site.btaВъзхищение, но и сериозна загриженост - това са част от реакциите за събитията през 1956 г. в Унгария, която обявява, че ще денонсира Варшавския договор

Възхищение, но и сериозна загриженост - това са част от реакциите за събитията през 1956 г. в Унгария, която обявява, че ще денонсира Варшавския договор
Възхищение, но и сериозна загриженост - това са част от реакциите за събитията през 1956 г. в Унгария, която обявява, че ще денонсира Варшавския договор
Танкове охраняват пресечката, която води към Дунав мост, на 2 ноември 1956 г. в Будапеща. Снимка: АП

В края на октомври в Унгария започват антиправителствени вълнения. Демонстрацията срещу комунистическата власт на студентите в Будапеща прераства във въоръжено въстание, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. На 24 октомври 1956 г. в страната е въведено извънредно положение. На 25 октомври 1956 г. на площада "Кошут", съветските войски откриват огън по мирното население, излязло на протест. Хората правят опит да се укрият в сградата на Министерството на земеделието, но не ги пускат вътре. Близо 800 души губят живота си в този ден, останал в историята като "Кървавия четвъртък". Министър-председателят Имре Наги обявява, че социалистическият режим ще бъде заменен от многопартийна система. В началото на ноември 1956 г. той обявява, че Унгария напуска Варшавския договор и призовава за помощ от ООН с цел опазването на неутралитета на страната.На 4 ноември 1956 г. започва офанзива на съветските войски. В 5.20 ч. министър-председателят Имре Наги съобщава за чуждестранната инвазия с радиосъобщение, в което декларира "Нашите войски се борят. Правителството е на мястото си". Няколко часа по-късно обаче той търси убежище в посолството на Югославия в Будапеща. Първият секретар на Унгарската социалистическа работническа партия Янош Кадар обявява създаването на "революционно работническо-селско" правителство. На 11 ноември 1956 г. зле въоръжените унгарски бунтовници са разгромени от съветските войски. Близо 2000 души умират по време на сраженията в Унгария, като повечето от убитите са младежи под 30-годишна възраст.

В служебния бюлетин на международна информация  БТА съобщава: 

Въпросът за положението в Унгария, поставен в ООН

ООН, 2 ноември /Франс прес/ - В ново съобщение, отправено в петък вечерта до генералния секретар на ООН, председателят на Министерския съвет на Унгария г-н Имре Наги напомня, че е уве­домил вече генералния секретар за присъствието на нови съветски войски в Унгария и за решението на Унгария да денонсира Варшавския договор, да обяви неутралитет на Унгария и да иска от ООН да гарантира този неутралитет и че това решение е било съобщено на съветския посланик.

В унгарското съобщение се добавя: „На 2 ноември нови съобще­ния, изхождащи най-вече от военен източник, бяха получени от ун­гарското правителство. Според тези сведения, значителни съветски военни части са преминали границата на страната. Отправяйки се към Будапеща, те окупират железопътни линии, гари и жп съоръжения. В доклада се съобщава, че са забелязани придвижвания на съветски военни части от изток към запад в територията на Западна Унгария.

Въз основа на по-горе споменатите факти, се заявява в унгарското съобщение, унгарското правителство сметна за необходимо да уведоми съветското посолство, както и другите дипломатически мисии в Будапеща за тези мерки срещу нашата народна република.

Същевременно правителството на Унгарската народна република направи конкретни предложения за оттеглянето на съветските войски, намиращи се в Унгария, за започване на преговори по отхвърлянето на Варшавския договор и представи списъка с имената на членовете на правителствената делегация. Унгарското правителство предложи, на съветското посолство в Будапеща да бъде образувана смесена коми­сия за осигуряване оттеглянето на съветските войски.

Искам от Ваше Превъзходителство да покани великите сили да признаят неутралитета на Унгария и да поискат от Съвета за сигурност да даде като инструкция на съветското и унгарското правителства да започнат незабавно преговори“. 

В архивите на БТА са запазени и информации с подробности около събитията през тези дни. В чуждестранни кореспонденции, публикувани в служебния бюлетин на международна информация на БТА за положението в Унгария четем:

Лондон, 2 ноември /ББС, бълг. ем., 22.30 ч./ - Радио Будапеща предаде тази вечер съдържанието на унгарската нота, връ­чена на Съветския съюз, в която се настоява за незабавно започва­не на разговори по въпроса за изтеглянето на съветските войски от унгарска територия. Всички досегашни усилия, положени от унгарско­то правителство за осигуряване изтеглянето на съветските войски, се казва в нотата, се оказаха напразни. Фактически съветските вой­ски продължават да навлизат в страната и някои военни части са заели позиции около Будапеща. Поради тази именно причина, се казва в нотата, унгарското правителство вчера се оттегли от Варшавския договор. 

Интересен щрих за събитията тогава добавят и коментарите, запазени в служебния бюлетин на международна информация на БТА:

Лондон, 3 ноември /ББС, бълг. ем., 6.30 ч./ - Събитията в Унгария предизвикаха едновременно чувство на възхищение и сериозна загриженост. Тази загриженост се дължи на съветските придвижвания на войски. Всички унгарски летища са обградени със съветски танкове под предлог да закрилят евакуацията на войските, ранените и семействата на съветските чиновници и военнослужещи. Има обаче съобщения, че нови съветски войски навлизат в страната.

Расте опасението, че съветското правителство може да реши да предприеме политика на жестоки преследвания. Напълно естествено е, че Москва може да прибегне по подобна стъпка, като използва момента, когато световното внимание е насочено към Средния изток.

Яростната кампания, която сега водят печатът и радиото на подвластните комунистически страни срещу унгарското правителство е подобна на кампанията срещу Югославия по времето на разрива със Коминформа.

Съществува също възможността Русия да се въздържи от нов натиск над Унгария пред заплахата от сериозни сражения с националистите, както и от това, че западните сили биха се намесили с въоръжена сила. Накрая, ако руснаците искат да уредят отношенията си с Унгария на нова основа, те може би ще желаят да преговарят от позицията на сила, а в момента единственият техен източник на сила е Червената армия. Със задържането на Червената армия в страната те може би се надяват, че ще предотвратят завземането на цялата власт от националистите и ще запазят управлението на националисти-комунисти като Наги и Кадар.

От своя страна унгарското правителство постъпва разумно, като прие много от исканията на въстаниците и успя да въздържи унгарските войски от предприемане на прибързани действия. Освен това унгарското правителство поиска от ООН да се зачете неутралитетът на страната и същевременно той да бъде гарантиран от великите сили. Подобни гаранции за неутралитет ще отстранят опасенията на Съветска Русия за намеса на западните сили. Освен това тези гаранции ще открият пътя за ново начало на съветско-унгарските отношения.

И накрая, унгарското правителство реши да се оттегли от Варшавския пакт. Но обстоятелството, че Югославия не е член на Варшавския пакт, ни най-малко не пречи за подновяването на съветско-югославското приятелство. Подобно развитие може да създаде образец за нови по-здрави отношения между Съветска Русия и съседните ѝ държави. Едва ли съветските водачи биха били доволни, ако страната бъде обкръжена с пояс от подвластни държави, които всякога могат да въстанат.

Но все пак главният въпрос в настоящия момент е какво отношение ще заеме светът спрямо Унгария. Президентът Айзенхауер вече посочи пътя - да се създаде независима унгарска държава, като страната се подпомага стопански, независимо от режима, и тази помощ в никой случай да не се използва за мероприятия, които могат да заплашат съветската сигурност. Във всеки случай не трябва да се допуска кризата в Средния изток да остави на заден план спешния случай с Унгария. Поради тази именно причина извънредната сесия на Общото събрание на ООН разгледа унгарския въпрос. 

БТА проследява развитието на ситуацията в Унгария и в следващите дни:

Европейска радиостанция на ВА, 4 ноември /Бълг. ем. 19.30 ч./ - Рано тази сутрин съветските въоръжени сили започнаха обща офанзива в Унгария, хвърляйки в действие танкове, артилерия и пехота. Според сведения от Будапеща стотици съветски танкове са вече напълно обградили унгарската столица.

Правителството на Имре Наги уведоми английската легация, че е получило от Съветския съюз ултиматум, според който Будапеща ще бъде бомбардирана, ако правителството на Наги не се предаде до днес на обед.

В Будапеща артилерийска канонада и картечен огън се чуват из целия град. Въстаниците и унгарски танкове заеха веднага отбранителни позиции срещу много по-многочислените съветски бронирани части.

Съобщавайки тази сутрин за офанзивата на съветските войски срещу Будапеща и в цяла Унгария, Наги отправи към външния свят за помощ по радиото на английски, руски, френски, немски и унгарски език отчаян апел. Наги отбеляза в апела си, че съветската армия е започнала атаката си по време, когато една унгарска военна делегация начело с генерал Малетер е преговаряла в съветската главна квартира за изтеглянето на съветските войски от Будапеща и Унгария.

Днес сутринта една нова радиостанция, която се нарече Балатон сабат, започна да предава на унгарски. Станцията, съдържанието и тонът на чиито предавания са напълно комунистически, съобщи, че е създадено някакво просъветско правителство под ръководството на Янош Кадар, главен секретар на Комунистическата партия в Унгария. Твърдейки, че правителството на Имре Наги се поддържало от реакционери, Кадар съобщава, че неговото правителство е поискало от съветските войски да смажат наречената от него контрареволюция на Наги.

Според последни, но непотвърдени сведения, зданието на парламента в Будапеща е било в съветски ръце. За местонахождението на самия Имре Наги засега не се знаело нищо.

Според сведения от австрийската погранична стража днес към обед съветски войски са установили контрол върху почти цялото протежение на австро-унгарската граница. През граничните пунктове, незаети още от съветски войски, непрекъсната върволица от унгарски бежанци, предимно жени и деца, преминават в Австрия. Австрийските власти веднага поемат грижата за тях. 

Сведения на чуждестранни кореспонденти, запазени в архивите на БТА, разкриват каква е била обстановката в Будапеща в тези дни:  

Виена, 7 ноември /Ройтер/ - Бежанци, пристигащи тук от Унгария, заявиха, че над унгарската столица е надвиснала опасността от общ глад. Съобщава се, че въстаническите групи в Будапеща все още се сражават срещу мощните съветски въоръжени сили. Предполага се, че арестуваното правителство на Имре Наги се намира в ръцете на русите.

Радиопредавателите на въстаниците, който през последните четири дни бяха почти единственият източник на новини от въстаниците, днес не се обадиха. Обаче съветските радиопредавания от Унгария, които настояват въстаниците да вложат оръжие, представляват непряко признание, че съветските войски все още срещат съпротива.

Боевете продължават в областта на Печ, Югозападна Унгария, и Солно - югоизточно от Будапеща. Руските главнокомандващи в Печ и Солно са наредили всички бунтовници да предадат оръжие или в противен случай ще бъдат изправени пред военен съд.

Бежанци заявиха, че съветски танкове и артилерия са започнали вчера да извършват съсредоточения, за да предприемат по­следното нападение срещу бунтовническите групи. Огънят не е спрял и много къщи са били разрушени.

Тук беше получен пълен текст на позивите на командването на унгарските сили, федерацията на писателите и революционния студентски комитет, които са били разпръснати в Будапеща. Те призоват за незабавно оттегляне на съветските войски, освобождаване на Имре Наги, свободни избори и създаване на независима неутрална Унгария. В позивите се казва, че народното въстание не възнамерява да върне в Унгария стария ред. 

*****

Лондон, 10 ноември /ББС - бълг. ем. -16.30 ч./ - В пристигащите от Виена сведения за Будапеща се заявява, че опустоше­нията в града са толкова големи, като че ли се е водила голяма битка между две армии.

Вчера не е било забелязано работниците да се завръщат на работа, както това бе наредено от съветския комендант на града. От рано тази сутрин един конвой на Червения кръст от Виена с припаси за Будапеща чака на унгарската граница да получи раз­решение, за да влезе в страната. Нашият дописник добавя, че е очевидно, че огромните съветски военни сили все още не са успели да потушат огнищата на съпротивата.
Вчера бе съобщено за сражение в областта на Гьор в Запад­на Унгария и че съветски танкове и артилерия се придвижват от Буда­пеща в западна посока.

Дописникът на Радио Лондон в Западна Германия съобщава, че по време на сраженията в Будапеща съветските танкове са били най-вече обект на нападения от страна на унгарското население. Мно­го танкове са били разрушени от ученици, използващи домашно приготвени бомби с петрол….

Варшавският договор престава да съществува официално от юли 1991 г.: В бюлетина „Теми, събития и факти“ на БТА от 1 юли 1991 г.  четем:

Варшавският договор не съществува

Прага, 1 юли 1991 г. /БТА/ В чехословашката столица днес се състоя последното заседание на Политическия консултативен комитет на държавите - участнички във Варшавския договор. След кратки речи на шестимата представители на страните членки точно в 12.00 ч. в Чернинския дворец в Прага бе подписан протоколът, с който Варшавският договор отива в историята. Церемонията продължи точно 25 минути.

Документът бе подписан от четирима президенти: на Република България - Желю Желев, на ЧСФР - Вацлав Хавел, на Полската република - Лех Валенса, на Румъния - Йон Илиеску и от унгарския премиер Йожеф Антал. От съветска страна протокола подписа вицепрезидентът Генадий Янаев. Съгласно документа Варшавският договор, чийто военни структури бяха ликвидирани в Будапеща в края на февруари, формално продължава да съществува до края на 1991 година, когато парламентите на шестте страни трябва да ратифицират подписания днес протокол.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:31 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация