това число да се включват и  квалифицираните чуждестранни работници, чуждите студенти, бежанците и кандидатите за убежище. Целта на този таван е да се намали сериозният недостиг на жилища в Нидерландия и имиграцията да стане управляема, смята Омцихт.

Той предлага и намаляване на използването на английски език в нидерландските  университети, за да се отдаде приоритет на нидерландския.

Европейският „зелен” бюрократ

Франс Тимерманс, който е на 62 години,  е бивш заместник-председател на ЕК, отговарящ за европейската Зелена сделка. Той се отказа от европейската кариера, за да се бори за премиерския пост, като кандидат на алианс между социалдемократите и "зелените леви".  

Тимерманс е полиглот, говори седем езика, но негови противници, като Вилдерс, го упрекват, че не владее езика на народа, допълва АП. В ЕК той си изгради авторитет с познанията си в областта на климата и зеления преход. От 2019 г. той беше начело на усилията за внедряване на европейския Зелен пакт.  Но в родината му качествата му на дългогогодишен висш европейски чиновник не се нравят на някои, които са против прекомерната намеса на ЕС във вътрешните дела, например в селскостопанската политика, отбелязва Франс прес.

В периода 2012 г.- 2014 г. Тимерманс е външен министър на Нидерландия, допълва АП. Една от най-големите кризи, с която той се сблъска тогава като първи дипломат на страната си, е свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна през 2014 г., потеглил от Нидерландия за Малайзия с много нидерландци на борда.

В личен план Тимерманс като истински поддръжник на екологичния преход е почитател на колоезденето. Има четири деца, припомня Франс прес.

На 22 ноември неговото ляво-екологично обединение спечели 25 депутатски места и се класира на второ място след партията на Вилдерс. Но коалицията на Тимерманс вече изключи варианта да управлява с крайнодесния популист.

Гласът на фермерите-протестъри

Това прозвище спокойно може да се даде на родената през 1967 г. бивша журналистка Каролине ван дер Плас, лидерка на набиращата популярност партия Фермерско-гражданско движение (ФГД, съгращение на латиница ВВВ). На изборите за долна парламентарна камара партията спечели 7 места. А през март тя излезе начело на областните избори, припомня Франс прес.

Ван дер Плас в миналото е била журналист, специалист по селскостопанските теми, а после се посвещава на връзките с обществеността на фермерски асоциации. Дълго време е член на партията Християндемократически призив, но през 2019 г. я напуска, недоволна от това, че тя не прави нищо в подкрепа на интересите на селскостопанския сектор. С тази цел създава и своето движение, чрез което селскостопанските работници ще имат повече глас в политиката. ФГД се противопоставя на намесата на Брюксел в аграрните дела на Нидерландия и на общите европейски политики в тази насока. Партията няма нищо против еврочленството на Нидерландия, но смята, че ЕС не трябва да се превръща във федерация от страни членки и че всяка страна членка трябва да запази идентичността  и културата си без намеси в нея. Що се касае до политиката за предоставяне на убежище ФГД подкрепя подпомагането на онези, които бягат от войни, но предпочита тази помощ да се оказва на тези хора в региони, близки до зоната, от която те идват, вместо тези хора да бъдат насърчавани да пристигат в далечни за тях страни, като Нидерландия.  Партията иска и бежанците да се връщат  в родните си страни, след като войната там приключи. По отношение на икономическите мигранти ФГД смята, че те трябва да знаят нидерлански, да могат да се издържат финансово и да са си намерили вече работодател, преди да се преместят в Нидерландия. Тези позиции биха се сторили интересни на Вилдерс в момент, в който той търси коалиционни партньори.

Тефлоновият Марк

Докато се състави ново правителство, премиер си остава роденият през 1967 г. Марк Рюте. Зад гърба си той има четири правителства и 13 години на власт и така той става най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия. Ръководи страната в разнородни коалиционни формати. Последната му коалиция се разпадна заради спорове относно мерки около приема на кандидати за убежище и събирането на семействата на мигрантите. Заради способността си да оцелява в националната политика и да се завръща в управлението, Марк Рюте си спечели прозвището „Тефлоновият Марк”. Рюте е и вторият най-дълго задържал се управляващ в ЕС след унгарския премиер Виктор Орбан, посочва Франс прес. Той е и един от силните гласове в ЕС. И докато ново правителство в Нидерландия няма, гласът на Рюте ще продължи да се чува силно в Европа и той ще продължава да ходи с велосипед на работа и да похапва ябълка на път за премиерския офис, посочва Франс прес. А след съставянето на ново правителство, "Тефлоновият Марк" би могъл да стане следващ генерален секретар на НАТО.

Тези шестима политици се очертава да доминират дебатите в Нидерландия в идните месеци, докато се преговаря за ново коалиционно управление. А вариантите в тази насока са  няколко. На първо място Вилдерс би искал да е в коалиция с НСД, НПСД и ФГД. Това прави общо 88 места. Но Омцихт и Дилан Йешелгоз- Зегериус засега се обявиха срещу това.

Вариант за коалиция на Вилдерс с Тимерманс се изключва, защото това би бил противоестествено, допълва Ройтерс.

Друг вариант би била и  широка коалиция между лявото и дясното, без Вилдерс. Тоест между партията на Йешилгьоз-Зегериус и Тимерманс, плюс тази на Омцихт. Но тази коалиция ще има едва 69 места, а партиите в нея ще трябва да направят много компромиси помежду си, отбелязва Ройтерс. На първо място ще трябва да има компромис за данъците,  тъй като левите сили настояват за повече данъци върху печалбите и богатството и за намаляване на данъците върху доходите, докато десните са против тази идея. Договореност относно ограничаване на миграцията също би била трудна, тъй като левите партии са за по-мек подход спрямо кандидатите за убежище за разлика от НПСД и НСД.

Трети вариант би бил центристко управляващо малцинство между НПСД и НСД, като двете партии ще имат само 44 места в парламента. Тук обаче ще е нужно при всеки важен закон да се преговаря за допълнителна парламентарна подкрепа.

И докато всичко това се дискутира в Нидерландия, на европейските избори през юни догодина партията на Вилдерс може да влезе в ЕП и благодарение на нея да набъбнат редиците на две парламентарни групи – на групата „Идентичност и Демокрация”, обединяваща „Национален сбор” на Марин  Льо Пен, „Алтернатива за Германия” или „Лига” на Матео Салвини, или на групата „Европейски консерватори и реформисти”, в която влизат „Италиански братя”, испанската „Вокс” и полската  „Право и справедливост”, прогнозира Франс прес.

А иначе основните предизвикателства пред бъдещото правителство на Нидерландия си остават все едни и същи – ограничаването на миграцията, борбата с нарастването на цените и кризата с достъпните жилищата. Последният проблем – недостигът на жилища, се дължи на много фактори.  Първо заради увеличаване на населението и заради миграцията, второ заради ограничаване на строителството заради това, че то е източник на вредни емисии и трето, заради това, че процедурите за реализиране на строителните проекти са сложни и дълги. А пък за закупуване на средно по размер жилище е нужен годишен доход от 80 000 евро, тоест два пъти колкото средния, докато за достъпните социални жилища се чака средно по 13 години, отбелязва Франс прес.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:45 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация