site.btaФилиал - Разград на Русенския университет "Ангел Кънчев" отбеляза празника си с конкурси и връчване на награди

Филиал - Разград на Русенския университет "Ангел Кънчев" отбеляза празника си с конкурси и връчване на награди
Филиал - Разград на Русенския университет "Ангел Кънчев" отбеляза празника си с конкурси и връчване на награди
Снимки: Садет Кърова

С конкурси и връчване на награди днес филиалът на Русенския университет "Ангел Кънчев" в Разград отбеляза своя празник. „Майските празници във висшето учебно заведение са част от пролетните празници в Русенския университет. Освен това местната академична структура празнува през май по случай началото на филиала, поставено на 20 май преди 36 години“, каза административният директор на филиала проф. д. н. Станка Дамянова. Тя обясни, че празникът тази година е посветен на студентските професионални клубове. Те са общо три, в съответствие с професионалните направления, по които се обучава в разградската Алма матер. 

Гости в празничния ден бяха зам.-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров и зам.-областният управител Драгомир Златев. От ръководството на Русенския университет присъстваха главният секретар на университета доц. д-р Таня Грозева и доц. д-р Тодор Деликостов – зам. декан на Аграрно-индустриалния факултет. 

Гостите с интерес разгледаха изложбената експозиция на клуб „Microbio art”, който е основан през 2015 г. В него участват студенти от специалностите "Биотехнологии" и "Технология на храните" във филиала в Разград. Те използват богатата колекция от микроорганизми, които синтезират различни пигменти. „С въображение и артистичност студентите създават моделите на своите рисунки, а посредством бактерии, дрожди, актиномицети и плесенни гъби, те оживяват на твърда агарова среда в петриеви блюда“, разказа ръководителят на клуба доц. д-р Севдалина Тодорова. Тя поясни, че студентите прилагат на практика уменията за стерилна работа, техниките за посяване на микроорганизмите, методите за култивирането им. По думите й това ги стимулира за още по-задълбочени знания. Студентите споделиха, че работата в клуба е невероятно забавна и същевременно образователна.

Своя експозиция на втория етаж в учебния корпус на клуба бяха подредили членовете на клуб „Наука и изкуство – ръка за ръка“. Работата на клуба пред гостите представи най-дейният участник Стела Радославова. Тя обясни, че първоначалната идея на клуба, създаден през 2012 година, е била оползотворяване на отпадъчни материали. През последните години дейността на членовете на клуба под ръководството на гл. ас. д-р Илияна Николова е свързана с подготовка на изложби по повод различни празници, както и изработка на рекламни материали на филиала.

Най-голям интерес предизвикаха щандовете на клуб „Сладко и солено“, основен организатор на кулинарните маратони през последните години. Гости и студенти се насладиха на кулинарните фантазии и изкушения, представени от над  60 любители-кулинари за тазгодишното издание на конкурса, който беше посветен на вдъхновяващите идеи от художествената литература. На поканата да покажат уменията си в готвенето се отзоваха студенти и ученици от професионалните гимназии по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“, икономика „Робер Шуман“, облекло „Станка Николица Спасо-Еленина“ и селско стопанство и хранително-вкусови технологии „А. Кънчев“. С кулинарен талант се изявиха и от Регионалната библиотека в Разград „Проф. Боян Пенев“, както и от четири социални заведения в града. Ръководителите на клуба проф. д. н. Станка Дамянова и Надя Цанева изразиха убеденост, че храната може не само да носи радост и удоволствие, но сближава хората и ги прави по-добри.

Всички участници в клубовете получиха грамоти и персонални награди. Призове имаше и за студентите, постигнали постижения в спортния турнир-състезание по стрелба с лък. 

Празничният ден продължава с научна сесия, на която студенти и докторанти представят свои разработки.

/РИ/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:29 на 20.03.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация