МВР - Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин - 25 януари 2023

МВР: Информационен бюлетин - 25 януари 2023
МВР: Информационен бюлетин - 25 януари 2023

София. 53 - годишен, нападнал с нож свой съсед, след което се заключил в жилището си, бе успешно изведен и задържан в Девето РУ. Сигналът за възникналото пререкания в жилищна кооперация в „Люлин“ бил получен малко преди 22 часа снощи. Към адреса незабавно били насочени екипи на полиция и бърза помощ. Пострадалият, с множество порезни рани, бил транспортиран за оказване на медицинска помощ в болнично заведение, прегледан и освободен за домашно лечение. Непосредствено след нападението  53-годишният мъж - по първоначални данни с психически проблеми, се заключил в жилището си и отказал да излезе. На място пристигнали и екипи от Института по психология към МВР и сектор „Кобра“ при СДВР, с чиято намеса мъжът бил изведен безопасно от дома му и задържан за срок до 24 часа. Работа по случая продължава.

В хода на проведена специализирана операция на територията на столицата, са задържани двама, непосредствено след покупко-продажба на наркотици. Арестът на 30 – годишния рецидивист и  21-годишната му клиентка е осъществен в района на  ж.к. „Младост“.  При последвалите процесуални действия от мъжа и от дома му са иззети общо 62.67 грама марихуана. След изтичане на 24 – часовата мярка за задържани и доклад на материалите в Софийската градска прокуратура, 30 – годишният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за задържане за срок до 72 часа.

В резултат на незабавни оперативно – издирвателни действия столични полицаи задържаха мъж, откраднал автомобил. Сигналът постъпил в полицията на 23 януари от собственика, който обяснил, че престъплението е извършено по-рано през деня, в района на ж.к. „Сердика“ . В рамките на предприетите незабавни полицейски действия,  три часа по-късно, служители на Трето РУ, съвместно с техни колеги от СДВР, влезли в дирите на извършителя -  46-годишен, осъждан за престъпления, свързани с кражби и грабежи. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Извършител на грабеж е задържан при незабавни заградителни действия на служители на отдел „Специализирани полицейски сили“ и Девето РУ- СДВР. Снощи около 22.40 часа в полицията бил получен сигнал за извършена кражба на транспортни палета от рампа на столичен хипермаркет на бул. „Европа“. Служители на охранителната фирма успели да дадат информация за микробуса, с който се оттеглили извършителите. Данните веднага били подадени на  полицейските екипи. В резултат на това, малко по- късно превозното средство било засечено в района на ж.к. „Люлин 3“. Микробусът бил спрян от  екип на „отдел „Специализирани полицейски сили“ при СДВР, последвало задържането на шофьора – на 20 години. При проверката в буса са намерени 25 транспортни палета. Работа по документиране на случая продължава. Предстои доклад в прокуратурата.

София-област. Около 11.30 часа вчера в РУ-Костинброд постъпил сигнал от служител на завод в града за възникнало сбиване между водачи на два автомобила. При пристигането си на място полицейските служители заварили единия, който бил влязъл в помещението на охраната, обърнал диспенсър с вода, ритал и удрял с юмруци по вратата и стъклата на сградата и заплашвал с нож опонента си. След незабавната намеса на униформените ситуацията бързо била овладяна, 26-годишният извършител, с криминалистически регистрации в полицията – задържан, а ножът – иззет. По първоначални данни около час по-рано в района на Божурище товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ е отнел предимство на лек автомобил „Субару“. Ядосан от случилото се шофьорът на колата на няколко пъти застигал буса, принуждавайки го да спре и при всеки удобен случай нанасял удари по опонента си. Двамата мъже са тествани за употреба на алкохол и наркотици; резултатите им са отрицателни. По случая е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 325, ал.3 от НК.

Криминалисти от РУ-Ботевград задържаха по „горещи следи“ извършител на домова кражба. На 23 януари собственик алармирал в полицията за извършеното престъпление – от имота му били откраднати електроуреди, машини и инструменти. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия вчера криминалистите влезли в дирите на автора на престъпното посегателство и отнетите от него вещи – акумулаторен прободен трион, акумулаторен ръчен циркуляр, електрическа резачка, електрически тример, електрически ъглошлайф, бензинов тример, перфоратор, електрическа косачка, акумулаторен ъглошлайф и акумулаторен пробивен трион. Част от инструментите служителите на реда открили в дома му, останалите – на други адреси в града. 25-годишният, който е с криминалистически регистрации в полицията, е направил пълни самопризнания и е задържан за срок до 24 часа. Работата по пълното документиране на случая продължава.

Плевен. Задържан е 35-годишен, който в центъра на село Бъркач е нанесъл удари с юмруци в областта на главата на свой съселянин. Сигналът постъпил в полицията вчера към 15.48 часа. За хулигански действия, отличаващи се с изключителни дързост и цинизъм, е уведомена прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство за по  чл. 325, ал. 1 от НК, чиято работа продължава.

Монтана. Майка и дъщеря са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа за измама. Полицейските действия стартирали веднага след като млада местна жителка потърсила помощ в полицията -  с неудобство обяснила, че за периода от 16 до 23 януари е предала на непозната 1370 лв. и чифт златни обеци на непозната жена. Запознала се с нея случайно, а тя я убедила, че й е направена магия. Тя споделила, че за 24 януари е уговорена поредна среща, на която потърпевшата трябвало да предаде поредна парична сума. Така, в резултат на професионално планираните действия, непосредствено след предаването на парите, криминалистите задържали извършителката на измамата – 70-годишна жителка на Бойчиновци. Като съпричастна към извършената измама е установена и 46-годишната й дъщеря от същия град. При процесуалните действия са иззети 1070 лв., чифт златни обеци и два мобилни телефона, с които по първоначални данни бил осъществяван контакт с жертвата. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК под наблюдението на Районна прокуратура –Монтана.

Кърджали. Криминалисти от РУ - Кърджали разкриха и задържаха извършител на грабеж. Престъплението било извършено вчера, около 16 часа, на разклона за село Перперек. Клиент на такси нападнал 59-годишния водач, ударил го, счупил предното панорамно стъкло на колата, прибрал малка сума от оборота и избягал. Няколко часа по-късно извършителят бил установен – 30-годишен от хасковско село. Образувано е досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс. Сектор „Криминална полиция“ в управлението и разследващ полицай продължават работата по случая.

За хулигански действия 33-годишен е задържан в РУ - Кърджали. Около 16.30 часа вчера, във фирмен офис, мъжът нанесъл удари на 35-годишен клиент при възникнал спор. Започната е проверка по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс за хулиганство.

Бургас. 34 – годишен мъж е задържан за кражба. Вчера към 15.30 ч. в РУ - Созопол бил получен сигнал, че от вила в с. Атия били откраднати два куфара с инструменти и сак със сглобяема надуваема лодка / кану/. В рамките на предприетите незабавни полицейски действия, само за час бил установен и задържан извършителят, с криминалистически регистрации в полицията. Той направил пълни самопризнания и върнал откраднатите вещи. Уведомена е прокуратурата,  предстои спрямо задържания да бъде взета мярка за неотклонение. Работата по случая продължава.

През вчерашния ден на територията на Бургаска област е проведена специализирана операция по противодействие на притежанието и разпространението на наркотични  вещества. Около 10 часа служители от РУ – Несебър извършили проверка на частна квартира в хотелски комплекс в „Слънчев бряг“, обитавана от 33-годишен с криминалистически регистрации в полицията и осъждан мъж. В хода на процесуалните действия от там били иззети: суха зелена тревна маса – марихуана; бяло кристалообразно вещество – метамфетамин; бутилки с прозрачна гъста течност с утайка на дъното – ефедрин; филтри за кафе с бяло прахообразно вещество по тях -  метамфетамин. Намерени са още различни прекурсори, колби, стъклена кана и фуния с червеникави следи по тях, остатъци от червен фосфор и други предмети – част от мобилна лаборатория за производство на синтетични наркотици. Мъжът е задържан с полицейска мяка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава. В  рамките на акцията, в района на бензиностанция в Поморие е спрян за рутинна проверка лек автомобил, с варненска регистрация. При контрола  били открити около 4 кг суха тревиста маса - марихуана. Задържани са двама варненци - на 27 и 48 години, а работата по случая продължава.  Близо 100 грама канабис и електронна везна са открили и служители на РУ- Несебър в частна квартира в с. Равда. Задържан е обитателят – 26 - годишен бургазлия, а работата по документирането на случая продължава. Служители на Четвърто РУ – Бургас засекли и проверили 30 – годишен в комплекс „Меден рудник“. От него са иззети три плика със суха зелена тревна маса –„друсан чай“  с тегло около 80 грама. Той също е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Видин. Вчера служители на РУ-Видин установили 45-годишен жител на областния град, който ден по-рано бил обявен на международно издирване с цел задържане и екстрадиция. За него има издадена европейска заповед за арест от властите в Германия. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Уведомени са Окръжна прокуратура - Видин и бюро SIRENE в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР.

Пловдив. Млад пловдивчанин е установен като извършител на кражба от магазин на територията на жк „Тракия“ в Пловдив. В дирите му криминалисти от Пето РУ влезли след разследване по сигнал, че в периода от 20 декември м.г. до 15 януари от търговската верига е задигнат алкохол на обща стойност близо 500 лева. Задържаният е на 23 години, познайник на служителите на реда. Предстои събраните доказателства по случая да бъдат внесени в районната прокуратура. Вчера за подобно посегателство в Първо РУ попаднал и 65-годишен мъж, също с криминалистически регистрации. Той бил арестуван при опит да изнесе незаплатени хранителни стоки от търговска верига на бул. „Македония“. 

Бързо производство е образувано срещу жителка на пловдивския квартал „Столипиново“ за престъпление с акцизни стоки. Вчера, при проверка в дома й полицаи от Шесто РУ установили близо 8000 къса цигари без български бандерол. С протокол контрабандната стока е иззета, а жената – задържана за срок до 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура – Пловдив.

Хасково. Цигари без бандерол иззеха и икономически полицаи в Хасково. Вчера, около 16 часа, те  проверили лек автомобил, шофиран от 54-годишен. В колата с него пътувала 48-годишна жена. При проверката служителите открили залепени с тиксо по тялото ѝ 400 къса безакцизни папироси, предадени с протокол. На жената е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове.

Силистра. Досъдебно производство за проявена жестокост към гръбначно животно е образувано в РУ-Силистра. Сигнал за простреляно куче, което по първоначални данни е от породата питбул, е получен вчера на тел. 112. Дежурно-оперативна група е посетила адреса в село Голеш, където е установено безжизненото тяло на животното с рана, по първоначални данни от огнестрелно оръжие. Извършен е оглед, назначени са ветеринарномедицинска и балистична експертизи. Според информацията към момента питбулът е прострелян със законно притежавано ловно оръжие от 40-годишен мъж, след като нападнало в двора на имота му домашното му куче. По данни на свидетели преди това питбулът е нападнал и умъртвил други две безстопанствени кучета в селото. Заради допускането на свободното му придвижване преди време на собственика е бил съставен протокол за полицейско предупреждение. Разследването по случая е по чл. 325 б, ал.1 от НК.

/ХЯ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:57 на 20.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация