site.btaКулинарни майстори ще покажат на конференцията за климата в Дубай как да се храним вкусно и здравословно, опазвайки природата

Кулинарни майстори ще покажат на конференцията за климата в Дубай как да се храним вкусно и здравословно, опазвайки природата
Кулинарни майстори ще покажат на конференцията за климата в Дубай как да се храним вкусно и здравословно, опазвайки природата
Министърката за климатичните промени и околната среда на ОАЕ Мариам Алмхайри на форум за глобалната сигурност на храните в Лондон на 20 ноември т.г. Снимка: Dan Kitwood/PA via AP

Известните майстори готвачи ще предлагат кулинарни специалитети, които помагат за опазване на планетата, за участниците и гостите на срещата на ООН за климата КОП28 в Дубай, съобщи пресслужбата на организаторите на форума.

Конференцията на страните по конвенцията за климата в ОАЕ е първата, на която ще се предлагат менюта, съобразени изцяло с постигането на целта за овладяване на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий. Една от целите на организаторите е конференцията да е въглеродно неутрална.

Над 90 заведения ще представят многообразие от кулинарни традиции, сред които уникален парк за каравани за напълно веганско меню и първата африканска столова Алкебулан, както е наричан континентът Африка от местното население в миналото.

Организаторите очакват над 250 000 ястия да бъдат предлагани и сервирани всеки ден по време на 12-дневния форум в Дубай. Той ще се проведе в Дубай Експо сити, изградено за домакинството на световното изложение Експо 2020. КОП28 и инициативата The Chefs’ Manifesto - проект, който обединява усилията на над 1200 майстор-готвачи от цял свят да предложат действия за устойчиво хранене в унисон с целите на ООН за устойчиво развитие, проведоха през октомври семинар под патронажа на министърката за климатичните промени и околната среда на ОАЕ Мариам Алмхайри. Събитието бе посветено на стратегията за устойчиво хранене.

Всички, които ще предлагат храни и напитки в Дубай Експо сити по време на КОП28, са се ангажирали да сведат до минимум отпадъците, да използват устойчиви опаковки и да рециклират. Организаторите са осигурили достъп на заведенията до платформата Nutritics, която им дава възможност да изчислят въглеродния отпечатък и използването на вода в предлаганите от тях менюта, за да изпълнят препоръката поне 50 на сто от храните и напитките за форума да отговарят на изискванията за потребление на вода и въглеродните норми, както и препоръките на ОАЕ за здравословно хранене. Меню, съобразено с целите на Парижкото споразумение за климата, означава, че всеки човек, приемайки закуска, обяд, вечеря и едно междинно хранене през деня, се придържа към личен въглероден „бюджет” от 2.3kCO2e (коефициент на екологичен еквивалент на енергоресурси и енергия на човек) дневно, поясняват организаторите.

Шеф Атанасиос Каргацидис, създател на един от най-популярните и високооценявани ресторанти в Близкия изток – „Барон” в Бейрут, Ливан, отново гостува в Дубай Експо Сити, като този път ще предлага кулинарни изкушения, чиято подготовка и консумация няма да вредят на атмосферата и климата, в заведението Assembly Mezze & Skewers. На световното изложение в Дубай през 2021 г. Каргацидис гостува със своя „Барон”. Ресторантът „отразява опита ми в управлението на кухни по целия свят”, каза тогава пред местното издание „Нешънъл нюз” майстор-готвачът. Това е място, в което аз искам да бъда – с музика, архитектура и храна, която е от мястото, където съм в момента”, каза Каргацидис, който е основател и на Tasty Kitchens Hospitality Group. Каргацидис е роден в Кавала, Гърция, и е отраснал в канадската провинция Саскачеван. Семейните пътувания в Близкия изток и Европа подхранват интереса му към кулинарното наследство и след няколко години следване в университет в Канада, той решава да продължи обучението си в кулинарния институт във Ванкувър. Казва, че стилът му в кухнята е „еклектичен фюжън” и обича да подбира продуктите и кулинарните техники в зависимост от мястото, на което работи, което е в основата на устойчивата, природосъобразна кулинария.

В Tost популярният майстор-готвач от ОАЕ Файсел Насер ще предлага супи и тост-сандвичи със сирена. Шеф Насер се запалва по кулинарията, докато следва генетика в университета на Лийдс, Великобритания. Като студент той работи почасово в различни ресторанти. След дипломирането си, се отдава на кулинарната си страст, но и към нея подхожда академично и успешно завършва академията за готвачи Ашбъртън. Насер е сензация в социалните мрежи с множество последователи, притежава два ресторанта в Абу Даби и в Дубай.

С Hideaway в Дубай ще дебютира духът на шеф Оли Дабус и неговия лондонски ресторант Hide. Майстор-готвачът е сред любимите кулинарни виртуози в британската столица, с опит в лондонските ресторанти, отличени със звезди на „Мишлен”. Hideaway ще предлага британска и средиземноморска кухня.

Устойчивата кулинария и кафе специалитети на КОП28 ще предлагат дубайският бранд Alif Café, известен с концепцията си „От фермата до вилицата”, Q Coffee от Руанда, което е част от програмата за подкрепа на жените на фондация Bloomberg Philanthropies, осигурила финансова независимост на над 720 000 жени и милиони деца по света. Във фермата Expo City Farm ще се отглеждат на открито и на закрито плодове, зеленчуци и житни култури.

Конференцията КОП28, която ще се проведе в Дубай от 30 ноември до 12 декември, ще събере над 70 000 участници от цял свят, сред които държавни и правителствени ръководители, бизнес лидери, представители на научната общност, експерти, младежки организации и представители, неправителствени организации. 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:25 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация