site.btaНАТФИЗ може да е добър източник на кадри, тъй като тук се снима всичко, казва преподавателят в академията Николай Йорданов

НАТФИЗ може да е добър източник на кадри, тъй като тук се снима всичко, казва преподавателят в академията Николай Йорданов
НАТФИЗ може да е добър източник на кадри, тъй като тук се снима всичко, казва преподавателят в академията Николай Йорданов
НАТФИЗ може да бъде добър източник на кадри, тъй като тук се снима всичко, казва Николай Йорданов от НАТФИЗ, снимка - личен архив

НАТФИЗ може да бъде добър източник на кадри за киното, телевизията и рекламната индустрия, тъй като тук се снима всичко – от детски етюди до еротика, от екшън до трилър и от реклама до риалити. Това казва пред БТА преподавателят от академията Николай Йорданов.

НАТФИЗ представя втория си риалити формат „Изпитът“, заснет по повод 50-годишнината от създаването на факултета „Екранни изкуства“. За първи път зрителите виждат как протича кампанията по прием на кандидати за специалностите, свързани с развитие на професионалисти в киното и телевизията. В 12 епизода са представени най-цветните, оригинални, талантливи, забавни, неочаквани, ексцентрични и впечатляващи кандидати. „Реално, това е като „България търси талант“, но за кино“, коментира Николай Йорданов.

Николай Йорданов пред БТА, в разговор с Даниел Димитров – за началото на идеята за риалити формат – за провокацията, плюсовете и минусите, как студентите стигат до национален ефир и как биват привличани за работа. И още: Защо НАТФИЗ се обръща към точно тази форма? Този тип експеримент оказа ли се наистина насърчаващ за бъдещите студенти? Има ли опасност да се отрази неблагоприятно върху имиджа на НАТФИЗ? 

Г-н Йорданов, как се роди идеята за риалити формат в НАТФИЗ? 

- Преди няколко години ми звънна ректорът с покана да водя такъв модул, който да е теоритичен. И след това даде идея да направим практическо упражнения за риалити. Снимахме една година кандидатстудентската кампания във филмовия факултет като упражнение, което си остана в академията.

Защо НАТФИЗ се обръща към точно тази форма?

- Защото медийната среда, в която живеем, предполага нашите студентите да могат да правят видеоклипове, реклами, риалити предавания, да снимат театрални постановки... Тоест, идеята е да бъдат подготвени за всичко, с което ще се сблъскат.

Кино в България има, но има и телевизия, и ние имаме много телевизионни модули. И понеже риалити форматите вече се наложиха, близо 20 години, като основна бъдеща месторабота на тези хора, проф. Семерджиев е преценил, че трябва да бъдат подготвени и за това. И когато видяхме резултатите от първото риалити, решихме да заснемем вече продукт, който може да се излъчи публично.

Кои плюсове в първия формат ви провокираха да направите и втори?

- Видя се, че в академията, което не е изненада, кандидатстват изключително интересни хора, изключително цветни типажи, и част от тях има много интересни лични истории. А това е нещо, което в основата на всяко риалити предаване. Реално, това е като „България търси талант“, но за кино. И се видя, че има потенциал, защото това не е просто някаква хронология на изпитите, а са живи, интересни, любопитни истории, много страни, много талантливи персонажи. И следващата година заснехме кандидатските изпити на специалността „Актьорство за куклен театър“. Казва се „Класът“ и вече беше пуснато в YouTube. И се видя, че работи по две направления. Първо, че се радва на много голям интерес. Има 300 000 гледания в YouTube и близо три милиона вече – в TikTok. Хората искат да гледат как минават изпитите...

Разбра се също, че това риалити е много полезно за хората, които искат да кандидатстват в НАТФИЗ. Освен това, увлича някакви хора на по-ниска възраст – 13-14-годишни, да се поинтересуват от тази специалност.

Беше много интересно, защото, след като излъчихме, кандидат-студентите се превърнаха в някакви мини звезди. Спират ги хора по улиците, пожелават им успех. Преценихме, че в крайна сметка, един актьор трябва да е подготвен – и за такова предизвикателство. Сега подготвяме втори сезон на „Класът“. Ще снимаме тази година.

След това проф. Семерджиев предложи да снимаме нашия факултет, както беше оригиналната идея. Така се роди „Изпитът“. Заснехме интервюто, задачите – отново много интересни хора. Част от тях сега са наши колеги. Стана много приятно за гледане.

А кой снима?

- Студентите от четвърти курс. При нас бакалавърската степен е от четири години, като в последните два семестъра студентите имат две големи задачи – едната е този риалити формат. Той започва да се подготвя още преди началото на учебната година и се прави няколко месеца, и това им е предпоследното голямо екипно упражнение. В него работи целият випуск. Всеки випуск, който завършва, заснема някакъв риалити формат.

Този тип експеримент оказа ли се наистина насърчаващ за бъдещите студенти? 

- Оказа се, че всъщност част от студентите, които снимаха „Класът“, вече работят по професионални продукции, тъй като в тази сфера има недостиг на хора. Аз, понеже активно продължавам да правя риалити предавания, се оказах абсолютно неволен мост между академичната общност и професионалната. Непрекъснато ме питат имам ли някакви хора. И, реално, има хора които работят в Hell`s kitchen, „Черешката на тортата“, „Игри на волята“, „Фермата“... Тоест, пазарът има нужда от такива хора – от редактори, от монтажисти, от звукари, от оператори... Вече десетина души от предишните два випуска работи по такива предавания.

Тази година кандидатстваха хора, които са родени между 2002 и 2004 г., и те са толкова свикнали на тази култура – да се снимат, имат си влогове, подкасти, че за тях също беше удоволствие. И от над сто кандидати, да речем, има десетина, които не пожелаха да участват в нашия рилити формат или участваха, но с някаква неохота. 

Всички останали казаха, че това много ги подготвя допълнително за изпита, отпуска ги. Нашите студенти все пак са били на тяхното място и съпреживяват това, което става. Затова си мисля, че е по-скоро полезно. Най-полезното е, че човек, който иска да кандидатства в кинофакултета тази година, може просто да изгледа нещата и да види какво ще трябва да знае, какво го питат, какви задачи могат да му поставят и така нататък...

Студентите от НАТФИЗ вече стигат до национален ефир и чрез заснемането на реклами...

- Както в сферата на риалити предаванията, и изобщо на телевизионните продукции, има недостиг на кадри. Има глад за кадри и в рекламните агенции. Ние създадохме с най-старото застрахователно дружество в България реклами, които не просто се заснеха като упражнение, вече се въртят. Оказва се, че студентите, макар и едва във втори курс, са в състояние да генерират съдържание, което не отстъпва на професионално съдържание. В този смисъл, това е шанс за реализация. Включително, имаше предложение от страна на агенциите, ако някой се представя особено добре, да отиде на платен стаж. Тоест, НАТФИЗ може да бъде добър източник на кадри, тъй като тук се снима всичко – от детски етюд до еротика, и от екшън до трилър, и от реклама до риалити, и всеки минава през всичко, намира нишата, в която му е интересно да се реализира по-нататък.

Вече има интерес и от други фирми за снимане на рекламни кампании. Още повече, това е един взаимен опит, който не коства нищо, освен някакво време.

Има ли опасност този тип проекти да се отразят неблагоприятно върху имиджа на НАТФИЗ? 

- НАТФИЗ е институция, която се радва на уважение, но има хора, които смятат, че това е архаична структура, а всъщност това не е вярно, защото най-модерните жанрове тук се разработват като част от учебната програма. И, четейки отзивите в YouTube за „Класът“ и за „Изпитът“, част от нещата са точно такива – че, в крайна сметка, всичко това е адекватно на 2023 – годината, в която сме.

Този опит уникален ли е за България, или го има и на други места по света?

- Не съм сигурен, че изобщо го има някъде по света. Защото това е една  много сложна продукция. Риалити форматът изисква много големи ресурси. И аз поне не съм открил информация за подобно нещо. Обикновено, в учебни заведения се снимат по-простички упражнения,  по-лабораторни...

Докато при нас студентите са в условията на една професионална продукция – с 12-часовите снимки, с денонощния монтаж, с приключенията... Както каза една студентка миналата година: „Аз толкова много толкова труд хвърлих в предаване, че вече искам да стане хубаво“. Студентите оценяват какво ги чака, защото те са хора, които, завършвайки четвърти курс, след 3-4 месеца излизат на пазара. И те вече са подготвени – и за сладкото, и за горчилката, и за меда, и за жилото.

Бихте ли споделили опит с друго учебно заведение, в което може да се реализират подобни проекти?

- Въпросът е, че няма кой да го заснеме. Защото тук трябват страшно много оператори, редактори, режисьори, дизайнери, продуценти, монтажисти, звукари и пр., каквито ние имаме.

Но, може би, би било интересно да се проследят, да речем, изпитите в спортната академия. Защото там също има залог, има талант, има драма.

Тези проекти са изцяло онлайн. Имате ли амбиция да влязат в нечия телевизионна програма, или те не са подходящи за телевизия?

- Не, стават за телевизията, защото са абсолютно нормален продукт. Аз много се радвам, че колеги от телевизиите пращат добри отзиви и ни гледат с интерес. 

По-скоро, тези проекти носят един много младежки дух, тъй като го правят много млади хора. И се гледат основно от хора, които вече не потребяват телевизия. Нашият среден таргет на тези предавания се оказа, че е между 13 и 30 години, а това са хора, които много, много трудно застават пред телевизора и не са свикнали да гледат цели епизоди. Гледат някакви откъсчета. Мисля, че в YouTube и уеб пространството стоим добре. Има си нарастваща публика, така че се надявам, ако някоя телевизия поиска, да се свърже с нас.

Николай Йорданов е завършил кинознание и мениджмънт в екранните изкуства“ в НАТФИЗ. От 2002 година е сценарист, редактор и креативен продуцент в десетки тв предавания. Работи с Би Ти Ви, „Нова телевизия“, Discovery Channel, 24 Kitchen, БНТ. Автор е на две книги – „Не казвай на мама“ (2020) и „Записки от ада“ (2009). 

В НАТФИЗ е асистент по модулите „Основи на драматургията“, „Строеж на филмовата реч“, „Строеж на филмовата сцена“, „Сюжетостроене“ и лектор „Риалити тв формати“ и „Производство на тв шоу програми“.

В телевизията е креативен продуцент, сценарист, главен редактор, главен редактор постпродукция на редица предавания, филми и формати, сред които „Игрите на звездите“, „Новата балканска кухня с Божана“, „Гласът на България“, „България търси талант“, „Големите малки: UNICEF за всяко дете“, „Един за друг“, „Седем часа разлика“, „Великолепната шесторка“, „Ясновидци“, „Море от любов“, „Имаш поща“, „Горещо“, „Африка: „Звездите сигурно са полудели“, „Предай нататък“, X Factor, „Страх“, „Пълна промяна“,  „Игри на волята“, Hell’s Kitchen, „Черешката на тортата“, „Фермата“, Star Academy.

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:42 на 13.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация